≡ Menu

Pembunuhan Khashoggi adalah ‘dirancang’ dan ‘kejam’ – Erdogan

Pembunuhan wartawan Saudi Jamal Khashoggi pada 2 Oktober itu “diperuntukkan,” kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada hari Selasa.

Bercakap di Ankara pada pertemuan parti AK yang mengawal Turki di parlimen, memberikan butiran mengenai penyiasatan Turki terhadap pembunuhan Khashoggi.

“Pembunuhan wartawan Saudi, Jamal Khashoggi telah direncanakan,” kata Erdogan, sambil menambah bahawa Turki mempunyai bukti kuat bahawa pembunuhan itu dirancang.

Beberapa perkara utama yang ditujukan dalam ucapan Presiden Turki Erdogan ialah:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
 • Butiran mengenai kehilangan Khashoggi
 • Ketibaan delegasi Saudi di Turki dan siasatan berterusan
 • Khashoggi sebagai mangsa pembunuhan kejam
 • Langkah penting yang diambil oleh Arab Saudi
 • Keperluan untuk penyiasatan yang tidak adil

Berikut adalah ucapan Presiden Erdogan mengenai pembunuhan itu:

Presiden Turki memulakan ucapannya dengan memberikan butiran lawatan awal Jamal Khashoggi ke konsulat Istanbul Arab Saudi pada hari Jumaat, 28 September, untuk dokumen perkahwinan.

Beliau menambah bahawa, “Difahamkan pasukan yang merancang dan melakukan pembunuhan tersebut dimaklumkan mengenai kunjungan Khashoggi.”

Hakikat bahawa beberapa pegawai konsular pergi ke negara asalnya dengan tergesa-gesa menunjukkan bahawa kerja persiapan dan perancangan (mengenai pembunuhan Khashoggi) telah dilakukan di sana. ”

Presiden Erdogan kemudian memberikan butiran ketibaan 15 anggota pasukan Saudi dan pergerakan mereka sebelum itu termasuk misi peninjauan yang dilakukan di Hutan Belgrad Istanbul dan wilayah barat laut Yalova.

“Pertama, cakera keras sistem CCTV konsulat itu dikeluarkan, Khashoggi, yang tiba di Istanbul dari London pada waktu awal hari yang sama, pergi ke konsulat di 13:08 dengan berjalan kaki. Dan selepas itu, tiada apa-apa yang didengar daripada dia.”

BACA:  ‘Test Kit’ COVID-19 Dengan Pengesanan Sepantas 30 Minit Sedia Didapatkan Dengan Harga RM99

Erdogan berkata tunang Khashoggi Hatice Cengiz menghubungi pihak berkuasa Turki pada pukul 17:50 mengatakan bahawa tunangnya mungkin ditahan secara paksa, atau sesuatu yang mungkin berlaku kepadanya.

“Akibatnya, Jabatan Polis Istanbul segera melancarkan siasatan ke atas kehilangan wartawan. Setelah pemeriksaan rakaman CCTV, sudah pasti bahawa Khashoggi tidak meninggalkan bangunan konsulat itu.”

Presiden Turki berkata, “Ketika pasukan polis dan intelijen kami menyiasat masalah itu, Pejabat Ketua Pendakwa Raya Istanbul melancarkan penyiasatan rasmi. Ketika pemeriksaan, fakta-fakta menarik telah muncul.”

Presiden Erdogan kemudian menjelaskan taktik yang digunakan untuk membuang siasatan di luar landasan yang termasuk konsulat jeneral Saudi menganjurkan seorang wartawan Reuters dan seorang lelaki yang menyamar sebagai Khashoggi yang keluar dari bangunan untuk membuatnya muncul wartawan yang telah dibunuh itu meninggalkan konsulatnya sendiri.

Presiden Turki berkata bahawa Saudi telah membuka kerjasama selepas membincangkan perkara itu dengan Raja Saudi Salman bin AbdulAziz dalam panggilan telefon.

Memberi butiran panggilan telefon, Presiden Erdogan berkata, “Kami bersetuju untuk menubuhkan pasukan penyiasatan bersama dan pasukan yang mengandungi pendakwa dan anggota jabatan polis memasuki konsulat Saudi dan mencari premis atas perintah Raja Salman.”

Beliau juga menyebut bagaimana Konsul Jeneral Saudi di Istanbul kembali ke negaranya sebelum pencarian lagi konsulat itu berlaku pada 18 Oktober.

Dalam ucapannya, Erdogan juga mengatakan bahawa kerajaan Saudi pada 19 Oktober secara rasmi mengakui pembunuhan Khashoggi 17 hari selepas pembunuhannya.

Presiden Turki itu berkata selepas kemasukan Khashoggi yang terbunuh, diumumkan bahawa 18 orang telah ditahan di Arab Saudi atas kejadian itu.

Erdogan menambah bahawa semua maklumat, bukti yang telah diturunkan sehingga kini menunjukkan bahawa Khashoggi adalah mangsa pembunuhan kejam.

BACA:  TERKINI: Seorang Lagi Mangsa Maut Akibat Covid-19, Jumlah Kematian Meningkat Kepada 21

Presiden Turki itu menambah, “Kami pastinya akan menyiasat pembunuhan ini yang dilakukan di sempadan kami dengan segala dimensi dan melakukan apa sahaja yang diperlukan. Jamal Khashoggi bukan sekadar warga Saudi tetapi juga seorang wartawan yang terkenal di peringkat antarabangsa, yang memberikan kita tanggungjawab tambahan kepada pihak antarabangsa.”

Beliau seterusnya berkata, “Turki menangguhkan perkara ini bukan hanya mengenai haknya untuk kedaulatan, tetapi juga bagi pihak masyarakat antarabangsa dan hati nurani kolektif manusia.”

Secara berasingan, Erdogan menawarkan ucapan takziah kepada keluarga dan saudara-mara Khashoggi.

Dalam ucapannya, presiden Turki juga menimbulkan beberapa soalan yang berkaitan dengan pembunuhan Khashoggi termasuk:

 • Kenapa 15 orang, semua yang berkaitan dengan kes tersebut, bertemu di Istanbul pada hari pembunuhan itu?
 • Atas arahan siapa meraka datang?
 • Kenapa bangunan konsulat dibuka untuk siasatan sehari selepas (kejadian) dan tidak pada hari kejadian?
 • Mengapa terdapat banyak kenyataan tidak konsisten yang dibuat walaupun ia begitu jelas bahawa ia adalah pembunuhan?
 • Kenapa tubuh seseorang yang diakui dibunuh masih tidak ditemui?
 • Sekiranya pernyataan bahawa tubuh diberikan kepada “local accomplice” adalah benar, siapakah “local accomplice” ini?

Presiden Turki meneruskan ucapannya dan berkata, “Tidak ada seorang pun yang berpendapat bahawa perkara ini (pembunuhan Khashosggi) akan ditutup sebelum semua soalan ini dijawab.”

Beliau berkata beberapa maklumat yang polis Turki dan unit perisikan sedang menilai sudah menunjukkan ke arah kejadian yang dirancang.

“Sebagai penilaian maklumat itu selesai, mereka akan dimasukkan ke dalam kes pendakwa. Menolak peristiwa ini ke bahu beberapa pegawai keselamatan dan perisikan tidak akan memuaskan kita atau komuniti antarabangsa,” kata Presiden Turki itu.

Beliau juga menyatakan keyakinan terhadap keikhlasan dari Kustodian Dua Masjid, Raja Saudi Salman bin Abdul Aziz.

BACA:  Covid-19 Terkini: Dua Lagi Meninggal Dunia 22 Mac 2020 Menjadikan Jumlah Kematian 10 Orang

Presiden Turki Erdogan mengatakan bahawa siasatan tentang perkara kritikal itu harus diketuai oleh jawatankuasa yang benar-benar adil dan adil dan tidak ada yang dikaitkan dengan pembunuhan itu harus menjadi sebahagian dari pasukan penyiasatan.

Beliau menyimpulkan ucapannya dengan berkata, “Memandangkan ini adalah pembunuhan politik, rakan sejenayah di pelbagai negara yang berlainan – jika mereka wujud – perlu disiasat.”

Erdogan berkata, beliau percaya penyiasatan kes pembunuhan dalam pembunuhan Khashoggi dikehendaki oleh undang-undang antarabangsa, undang-undang Islam dan juga oleh undang-undang Arab.

“Kita akan mengikuti perkara ini sehingga akhirnya, memastikan bahawa apa jua undang-undang antarabangsa dan undang-undang kita yang diperlukan akan dilakukan.”

Khashoggi, kolumnis bagi The Washington Post, telah hilang sejak memasuki Konsulat Saudi di Istanbul pada 2 Oktober.

Selepas menyangkal pengetahuan tentang tempat Khashoggi selama dua minggu, Arab Saudi pada hari Sabtu mengatakan dia terbunuh ketika bertempur di dalam konsulatnya di Istanbul.

Tubuhnya belum pulih, dan tidak ada Arab Saudi menerangkan naratif peralihannya tentang apa yang berlaku.

Pada hari Khashoggi hilang, 15 Saudis lain, termasuk beberapa pegawai, tiba di Istanbul pada dua pesawat dan melawat konsulat ketika dia masih dalam, menurut sumber polis Turki. Semua individu yang dikenal pasti sejak meninggalkan Turki.

Sumber: TRT World

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel