≡ Menu

Menawan Kawasan Seoul dan Sekitarnya Dalam 5 Hari 4 Malam Dengan Perjalanan Ala Muslim ini

Selalu ada alasan untuk kembali ke Seoul, kerana sejarah dan budayanya, makanan halal yang semakin banyak di sana, atau pun kerana pemandangannya yang indah. Memang begitu banyak perkara yang boleh dilakukan di ibu kota Korea ini. Meski sudah bekali-kali berkunjung ke sana, selalu ada sesuatu yang baru yang boleh dilakukan dan tempat baru untuk dieksplor!

 

 

Jika sebelumnya kamu sudah pernah ke Seoul dan ingin mencuba sesuatu yang baru di kota ini, maka kamu membaca artikel yang tepat. Inilah jadual perjalanan 5 hari yang akan membawa kamu ke lokasi terkenal (belanja di Myeongdong) dan juga tempat tersembunyi yang cantik!

 

Sekarang kembali ke kota ini semakin mudah penerbangan dari Kuala Lumpur ke Seoul dengan Malaysia Airlines. Tidak hanya itu, ada pula penawaran eksklusif tiket PP Kuala Lumpur – Seoul seharga MYR 1.729 jika kamu melakukan pemesanan sekarang! Penawaran ini berlaku untuk tempoh penerbangan hingga 31 Mei 2020. Meski kamu merancang untuk pergi di bulan Jun, musim gugur, liburan akhir tahun, ataupun ,musim sakura tahun depan, penawaran ini kamu boleh manfaatkan. Pesan tiket hari ini!

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

 

 

Hari pertama: Itaewon, Seoul Central Mosque, Myeongdong

Perjalanan dari Bandara Incheoun ke Seoul (1 jam)

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini.jpg

 

 

Cara tercepat untuk menuju Seoul dari Bandara Incheon adalah dengan kereta Pastikan kamu naik kereta api ekspres yang hanya berhenti di beberapa stesen tertentu dengan waktu tempuh sekitar 43 minit saja.

Kamu boleh memilih kursi ketika memesan. Bantalannya pun terasa nyaman untuk tidur sebentar sebelum kamu tiba di pusat kota. jangan lupa untuk mengambil kembali duit deposit KRW 500 ketika kamu tiba di Stesen Seoul ya!

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-1.jpg

 

Kamu bisa membeli kartu isi ulang seperti “T-Money Pass” di setiap kaunter tiket metro atau toko serba ada. “T-Money Pass” ianya boleh digunakan sebagai tiket perjalanan di seluruh jalur metro Seoul dan sebagai alat pembayaran di beberapa toko serba ada atau toko kecil lainnya.

Dari Stesen Seoul, lanjutkan perjalanan menuju hotel, menyediakan barang-barangmu, dan siapkan dirimu untuk hari pertama menjelajahi Seoul!

Menuju Itaewon, salah satu lingkungan yang ramah Muslim di Seoul (1,5 jam)

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-2.jpg

 

Hal pertama yang harus kamu lakukan tentu mengunjungi Itaewon dan Seoul pusat masjid! Inilah satu-satunya masjid yang sekaligus menjadi pusat komuniti Muslim di kota ini. Selain itu, lingkungan di sekitarnya – Itaewon – juga dikenal sebagai distrik yang ramah Muslim kerana begitu banyak restoran mahupun kedai Halal yang dimiliki oleh para penduduk dan imigran Muslim.

Masjid ini terletak tidak terlalu jauh dari stesen Itaewon, namun ketahuilah bahawa jalanannya menanjak! Tapi percayalah, semua usaha itu akan sepadan dengan hasilnya. Tak ada yang lebih menyenangkan daripada menginjakkan kaki di sebuah masjid di negara asing. Sebuah perasaan yang membuat kamu merasa lega dan menjalin silaturahmi dengan komuniti Muslim lokal. Kamu boleh menunaikan ibadah di sini sebelum melanjutkan perjalanan ke tujuan selanjutnya.

Pusat Masjid Seoul

 

Alamat: 30-39, Usadan-ro 10-gil, Yongsan-gu, Seoul 04407, Korea Selatan

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-3.jpg

 

Selesai beribadah, saatnya makan! Di jalanan sekitar masjid ini dipenuhi dengan pelbagai pilihan makanan lazat, tapi cara terbaik untuk memulainya adalah dengan mencuba masakan Korea di Makan Halal Restoran.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-4.jpg

 

Restoran ini berdiri sejak tahun 2015 dan selalu menjadi rekomendasi utama kami untuk makanan halal di Seoul! Makanan kegemaran kami adalah dakdoritang (ayam rebus ala Korea) dan jjajangmyeon (mi dengan sos kacang hitam dan makanan laut). Selain itu, restoran ini juga menyajikan ayam goreng ala Korea, bulgogi (barbekyu khas Korea), aneka nasi, dan lainnya.

Makan Halal juga menyajikan dosirak (bekal ala Korea) untuk dibawa pulang, sebuah idea yang bagus untuk bekal semasa perjalanan di hari ke 3 atau 4!

 

Status halal: Tersertifikasi halal

Waktu beroperasi: 10.30 – 22.00 (Rabu-Isnin), tutup setiap hari Selasa

Alamat: 52, Usadan-ro 10 gil, Yongsan-gu, Seoul, Korea Selatan 140-911

 

Saatnya berbelanja! (2-jam)

Setelah selesainya makan, teruskan perjalanan dengan subway dari Stesen Itaewon menuju Stesen Sangsu. Kamu tidak perlu berganti jalur dalam perjalanan ini, cukup melawati 7 stesen di jalur yang sama (Line 6).

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-5.jpg

 

Hanya dengan berjalan beberapa minit dari Stesen Sangsu, kamu akan tiba di “Hongdae Shopping Street”. Mengambil nama dari Universiti Hongik, daerah ini dipenuhi oleh toko-toko menarik, kafe, serta penari dan penyanyi yang menampilkan bakatnya di jalan.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-6.jpg

 

Bagi penggemar perkara unik dan terbaru, Hongdae adalah tempat yang sesuai untukmu. Jika kamu berjalan-jalan di sini sampai malam hari, kamu dapat melihat penampilan artis jalanan menyanyi lagu atau tarian K-Pop yang sangat mengagumkan.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-7.jpg

 

waktu berbelanja belum selesai! Jika kamu terus menelusuri jalan di sini, kamu akan tiba dekat Stesen Universiti Hongik. Dari Stesen Universitas Hongik, naiklah kereta di jalur kereta api yang menuju Stesen Seoul, turun 2 stesen kemudian, lalu pindah ke Jalur 4 dan naik kereta, 2 stesen untuk turun di Stesen Myeongdong.

Myeongdong adalah lokasi pusat perbelanjaan terbesar di Seoul. Jalannya penuh dengan pelbagai pedagang, mulai pedagang kaki lima hingga toko dari pelbagai jenama ternama dan kedai jabatan. Apa pun yang kamu cari, kamu boleh menemukannya di Myeongdong.

 

Myeongdong bukan hanya terkenal sebagai pusat perbelanjaan, namun juga sebagai syurga makanan! Ada pelbagai penjaja makanan di setiap sudut, dan aromanya sungguh menggoda. Beberapa pilihan makanan yang ramah Muslim pun tersedia, misalnya makanan laut panggang (kadang dengan “topping” keju) dan ais krim kon panjang yang akan membuat kamu kenyang semalaman!

Jika kamu perlu solat saat berada di Myeongdong, kamu boleh datang ke restoran Kampungku yang menyediakan ruangan solat (informasi lebih lengkap tentang Kampungku ada di Hari ke-4 di bawah!).

Halal status: Kerana tidak satu pun penjaja makanan di Myeongdong tersertifikasi halal, pertimbangan untuk makan di sini kami kembalikan kepada kamu. Kedai yang menjual makanan “vegetarian” biasanya tidak menggunakan bahan yang mengandung unsur binatang. Namun, perlu dicatat bahawa makanan olahan, misalnya roti dan pastri, boleh saja mengandung mentega yang berasal dari binatang, seperti lemak babi.

BACA:  4 Penginapan Cantik (Dan Bajet!) Di Lombok Anda Nantikan

 

Hari ke-2: Gyeongbokgung, Gwangjang Market, Dongdaemun “Design” Plaza

Bangun lebih awal untuk  melihat upacara pergantian pengawal di Istana Gyeongbokgung (1.5 jam)

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-8.jpg

 

Untuk hari pertama di Seoul, jangan sampai kamu melewatkan upacara “Royal-Guard Changing” di Istana Gyeongbokgung yang berlangsung pada jam 10.00 pagi dan 14.00 siang (setiap hari Rabu sampai Isnin). Meski ada beberapa tempat di Seoul yang menyelenggarakan upacara serupa (semuanya bagus!), sejauh ini upacara di Gyeongbokgung adalah yang terbesar dan paling terkenal.

Untuk menuju kesana, kamu boleh naik “subway di Line 3” menuju Stesen Gyeokbokgung dan ikuti petunjuk arah yang akan membawa kamu tepat ke pintu masuk istana. Ada tiket masuk yang harus kamu bayar, namun pemandangan istana bersejarah yang telah ada sejak tahun 1395 ini sungguh layak dinikmati!

Tiket masuk yang harus dibayarkan adalah sebesar KRW 3.000 untuk pengunjung yang berusia 19-64 tahun dan KRW 1500  untuk pengunjung berusia 7-18 tahun. Jika kamu berancang untuk mengunjungi istana lain di Seoul dalam jangka waktu 3 bulan berikutnya, kamu pun boleh membeli tiket terusan “Combination Ticket” seharga KRW 10.000 seorang untuk mengunjungi 5 istana lainnya.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-9.jpg

 

Di musim apapun, upacara ini selalu disambut oleh para pengunjungnya. Oleh kerana itu, datanglah 5 atau 10 minit lebih awal agar mendapatkan tempat yang bagus untuk menontonnya. Upacara ini berlangsung sekitar 20 minit dan dilakukan dengan sangat teliti, sesuai dengan sejarahnya.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-10.jpg

Setelah upacara selesai, jangan lupa meluangkan waktu sekitar satu jam untuk mengelilingi istana ini. Tempat ini sangat luas, jadi wajar jika kamu tidak sempat melihat semuanya dalam satu kesempatan. Agar kunjunganmu berbaloi, kamu boleh mengunjungi “Throne Hall Compound” untuk melihat kompleks agung tempat Raja Sejong mengadakan pertemuan dengan para menterinya dan Gyoenghoeru “Pavillion” yang berada di tengah kolam yang cantik.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-11.jpg

 

Jika kamu ingin menunaikan solat sebelum meninggalkan Gyeongbokgung, kamu boleh menuju “K-Style Hub” yang boleh dijangkau dengan 15 minit berjalan kaki dari gerbang Gwanghwamun di Istana Gyeongbokgung.

K-Style Hub (ruang solat)

 

Kemudahan yang disediakan: Panduan waktu solat, Alquran, sejadah, penunjuk arah Kiblat, kompas, alat solat, sandal, dan tempat wudhu.

 

Waktu operasi: 09.00 – 20.00 setiap hari

Alamat: 40 Cheonggyecheon-ro, Da-dong, Jung-gu, Seoul, Korea Selatan

 

Mencuba makanan ala Korea di Insadong (1 jam)

 

Jika kamu berjalan sebentar dari Gyeongbokgung, kamu akan tiba di daerah Insadong, sebuah daerah yang terkenal akan perpaduan suasana tradisional dan artistik yang membuat atmosfirnya begitu tenang (kecuali saat akhir pekan ketika ada pasar malam).

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-12.jpg

 

Osegye Hyang adalah restoran vegan dan bebas alkohol yang berada di jalanan Insadong, sebuah tempat yang sempurna untuk mencuba masakan khas Korea, namun tanpa daging!

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-13.jpg

 

Kamu bahkan dapat mencuba makanan seperti pangsit, hotpot, dan masakan berbahan dasar daging lain yang biasanya tidak boleh dikonsumsi oleh umat Muslim. Jika kamu membeli menu set nasi, kamu akan mendapatkan 5 makanan pendamping, termasuk kimchi!

Status halal: Restoran vegan (tidak menggunakan daging atau olahannya) dan bebas alkohol. Kerana restoran ini belum tersertifikasi halal, pertimbangan untuk makan di sini kami kembalikan kepada kamu.

 

Waktu operasi: 11.30 – 15.30, 17.00 – 21.00 setiap hari

Harga: Harga makanan berat berkisar antara KRW 6.000 sampai KRW 16.000

Alamat: 14-5, Insadong 12-gil, Jongno-gu, Seoul

 

Menikmati budaya di Dongdaemun Design Plaza (1-1.5 jam)

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-14.jpg

 

Setelah menikmati cita rasa tradisional Seoul di Osegye Hyang, saatnya melihat masa kini dan masa depan di Dongdaemun “Design” Plaza (DDP)! Naiklah kereta api bawah tanah dari Stesen Anguk dan turun di Stesen Jongno3(sam)-ga. Dari sana, naik kereta dari “Line 5” dan turun 2 stesen kemudian di Stesen “Dongdaemun History” & “Culture Park” Kamu pun langsung tiba di ruang bawah tanah gedung DDP.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-15.jpg

 

DDP adalah tempat yang terkenal bagi anak muda kerana seni bina yang cantik dan arsitekturnya yang ramping. Tempat ini juga muncul di pelbagai K-Drama dan menjadi tempat yang paling menarik! Ada begitu banyak ruang terbuka di DDP sehingga membuatkannya menjadi tempat yang ideal untuk menghirup udara segar dan menikmati suasana.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-16.jpg

 

Terlepas dari penampilannya yang menarik, DDP adalah rumah bagi sejumlah gerai kecil yang menjual barang-barang unik di toko “Design Lab”. Kamu boleh menemukan buku nota, alat tulis dan bahkan beberapa “merchandise” rasmi K-Pop.

Untuk para pecinta seni, DDP Reka Bentuk Muzium juga kerap menyelenggarakan pelbagai pameran kesenian. Pastikan kamu memeriksa laman sesawang mereka untuk melihat pameran yang sedang berlangsung.

 

Dongdaemun Design Plaza

Waktu operasi: 10.00 – 19.00 (boleh berubah ketika hari cuti)

Alamat: 281 Eulji-ro, Euljiro 7(chil)-ga, Jung-gu, Seoul, Korea Selatan

 

Hari ke-3: Tur ke Zona Demiliterisasi (DMZ) di Gyeonggi-do

Ada salah bahawa mengunjungi DMZ adalah hal yang berbahaya atau tidak aman. Padahal, ada bergitu banyak perusahaan pelancongan seperti “Hana Tour International” dan “Klook” yang menyediakan peket tur setengah hari atau seharian ke beberapa titik di DMZ. Setiap peket menawarkan destinasi dan pemandangan DMZ yang berbeza. Namun, kami telah merangkum tempat yang paling terkenal untuk kamu!

 

Mempelajari sejarah Korea dengan berkunjung ke DMZ

 

Dimulai dengan penjemputan di pagi hari (sekitar pukul 7.30 sampai 8.30, tergantung operator tur). Peserta akan dijemput dengan bas di hotel atau di titik pertemuan tertentu, misalnya Stesen Seoul. pastikan kembali ke lokasi penjemputan kepada operator yang kamu pilih.

Jangan lupa untuk membawa kad pengenalan kerana kamu mungkin akan membutuhkannya untuk proses identifikasi di titik-titik tertentu sepanjang perjalanan.

Menyaksikan harapan perdamaian penduduk Korea di Resor Imjingak

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-17.jpg

Imjingak dibangun pada tahun 1972 dengan harapan suatu hari persatuan kedua kubu akan terjadi. Di dalam taman ini terdapat beberapa monumen, bangunan, dan peninggalan dari zaman Perang Korea hingga sejarah moden.

BACA:  9 Tips Membeli Yang Anda Harus Tahu Bila Melancong ke Jepun dalam Bajet

Meski suasana suram cukup terasa ketika menyusuri taman ini, beberapa instalasi warna-warni seperti kumpulan pita yang terikat di kawat berduri tersebut menjadi pengingat bahwa harapan selalu ada dan terus bertahan sepanjang waktu.

Mengintip stesen kereta yang telah mati di Stesen Dorasan

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-18.jpg

Stesen Dorasan mengambil nama dari gunung (Dora) tempatnya berada. Faktanya, jalur kereta di stesen ini sebenarnya terbentang sampai ke Pyeongyang! Namun, jalur ini tak juga dioperasikan sejak pembangunannya selesai dilakukan. Pengunjung  mengambil gambar dengan jalur kereta dan rambu-rambu yang ada di sini.

Sekilas pandang di Korea Utara di “Observatori” Dora

 

Tidak jauh dari Stesen Dorasan, terdapat Observatori Dora yang terletak di titik paling utara dari Talian Penentangan Tentera. Anda boleh melihat wilayah Korea Utara dari teropong yang ada!

Berjalan sepanjang Terowong ke-3 (Terowong ke-3)

 

Terowong ini adalah salah satu terowong yang ditemui oleh Korea Selatan pada tahun 1970 dan dianggarkan digali oleh Korea Utara sebagai laluan alternatif serangan semasa Perang Korea. Sejak itu, terowong ini telah disekat dan kemudian membuat tarikan pelancong.

Pertama sekali, pelawat dijemput untuk menonton filem pendek yang menceritakan sejarah terowong ini. Kemudian, pelawat dibawa berjalan di sepanjang laluan terowong sempit dan gelap dan kembali ke titik permulaan. Perjalanan ini sukar untuk sesetengah orang dan suasana sangat gelap (pencahayaan tersedia) supaya ia tidak sesuai untuk semua orang.

Tamatkan hari makan malam di restoran Busan Jib Myeongdong (1 jam)

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-19.jpg

 

Selepas bas pelancongan anda turun di Stesen Dewan Bandaraya, angkat kereta api melalui 1 stesen ke Stesen Seoul dan pindah ke Laluan 4. Kemudian, naik kereta api ke 2 stesen, turun di Stesen Myeongdong, kemudian berjalan ke restoran Busan Jib untuk menikmati makan malam dengan rasa tempatan!

 

Busan Jib adalah restoran yang menggunakan bahan-bahan dan daging yang disahkan halal untuk berkhidmat dengan makanan asli Korea. Walaupun restoran ini menyajikan alkohol (sebagai sebahagian daripada budaya Korea), tiada makanan di sini dimasak dengan menggunakan alkohol.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-20.jpg

 

Kami mengesyorkan anda untuk mencuba Ayam Gaya Ayam Pedas, “Pancake Seafood”, dan “Sauteed Vermicelli” dengan Sayur-sayuran. Sekiranya anda terlepas masakan Asia Tenggara, anda boleh menempah beras pedas dan nasi goreng!

Status halal: Tidak disahkan sebagai halal, tetapi hanya menggunakan bahan halal dan daging. Alkohol dijual secara berasingan di restoran ini, tetapi tidak digunakan untuk memasak. Kerana restoran ini tidak bersertifikat halal, kami akan mengembalikan pertimbangan untuk makan di sini.

 

Waktu operasi: 10.00 – 22.00 setiap hari

Harga: Makanan berat berkisar antara KRW 8.000 sampai KRW 10.000

Alamat: 11-4 Myeongdong 8-gil, Myeongdong 2(i)-ga, Jung-gu, Korea Selatan.

Sudah tidak sabar ingin mengeksplor Seoul? Pesan tiketmu sekarang!

 

Hari ke-4: Bukhansan

Melihat Seoul dari perspektif berbeza di Taman Nasional Bukhansan (4-6 jam)

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-21.jpg

 

Taman Negara Bukhansan adalah salah satu taman nasional yang ada di Seoul. Taman ini pun merupakan lokasi paling terkenal untuk rehat sejenak dari kesibukan dan rutin sehari-hari, baik bagi warga tempatan mahupun pelancong. Taman ini mempunyai beberapa laluan mendaki untuk memenuhi tahap pengalaman yang berbeza. Oleh itu, pendatang baru dan berpengalaman boleh menghabiskan masa di sini!

Jangan lupa memakai kasut yang sesuai dan bawa air minuman dan makanan ringan untuk perjalanan anda di sini. Oleh kerana tidak ada gerai makanan yang mesra-Muslim di taman ini, anda boleh mempersiapkan diri dengan membeli kebab di Itaewon untuk makan siang hari sebelumnya!

Pssst, Bukhansan adalah tempat yang popular sepanjang tahun, terutamanya pada musim bunga dan musim luruh. Jika anda tidak suka orang ramai, cuba naik pada hari kerja!

 

Laluan mendaki 1: Kursus Bogukmun

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-22.jpg

 

Bogukmun adalah salah satu laluan mendaki yang paling mudah di taman ini. Ia adalah kira-kira 2.4 kilometer panjang dan boleh diambil kira-kira 1.5 jam dengan berjalan kaki (satu cara, perjalanan 3 jam penuh). Terdapat lereng-lereng yang agak lembut sepanjang laluan ini, tetapi masih agak mudah untuk dilalui.

Untuk ke sana, anda boleh mengambil kereta bawah tanah ke Stesen Gireum pada Talian 4 dan keluar dari Keluar 3. Kemudian teruskan perjalanan dengan mengambil bas 110B ke Pejabat Taman Negara Bukhansan yang merupakan titik permulaan laluan ini.

Nikmati aliran air yang tenang dan pokok-pokok yang indah yang menemani anda sepanjang jalan ke puncak pendakian. Jika anda bernasib baik, anda juga boleh mencari beberapa haiwan liar seperti tupai mengejar!

Laluan mengembara 2: Kursus Bukhansanseong

Satu lagi laluan popular ialah Bukhansanseong, trek sepanjang 3.4 kilometer yang boleh diambil dalam masa 2 jam dengan berjalan kaki (satu arah, perjalanan penuh 4 jam). Terdapat beberapa derivatif di sepanjang laluan ini, tetapi masih agak mudah untuk dilalui, walaupun untuk kanak-kanak dan ibu bapa. Untuk sampai ke sana, anda boleh mengambil kereta bawah tanah ke Stesen Gupabal pada Talian 3, kemudian mengambil nombor bas 704 yang pergi ke Benteng Bukhansanseong. Turun di perhentian bas gunung Bukhansan dan berjalan kaki ke Pusat Maklumat Bukhansanseong. Dari sana, anda boleh bertanya arah ke Pusat Sokongan Mendaki Bukhansanseong yang merupakan titik permulaan laluan mendaki.

Laluan Bukhansanseong akan membawa anda ke Baegundae Peak yang merupakan puncak tertinggi di taman ini. Pada permulaan laluan mendaki, anda boleh memilih untuk mendaki melalui “Gorge” atau “Nature Trails”. Jangan risau, kedua-dua laluan ini masih akan bertemu di Pagar Daesomun  dan akan membawa anda menikmati keindahan alam taman ini. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mempelajari lebih lanjut mengenai flora dan fauna di taman ini, anda boleh mengambil “Nature Trail” yang menyediakan papan maklumat pada setiap spesies.

Kembali ke pusat bandar Seoul untuk menyegarkan di Myeongdong (30 hingga 45 minit)

 

Selepas pendakian selesai, kembali ke pusat bandar Seoul dengan bas atau kereta api ke Stesen Myeongdong. Kenapa Myeongdong? Sudah tentu kerana tempat ini menyediakan banyak pilihan hiburan di Seoul!

Mengisi perut dengan makanan gaya Malaysia di Kampungku (1 jam)

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-23.jpg

 

Kampungku adalah restoran yang dimiliki oleh seorang Muslim dan menyajikan makanan khas Malaysia serta Korea. Ada begitu banyak pilihan menu yang boleh dipilih di restoran ini, namun ayam goreng ala Korea mereka adalah makanan yang sempurna setelah seharian mendaki.

BACA:  Panduan Pelancong Muslim untuk ke Jeju

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-24.jpg

 

Mereka juga memiliki menu makanan terkenal Malaysia seperti Nasi Lemak Ayam Goreng, Nasi Ayam, dan Nasi Putih dengan Ayam Percik!

Sebagai bonus, di restoran ini juga terdapat ruang solat. Kamu pun boleh menunaikan ibadah dengan nyaman setelah makan dan beristirahat. Ruang solatnya dilengkapi dengan sejadah dan alat solat sehingga kamu dapat beribadah dengan tenang.

 

Status Halal: Pemiliknya Muslim

Waktu operasi: 11.00 – 21.00 setiap hari

Harga: Berbeza-beza antara KRW 6.500 sampai KRW 10.000 untuk makanan berat

Alamat: Jong-ro 20-gil, Namsandong 2(i)-ga, Jongno-gu, Seoul, Korea Selatan

Facebook / Instagram

 

Hari 5: Makanan Korea Halal Eid, Seokchon Lake Park, Lotte World Tower, Yang Baik BBQ

Mulakan hari terakhir anda di Seoul dengan makan di Eid Halal Korean Food (1 jam)

 

“Eid Halal Korean Food” adalah salah satu daripada beberapa restoran bersertifikat halal di Korea. Restoran ini patut dikunjungi kerana ia menyajikan makanan asli Korea yang anda tidak dapat mencari tempat lain. Lokasi strategik kerana ia dapat dicapai hanya dengan beberapa minit berjalan kaki dari Stesen Itaewon dan Pusat Masjid Seoul. Dengan cara itu, anda boleh segera menyembah selepas makan!

 

aklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-25.jpg

 

Cuba samgyetang (sup ayam gaya Korea dan sup ginseng), bulgogi, dan galbitang (sup tulang rusuk daging) yang dihidangkan dengan semangkuk beras tradisional Korea dan banchan! Banchan juga boleh diisi semula, anda tahu. Jadi jika anda tidak kenyang, anda boleh makan sayur kimchi dan jeruk yang disediakan.

 

Status Halal: Halal disahkan

Waktu operasi: 11.20  21.00 (Selasa – Minggu), tutup di hari Senin

Harga: Berkisar antara KRW 8.000 sampai KRW 12.000 untuk makanan berat

Alamat: 67, Usadan-ro 10-gil, Yongsan-gu, Seoul, Korea Selatan

Menyeberangi Sungai Han untuk menikmati ketenangan di “Seokchon Lake Park” (1-1.5 jam)

 

Untuk pergi ke taman ini, anda boleh mengambil kereta bawah tanah dari Stesen Itaewon ke Stesen Sindang (5 berhenti lalu), kemudian pindah ke Laluan 2. Dari sana, jalankan subway ke 10 stesen dan turun di Stesen Jamsil yang 200 meter dari taman ini.

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-26.jpg

 

Pada mulanya, “Seokchon Lake Park” adalah sebahagian daripada Sungai Han. Walau bagaimanapun, kawasan ini dibahagikan kepada dua kawasan iaitu Tasik Timur dan Barat. Tempat ini menyediakan ruang terbuka yang digunakan pengunjung untuk berehat, bersenam, atau menikmati suasana yang damai.

Anda boleh menghabiskan masa menikmati pemandangan di sini (pokok-pokok di sekitar tasik mekar dengan indah pada akhir musim bunga hingga musim luruh!) Atau sewa bot dayung untuk bermain di tasik.

 

Taman Tasik Seokchon

Waktu operasi: 24 jam

Alamat: 47 Jamsil-dong, Songpa-gu, Seoul, Korea Selatan

Luangkan waktu petang di “Lotte World Tower” (2-2.5 jam)

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-27.jpg

 

“Lotte World Tower” boleh dicapai dengan berjalan kaki dari Taman Tasik Seokchon. Anda boleh menghabiskan sepanjang hari di tempat ini jika anda mahu! Segala-galanya ada di sini, dari pawagam, akuarium, hingga beratus-ratus kedai yang menjual barangan mewah, kosmetik, dan produk tempatan.

Di sini juga tersedia ruang bagi umat Islam untuk berdoa. Bilik solat ini terletak di tingkat 6, bersebelahan dengan kedai ‘Agra’ di Avenue L.

Lotte World Tower (bilik sembahyang)

 

Kemudahan doa yang disediakan: Tempat terpisah untuk lelaki dan wanita, Alquran, arah Kiblat, karpet solat, dan tempat-tempat penyapuan. Oh ya, lebih baik membawa mukena anda sendiri untuk menjadikannya lebih selesa.

Jam operasi: 10:30 hingga 20:00

Alamat: Avenue L, 6F, Lotte World Tower, 05551, Olympic-ro 300, Songpa-gu, Seaoul (Sincheon-dong 29)

 

Salah satu pemandangan terbaik dapat dilihat dari galeri pengamatan Seoul “Sky” dan menara yang terletak di tingkat ke-123 “Lotte World Tower”. Anda dapat melihat pemandangan 360 darjah Seoul yang indah dari awan. Jangan lupa membuat tempahan sebelum ketibaan anda!

“Seoul Sky Observation Deck”

Waktu operasi: 10:00 hingga 22:00 (Ahad – Khamis), 10:00 hingga 23:00 (Jumaat – Ahad), cuti umum boleh menjejaskan waktu operasi pada hari Jumaat – Ahad

Harga: KRW 27,000 untuk pelawat berusia lebih dari 13 tahun (tiket boleh didapati dalam talian dan di tingkap tiket)

Tamatkan perjalanan anda dengan K-BBQ sempurna di Good BBQ (2 jam)

Untuk sesi makan terakhir di Seoul, kembali ke Stesen Jamsil dan mengambil kereta bawah tanah melalui 5 stesen ke Stesen Yeoksam. Dari sana, berjalan kaki ke restoran berikut.

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-29.jpg

 

Terletak di daerah Gangnam yang mewah dan bergaya, Yang Baik BBQ adalah restoran yang menyajikan barbeku Korea halal. Anda boleh menikmati tender daging kambing yang dibakar dan pelbagai hidangan lain di sini! Makanan kambing itu sendiri sedang mengisi dan anda boleh memilih perapuran yang diperap gaya Korea atau tidak ada perasa untuk menikmati makanan istimewa yang asal.

 

Taklukkan-Seoul-Dan-Sekitarnya-Dalam-5-Hari-4-Malam-Dengan-Itinerary-Ala-Muslim-Ini-30.jpg

 

Jika anda masih lapar, merosakkan lidah anda dengan mencuba doenjang-jjigae (sup yang dibuat daripada tempe kacang soya yang difermentasi) atau mulnangmyeon (mi sejuk) yang akan memuaskan selera makan anda.

Status Halal: Tidak halal diperakui, tetapi hanya menggunakan daging dan bahan halal. Restoran ini menyajikan alkohol (mengikut budaya Korea) tetapi tidak menggunakannya untuk memasak. Oleh kerana restoran ini tidak disahkan halal, kami akan membalas pertimbangan untuk makan di restoran ini.

 

Jam operasi: 16.00 hingga 00.00 (Isnin – Sabtu), ditutup Ahad

 

Harga: Rata-rata antara KRW 11.000 hingga KRW 30.000 seorang

 

Selepas membaca artikel ini, pasti anda tidak boleh menunggu untuk kembali ke Seoul dan melawat semua tempat di atas. Bukan itu sahaja, terdapat banyak tempat menarik lain yang boleh anda lawati. Sudah tiba masanya untuk mengambil tiket chingu (kawan-kawan anda) dan menempah tiket sekarang sementara promosi masih ada!

 

Sumber; HaveHalalWillTravel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel