≡ Menu

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Tokyo mungkin menjadi bandar yang mahal, terutamanya kepada pelancong yang mempunyai bajet yang ketat. Namun, sesetengah tempat berbaloi untuk dibelanjakan. Lagipun, lebih baik untuk meninggalkan sesuatu negara tanpa penyesalan, terutamanya jika anda tidak pasti sama ada anda akan kembali, kan? Berikut adalah beberapa tempat yang bernilai setiap yen yang anda boleh belanjakan.

 

 1. Tokyo Skytree

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Berdiri pada ketinggian 638 meter, Tokyo Skytree adalah menara penyiaran tertinggi di dunia dan struktur tertinggi di Jepun. Terdapat dua dek pemerhatian yang terletak di ketinggian 350 dan 450 meter di mana anda boleh melihat keseluruhan Tokyo! Sementara itu, tingkat bawahnya terdapat kompleks membeli-belah dengan akuarium, planetarium dan muzium.

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Waktu operasi : 8 pagi hingga 10 malam (kemasukan terakhir 9 malam)

Caj kemasukan: Bagi pelancong asing, ¥ 3000 (dek pemerhatian pertama) dan ¥ 4000 (dek pemerhatian pertama dan kedua)

Laman web: http://www.tokyo-skytree.jp/en/

Cara untuk ke sana: Stesen Tokyo Skytree akan membawa anda terus ke Skytree Town Tokyo. Jika tidak, terdapat bas ulang-alik dari Stesen Tokyo, Lapangan Terbang Haneda, Tokyo Disney Resort dan banyak lagi. Lawati laman web rasmi untuk mendapatkan maklumat lanjut!

 

 1. Tarikan Tokyo Dome City

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Tarikan Tokyo Dome City (atau LaQua) adalah taman hiburan yang merupakan sebahagian dari Tokyo Dome City, sebuah kompleks rekreasi yang terletak di tengah Tokyo (yang juga termasuk stadium besbol Tokyo Dome). Taman ini menawarkan lebih daripada 20 tarikan, dan lokasi strategik menjadikannya pilihan yang lebih baik bagi mereka yang tidak mahu menghabiskan masa pada perjalanan. Masuk taman adalah percuma untuk semua orang tetapi tiket diperlukan untuk tunggangan(rides), sama ada setiap tarikan atau dengan membeli pas sehari.

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Jika anda sukakan aktiviti yang memberikan ‘adrenaline rush’ , jangan terlepas menunggang Thunder Dolphin, roller coaster yang melalui sebahagian daripada bangunan pusat membeli-belah LaQua dan Big-O Ferris Wheel!

 

Waktu Operasi: 10 pagi hingga 9 malam

Caj kemasukan: ¥ 3900 dewasa (dewasa), ¥ 3400 (remaja berumur 12-17 tahun dan warga tua berusia 60 tahun ke atas), ¥ 2100 (kanak-kanak berumur 6-11 tahun), ¥ 1300 (bayi berusia 3-5 tahun)

Laman web: https://www.tokyo-dome.co.jp/e/attractions/

Cara untuk ke sana: Berjalan kaki dari Stesen Suidobashi (JR Chuo Line), Stesen Korakuen (Marunouchi-Namboku Line), atau Stesen Kasuga (Talian Oedo-Mita)

 

 1. Muzium Sains dan Inovasi

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Muzium Negara Sains dan Inovasi, atau lebih dikenali sebagai Miraikan, adalah kemudahan ultra-moden di mana orang dapat melihat pencapaian Jepun dalam bidang teknologi. Pengunjung juga boleh menrasai bagaimana berurusan dengan bencana alam seperti gempa bumi. Cara-cara mengenai bagaimana menangani bencana alam ada disediakan.

BACA:  Panduan memilih makanan daripada termakan khinzir bagi kaki travel beragama Islam

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Anda juga boleh mempelajari tentang robot, penerokaan angkasa serta invoasi terkini Jepun seperti pengangkutan moden.

 

Waktu Operasi: 10 pagi hingga 5 petang (jualan tiket terakhir 30 minit sebelum tutup), ditutup pada hari cuti Selasa dan Tahun Baru

Caj kemasukan: ¥ 620 setiap orang dewasa, ¥ 210 untuk anak berusia 18 tahun dan kebawah

Laman web: https://www.miraikan.jst.go.jp/en/

Cara untuk ke sana: 4 minit berjalan kaki dari Stesen Pusat Telecom atau 5 minit berjalan kaki dari Stesen Fune-no Kagaku (Yurikamome). Jika tidak mengambil bas Shuttle Bay percuma dari Stesen Teleport Tokyo (Rinkai Line) dan turun di berhenti Muzium Sains dan Inovasi Kebangsaan.

 

 1. Menara Tokyo

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Perjalanan ke Tokyo tidak akan lengkap tanpa lawatan ke Menara Tokyo yang ikonik! Walaupun Tokyo Skytree menjadi pusat baru di bandar ini, ia masih belum boleh melawan menara merah ini sebagai salah satu mercu tanda negara yang paling dikenali. Menara Tokyo berdiri pada 333 meter dan merupakan simbol kelahiran pasca perang negara sebagai kuasa ekonomi utama. Observatori utama menara boleh dicapai melalui lif atau tangga 600 langkahnya (tempat yang bagus untuk membakar kalori!). Satu lagi set lif akan membawa anda ke pemerhatian khas, di mana anda boleh melihat pandangan mata burung seluruh bandar.

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Pada tahun 2015, sebuah taman hiburan dalaman, One Piece Tower, dibuka pada peringatan ulang tahun ke-15 dari One Piece manga yang terkenal, yang terletak di bawah menara. Mempamerkan karakter dari siri ini, taman ini menawarkan permainan, pertunjukan dan tarikan lain.

 

Tip: Anda boleh mendapatkan diskaun ¥ 200 jika anda membeli tiket One Piece Tower anda di kedai serbaneka tempatan atau dari agen perjalanan anda.

 

 • Observatori Menara Tokyo

 

Waktu Operasi: 9 pagi hingga 11 malam setiap hari (kemasukan terakhir 10.30 malam)

Caj kemasukan: ¥ 900 (hanya pemerhatian utama), ¥ 1600 (kedua-dua pemerhatian)

Laman web: https://www.tokyotower.co.jp/en.html

 

 • Taman Tema One Piece Tower

 

Waktu Operasi: 10 pagi hingga 10 malam setiap hari (catatan terakhir 9 malam)

Caj kemasukan: ¥ 3200 setiap orang

Laman web: http://onepiecetower.tokyo/en/

Cara untuk ke sana: 5-10 minit berjalan kaki dari Stesen Onarimon (Mita Line), Stesen Akanebashi (Oedo Line), dan Stesen Kamiyacho (Hibiya Line)

 

 1. Muzium Ghibli

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Secara teknikalnya, Muzium Ghibli terletak di Mikata, sebuah bandar di luar pusat Tokyo, tetapi ianya hanya mengambil perjalanan keretapi selama 15 minit dari Stesen Shinjuku.

 

Dedikasi kepada Hayao Miyazaki’s Studio Ghibli, muzium ini direka dengan gaya tersendiri filem-filem studio, sesuai untuk peminat membayangkan diri mereka berada di dunia Ghibli. Sudah tentu, banyak watak terkenal mereka juga disertakan. Sebuah teater kecil boleh didapati di tingkat pertama di mana filem-filem pendek eksklusif untuk muzium ditunjukkan, dan pameran khas diadakan di tingkat dua.

BACA:  Perjalanan Muslim 5H4M menerokai Tokyo, Takasaki, dan Nagano

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Tip #HHWT: Tiket tidak dijual di muzium jadi ingatlah untuk membelinya terlebih dahulu! Anda boleh membelinya di pejabat JTB di negara anda atau di mana-mana kedai serbaneka Lawson di Jepun.

 

Waktu Operasi: 10 pagi hingga 6 petang (ditutup pada hari Selasa)

Caj kemasukan: ¥ 1100 setiap orang dewasa (berumur lebih dari 19 tahun), ¥ 700 (umur 13-18), ¥ 400 (umur 7-12), ¥ 100 (umur 4-6)

Cara untuk ke sana: 15 minit berjalan kaki dari ext selatan Stesen Mitaka (JR Chuo Line). Perkhidmatan bas komuniti dari pintu keluar ke muzium boleh didapati dengan bayaran.

 

 1. Muzium Kesenian Tokyo, Odaiba

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Muzium Trick art bukanlah sesuatu yang asing lagi, tetapi itu tidak membuatkan muzium ini kurang hebat. Terletak di pusat membeli-belah Decks Tokyo Beach, Muzium Trick Tokyo ini  dibahagikan kepada beberapa segmen dengan tema yang berbeza, termasuk tema mansion berhantu dan tema Edo Era Jepun, yang merupakan kemuncak muzium. Terdapat panduan dan cadangan yang diberikan pada setiap ilusi tentang bagaimana anda boleh menimbulkan gambar anda, tetapi anda digalakkan untuk menjadi kreatif. Tiket boleh dibeli dari mesin di pintu masuk.

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Waktu Operasi: 11 pagi hingga 9 malam (catatan terakhir jam 8.30 malam)

Caj kemasukan: ¥ 900 setiap orang dewasa (pelajar sekolah menengah dan keatas), ¥ 400 setiap kanak-kanak (4 tahun ke pelajar sekolah rendah)

Cara untuk ke sana: 2 minit berjalan kaki dari Stesen Odaiba-Kaihinkoen (Yurikamome), 5 minit berjalan kaki dari Stesen Teleport Tokyo (Rinkai Line) Keluar B. Muzium Seni Trik Tokyo berada di tingkat keempat pusat membeli-belah Decks Tokyo Beach Mall (Pulau Mall sebelah).

 

 1. Muzium Samurai

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Apakah Jepun tanpa samurai? Samurai bukan sekadar askar, tetapi mereka menghargai kehormatan di atas segala yang lain, termasuk nyawa mereka sendiri. Sekiranya anda beradi di Shinjuku, buat nota untuk singgah ke muzium ini dan lihat symbol keberanian ikonik ini. Pengasas, Tetsuro Koyano, menghabiskan lima tahun mengumpul pakaian, helmet kepala, pedang dan peralatan lain yang berkaitan untuk misinya untuk mendidik orang ramai, termasuk pelancong, dan menghidupkan kembali jiwa samurai.

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Yang menarik di Muzium Samurai adalah berpeluang untuk bergambar dalam kostum samurai pilihan anda!

 

Waktu Operasi: 10.30 pagi hingga 9 malam (kemasukan terakhir jam 8.30 malam)

Caj kemasukan: ¥ 1800 setiap orang dewasa, ¥ 800 setiap kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, percuma untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun

BACA:  8 Sebab Mengapa Anda Perlu Ke Hokkaido (Mesra-Muslim)

Laman web: http://samuraimuseum.jp/en/

Cara untuk ke sana: 4 minit berjalan kaki dari Stesen Seibu Shinjuku (JR Yamanote Line) atau 8 minit berjalan kaki dari JR Shinjuku Station Exit Timur.

 

 1. Taman Hidup Laut Tokyo

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Kubah gelas besar akan menjadi perkara pertama yang menarik perhatian anda apabila anda sampai ke Taman Sea Life Tokyo. Di bawah ini terdapat dunia laut yang indah yang terdiri daripada pelbagai jenis kehidupan laut dari Pasifik, Atlantik, Antartika, Arktik, dan Lautan Hindi. Akuarium ini paling terkenal dengan pameran penguin, salah satu yang terbesar di negara ini, yang dapat diperhatikan baik di darat dan melalui air. Taman Laut Sea Tokyo juga mempunyai koleksi replika kehidupan air tawar yang biasa wujud di Tokyo ketika tempatnya kaya dengan alam semula jadi.

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Waktu Operasi: 9:30 pagi hingga 5 petang (kemasukan terakhir 4 petang)

Caj kemasukan: ¥ 700 seorang, ¥ 350 setiap warga emas (berumur diatas 65), ¥ 250 setiap pelajar sekolah menengah (umur 12-15 tahun), percuma untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun

Cara untuk ke sana: 5 minit berjalan kaki dari Stesen Kasai-rinkai-koen (JR Keio Line)

 

 1. Tangkap kejohanan sumo

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Sumo adalah sukan kebangsaan Jepun dan bentuk gusti yang unik yang mempunyai asal-usulnya pada masa lalu sebagai bentuk hiburan untuk dewa Shinto. Sekiranya anda berada di Jepun semasa musim sumo, pastikan untuk menghadiri kejohanan! Tiket boleh dibeli dari laman web rasmi, melalui https://buysumotickets.com , atau di kedai serbaneka. Sebagai alternatif, anda boleh cuba melawat stable sumo untuk menonton sesi latihan. Walau bagaimanapun, tidak semua kandang boleh dikunjung, terutamanya pelancong asing, jadi menyertai lawatan berpandu adalah pilihan yang lebih baik.

 

Tip: Kejohanan Sumo hanya berlaku dalam bulan-bulan ganjil dan di empat bandar yang berbeza, oleh itu sila semak kalendar sumo apabila merancang perjalanan anda! Anda mungkin ingin mempelajari lebih lanjut mengenai kejohanan sumo di sini sebelum menghadirinya.

 

Caj kemasukan: Harga tiket antara ¥ 5300 hingga ¥ 13400 setiap orang bergantung kepada kerusi anda.

Laman web: http://www.sumo.or.jp/En (laman web rasmi) atau https://buysumotickets.com/ untuk pembelian tiket dan maklumat lanjut mengenai kejohanan dan masa.

 

 1. Tokyo Disneyland & DisneySea

 

10 Tarikan di Tokyo yang Berbaloi setiap Yen

Anda tidak boleh meninggalkan Tokyo Disneyland dan DisneySea apabila bercakap mengenai tarikan terbaik di Tokyo! Tidak semua orang boleh menafikan betapa menyenangkannya apabila berada di sini. Terdapat pelbagai tarikan dan rides yang boleh dinaiki oleh semua peringkat umur.

 

Sumber : Have Halal Will Travel

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel