≡ Menu

8 Nama Neraka Yang Diceritakan Dalam Al-Quran

Kisah neraka bukan kisah dusta dan rekaan. Kejadiannya diciptakan Allah S.W.T kepada golongan manusia dan golongan jin yang ingkar dengan perintahNya.

Neraka mempunyai beberapa tingkatan dan nama yang diberi. Setiap daripada tingkatannya berbeza hukuman dan tahap pembalasan. Ada neraka paling bawah dan ada paling atas.

Ada 8 nama neraka yang telah dicatat kemas di dalam al-Quran yang diturunkan sejak lebih 1400 tahun dahulu. Apakah 8 nama neraka itu? Mari sama-sama kita kenali.

1-Neraka Jahannam

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Dan apabila dikatakan kepadanya: ‘Bertaqwalah engkau kepada Allah’ timbullah kesombongannya dengan (meneruskan) dosa (yang dilakukannya itu). Oleh itu padanlah ia (menerima balasan azab) neraka Jahannam dan demi sesungguhnya, (neraka Jahannam itu) adalah seburuk-buruk tempat tinggal.”
Surah al-Baqarah 2:206

Pada surah yang lain, Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Tidakkah mereka mengetahui bahawa sesiapa yang menentang (perintah-perintah) Allah dan RasulNya, maka sesungguhnya adalah bagiNya Neraka Jahannam serta ia kekal di dalamnya? Balasan yang demikian adalah kehinaan yang besar.”
Surah At-Taubah 9:63

2-Neraka Jahim

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Mereka tidak merasai kematian dalam syurga itu selain daripada mati yang mereka rasai (di dunia) dahulu; dan Allah selamatkan mereka daripada azab Neraka Jahim.”
Surah Ad-Dukhan 44:56

Pada surah yang lain, Allah berfirman yang bermaksud:

“(Ingatlah) demi sesungguhnya! Kamu akan melihat neraka yang marak menjulang.”
Surah At-Takathur 102:6

3-Neraka Al-Hawiyah

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

BACA:  4 Kelebihan Puasa Enam Yang Perlu Anda Rebut

“Sebaliknya orang yang ringan timbangan amal baiknya. Maka tempat kembalinya adalah Hawiyah. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apakah Hawiyah itu? (Hawiyah itu adalah) api yang panas membakar.”
Surah Al-Qariah 101:8-11

4-Neraka Wail

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Kecelakaan besar untuk orang-orang yang curang (dalam timbangan dan sukatan), iaitu mereka yang apabila menerima sukatan (gantang cupak) daripada orang lain mereka mengambilnya dengan cukup. Dan (sebaliknya) apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain, mereka menguranginya.
Surah Al-Mutaffifin 83:1-3

Wail pada permulaan ayat(bahasa Arab), ada yang berpendapat bermakna neraka. Ayat ini memberitahu janganlah menipu dalam berjual beli dengan cara mengurangkan timbangan dan mengambil keuntungan secara haram. Kerana perbuatan itu adalah salah disisi agama.

5- Neraka As-Sa’ir

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Dan demi sesungguhnya! Kami sudah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap syaitan-syaitan; dan Kami sediakan untuk mereka azab neraka yang menjulang-julang.
Surah Al-Mulk 67:5

6- Neraka Lazha

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Tidak sekali-kali (sebagaimana yang diharapkannya)! Sesungguhnya neraka (yang disediakan baginya) tetap menjulang-julang apinya. (Membakar serta) menggugurkan kulit ubun-ubun dan anggota-anggota tubuh badan. Neraka itu juga memanggil dan menarik orang yang membelakangi serta berpaling (daripada kebenaran). Dan yang mengumpulkan harta kekayaan lalu menyimpannya (dengan tidak membayar zakatnya).”
Surah Al-Ma’arij 70:15-18

Harta adalah pemberian Allah kepada kita di dunia. Harta yang dimiliki janganlah tidak dikeluarkan zakat kerana ia telah diwajibkan oleh Allah S.W.T.

7- Neraka Saqar

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“(Disebabkan kekufurannya itu) Aku akan masukkan dia ke dalam Neraka Saqar. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan Neraka Saqar itu? Ia membakar mangsanya dengan tidak meninggalkan sisa, dan tidak membiarkannya (binasa terus). Ia terus-menerus membakar kulit manusia! Pengawal dan penjaganya adalah 19(malaikat)”
Surah Al-Mudassir 74:26-30

BACA:  Sahabat jatuh sakit jika lama tak jumpa Rasulullah

Neraka ini akan terus membakar penghuninya. Ia berulang dan terus-menerus menyeksa serta membakar kulit manusia. Tak dapat bayangkan betapa peritnya rasanya.

8- Neraka Hutamah

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Tidak! Sesungguhnya dia akan dicampakkan ke dalam ‘Al-Hutamah’. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apa dia “Al-Hutamah” itu? (Al-Hutamah) ialah api Allah yang dinyalakan (dengan perintahNya), Yang naik menjulang ke hati;”
Surah Al-Humazah 104:4-7

Neraka ini disediakan kepada si pengumpat, pencela, orang yang suka mengumpul harta, serta menganggap hartanya itu dapat menyelamatkannya.

Kesimpulan

Belek dan semaklah terjemahan al-Quran dan tafsir al-Quran yang menceritakan tentang neraka agar kita semua dapat menghindari dari perbuatan yang membawa ke arahnya.

Al-Quran membawa berita gembira dan juga peringatan untuk kita. Jadikan berita gembira yang dikhabarkan sebagai motivasi untuk melakukan kebaikan.

Manakala peringatan tentang seksa dan azab neraka sebagai satu benteng untuk kita supaya tidak tertipu dan terjebak dengan perkara yang mengundang kemurkaanNya. Waallahu a’lam.

 

Sumber: tzkrh.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel