≡ Menu

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Bila bercakap tentang Hokkaido, Anda mungkin terfikir tentang kota metropolitan iaitu Sapporo, atau makanan laut yang menggiurkan, tetapi apakah Anda tahu bahawa Hokkaido merupkan rumah kepada beberapa keajaiban alam yang paling menakjubkan di dunia?

 

Selain itu, ia juga tempat terbaik bagi pengemar fotografi untuk menangkap beberapa gambar yang menarik! Dari awan Nakatomamu yang indah hingga Kanal Otaru yang bersejarah, bersiaplah untuk mengalami keindahan alam Hokkaido yang belum pernah ada sebelumnya!

 

  1. Gunung Hakodate

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Observatorium sangat banyak di Hokkaido tetapi hanya ada satu tempat yang tidak boleh Anda abaikan – Gunung Hakodate. Kawasan observasi menawarkan pemandangan luas di seluruh kota Hakodate – waktu yang sesuai untuk mengeluarkan kamera Anda dan mengambil gambar!

 

Oleh kerana Hakodate adalah salah satu bandar pelabuhan utama di Jepun, pemandangan panorama dari atas adalah luar biasa! Tamatkan hari anda dengan melihat pemandangan malam yang menakjubkan dari puncak kerana dikatakan sebagai salah satu pemandangan malam paling popular di Jepun. Anda akan kagum dengan lampu berwarna-warni di bandar yang membentuk seperti jam pasir.

 

  1. Otaru Canal

 

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Otaru mungkin kelihatan seperti tempat biasa tetapi ia mempunyai sejarah yang tersendiri. Terdapat bangunan bersejarah di sekitar bandar pelabuhan yang masih kukuh hingga ke hari ini, yang boleh dilihat di Otaru Canal. Nikmati pemandangan indah di sepanjang perjalan di yang dikelilingi oleh gudang-gudang – membuatkan anda berasa seperti berjalan kaki di foto hitam putih yang lama di bandar itu.

BACA:  10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

 

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Oleh kerana kawasan ini mengekalkan banyak ciri asalnya, tidak hairanlah ia dipanggil salah satu kawasan yang wajib bergambar di seluruh Hokkaido. Terusan ini juga menjadi tuan rumah acara tahunan bandar yang dipanggil “Jalan Otaru Snow Light” di mana para tetamu dapat menyaksikan puluhan ribu lilin yang indah menerangi landskap bandar bersalju dan tanglung kaca yang menyantul permukaan Canal.

 

  1. Unkai Terrace

 

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Di Unkai Terrace, pelawat boleh mengharapkan fenomena semulajadi yang jarang berlaku di mana awan-awan berkumpul di sekeliling anda, membolehkan anda menyentuh awan. Terletak di pergunungan Hidaka dan Tokachi di ketinggian 1,088 meter, masa terbaik untuk merasai ini adalah pada waktu pagi.

 

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Naik gondola dari kaki bukit Hoshino Resorts Tomamu dan ia akan membawa anda ke laut putih unkai terus di depan mata anda. Penduduk tempatan dan pelancong menggunakan platform ini bagi bergambar pemandangan awan yang cantik. Di samping menjadi rumah kepada peminat fotografi, terdapat ‘cloud walk’ yang ditubuhkan pada tahun 2015 di mana pelawat boleh berjalan di sepanjang laluan dan malah berbaring di awan putih yang gebu.

 

  1. Taman Higashimokoto Shibazakura

 

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Jepun dipenuhi dengan banyak musim bunga sepanjang tahun. Berjalan di bukit-bukit daerah Abashiri dan ada bunga shibazakura menanti. Selalunya ramai orang yang tidak singgah di Hokkaido berfikir bahawa pink blossoms tidak begitu popular seperti cherry blossoms, tetapi penduduk tempatan memandangya berbeza.

 

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Datang antara bulan Mei-Jun dan anda akan mendapati penduduk di Ozora dengan gembira meraikan kedatangan bunga shibazakura. Jika anda seorang pencinta alam semula jadi dan mempunyai minat untuk menemui taman-taman bunga di seluruh dunia, tidak perlu lagi mencari dan pergi sahaja ke Taman Higashimoto Shibazakura dan mengambil gambar-gambar yang cantik untuk Instagram dengan latar belakang pergunungan Hokkaido.

BACA:  Seoul Central Mosque dan Makanan Korea Halal di Itaewon - Panduan Perjalanan Muslim-Friendly

 

  1. Kolam Biru Biei

 

5 Tempat Menakjubkan Di Hokkaido

Di pinggir bandar musim panas Shirogane Onsen terletak Blue Pond Biei yang terkenal di Instagram yang menjadi salah satu pemandangan yang perlu dikunjungi Hokkaido, dan kami faham mengapa. Dengan bantuan mineral dari mata air panas berhampiran, kolam memancarkan warna biru manakala dahan dan tanah menjadi putih dari belerang dan kapur.

 

Walaupun ia adalah kolam buatan manusia, warna biru tersebut menjadikan suasana kelihatan begitu ajaib dan ia telah menjadi popular di kalangan jurugambar amatur dan profesional yang tidak sabar-sabar untuk menyerang tempat ini. Jadi, giliran anda bila?

 

Kami tidak akan menafikan bahawa terdapat lebih banyak tempat yang boleh diterokai di Hokkaido,. Jadi, jika anda ke Hokkaido, bersedialah dengan kamera anda dan tangkaplah sebanyak mana yang boleh keindahan salah satu daerah Jepun ini. Untuk maklumat lanjut, lawati laman web dan Facebook JNTO .

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel