≡ Menu

Destinasi Mesra Muslim Di China

Siapa yang minat budaya dan rasa halal oriental China, pernah tak terdetik di hati nak lawat China? Kalau pernah, mungkin korang ada juga rasa risau tentang nak cari makanan halal dan juga tempat yang bersih dan selesa untuk solat.

Kalau korang nak tau, 1% hingga 2% daripada jumlah populasi di China beragama Islam (menurut CIA World Factbook). Setakat tahun 2009 je bilangan Muslim di China dah cecah 21 juta orang. Bukan tu je, menurut SARA, terdapat 36,000 tempat ibadat untuk orang Islam di China.

So, takde hal lah kalau korang nak cari restoran yang halal atau masjid untuk bersolat. Bercakap pasal makanan halal, ni tips untuk korang: kalau nak tau restoran tu halal ke tak, tengok samada perkataan 清真 (Qing Zhen, yang bermaksud halal) ada pada papan tanda atau bahagian depan restoran.

Check out 5 destinasi mesra Muslim di China yang korang patut lawati:

#1 Xi’an

Xi’an terletak di bahagian tengah China dan ia sangat terkenal dengan tapak penemuan arca Tentera Terracotta di zaman Dinasti Qin.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Selain tu, ni tempat-tempat menarik yang korang kena pergi di Xi’an:

Masjid Agung Xi’an

Giant Wild Goose Pagoda

Tembok Xi’an

Huaqing Palace

Xi’an Bell Tower

Kalau korang ada di Xi’an, korang boleh stay kat Skytel Hotel Xi’an, yang terletak hanya 15 minit dari Muslim Quarters (kawasan orang Islam dengan pelbagai pilihan makanan halal) dan 5 minit dari stesen metro Zhonglou.

Jangan lupa cuba Yang Rou Pao Mo, makanan mesti cuba di bandar Xi’an!

Oh ya, korang juga boleh shopping kat Muslim Quarters. Sini pun terdapat banyak kedai yang menjual barangan unik!

BACA:  Panduan Perjalanan Mesra Muslim Ke Korea Selatan – Insadong, Seoul

sumber: era.je

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel