≡ Menu

Manfaat Dan Kebaikan Spirulina Kepada Kesihatan Tubuh Badan

Soalan:

Hello doktor. Saya berumur 42 tahun dan merupakan suri rumah, sudah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak. Saya ingin bertanya mengenai kebaikan spirulina. Saya sedang mencari suplemen tambahan untuk diamalkan setiap hari. Saya sudah mencuba pelbagai jenis suplemen tambahan tetapi satu pun seperti tiada memberi kesan terhadap badan saya dan saya turut mengalami komplikasi yang lain akibat daripada mengambil suplemen tersebut. Jadi, saya terus berhenti mengambil apa-apa suplemen tambahan. Tetapi, baru-baru ini, kawan saya ada mengesyorkan satu lagi suplemen yang dipanggil spirulina. Menurut kawan saya, spirulina ini mempunyai banyak khasiat yang baik untuk tubuh badan. Tetapi saya masih ragu-ragu dengan keberkesanan spirulina ini.

Pada pendapat doktor, patutkah saya ambil spirulina ini sebagai suplemen tambahan? Apakah khasiat dan kesan sampingan yang saya akan peroleh apabila mengambil spirulina ini. Saya harap doktor dapat membantu memberikan pendapat dengan baik.

Jawapan:

Terima kasih atas soalan anda. Untuk mengurangkan keraguan yang anda alami, saya sarankan anda untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat dengan lebih terperinci. Sekarang memang terdapat pelbagai jenis suplemen tambahan yang sangat senang didapati tetapi anda harus berhati-hati dengan sumbernya dan dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Menurut kajian, spirulina memang mendatangkan pelbagai khasiat untuk tubuh badan yang diiktiraf seluruh dunia tetapi untuk sesetengah orang yang mengambilnya, ia masih boleh memberikan beberapa kesan sampingan yang tidak baik.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Apakah Itu Spirulina 

Spirulina adalah serbuk semulajadi “alga” (cyanbacteria) yang sangat tinggi protein dan sumber antioksidan yang baik, B-vitamin dan nutrien lain. Apabila dituai dengan betul dari kolam dan air yang tidak tercemar, ia adalah salah satu sumber nutrien yang paling kuat yang senang didapati.

Sebahagian besarnya terdiri daripada protein dan asid amino penting, dan biasanya disyorkan untuk ‘ vegetarian’ kerana kandungan zat besi semulajadi yang tinggi.

Kepekatan protein dan zat besi yang tinggi juga menjadikannya sesuai digunakan semasa kehamilan, selepas pembedahan, atau bila-bila masa sistem imun memerlukan rangsangan.

Apakah Fungsi Spirulina 

Walaupun ia rasa seperti buih kolam, Spirulina mempunyai beberapa khasiat yang dapat meningkatkan kesihatan:

1) Makanan yang mempunyai khasiat yang sangat tepu

Ia adalah sumber yang baik untuk:

 • Protein: Ia dianggap sebagai sumber lengkap bagi protein yang berkualiti tinggi dan sering dibandingkan dengan telur untuk jumlah protein setiap gram.
 • Vitamin B1: Juga dipanggil Thiamin, vitamin ini diperlukan untuk penghadaman lemak dan protein. Ia sering diambil untuk meningkatkan tenaga, kesihatan mata, fungsi otak dan meningkatkan fungsi saraf.
 • Zat Besi: Spirulina adalah makanan kegemaran untuk vegetarian dan vegans kerana ia merupakan salah satu sumber tumbuhan terbaik untuk zat besi. Malah bagi mereka yang makan daging, ia mempunyai bentuk besi yang sangat mudah diserap yang lembut bagi sistem pencernaan.
 • Kalsium: Mempunyai lebih daripada 26 kali kalsium yang terdapat dalam susu.
 • Spirulina adalah sumber utama nutrien lain termasuklah vitamin B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (nikotinamida), B-6 (pyridoxine), B-9 (asid folat), vitamin C, vitamin D, vitamin A dan vitamin E.
 • Ia juga merupakan sumber kalium, kalsium, kromium, zat besi, magnesium, mangan, fosforus, selenium, sodium dan zink.
 • Spirulina mengandungi banyak pigmen yang boleh memberi manfaat pada badan.

2) Mengandungi Gamma Linolenic Acid (GLA) & Omega-3s

Spirulina mengandungi Gamma Linolenic Acid dan Omega-3sSpirulina adalah protein 65% dan asid amino termasuk asid lemak penting iaitu asid gamma linolenic (GLA) yang mendapat banyak perhatian kerana sifat anti-radangnya, terutamanya apabila diambil dengan suplemen Omega-3 yang lain.

BACA:  Masalah Gangguan Thyroid & Pemakanan

3) Boleh Membantu Seimbangkan Gula dalam Darah

Kajian menunjukkan bahawa spirulina mungkin sangat membantu dalam mengimbangi gula dalam darah, dan mungkin juga berkesan sebagai ubat diabetes dalam beberapa keadaan. Kajian-kajian lain menunjukkan bahawa ia bukan sahaja menurunkan gula dalam darah tetapi juga menurunkan HbA1c, yang merupakan penanda jangka masa panjang bagi paras gula dalam darah.

4) Antioksidan yang kuat

Antioksidan adalah komponen yang melindungi sel-sel kita daripada berlaku kerosakan. Melalui penyelidikan bertahun-tahun, ramai di antara kita sudah memahami pentingnya memakan antioksidan yang cukup dari sumber semula jadi, dan spirulina adalah pilihan yang hebat.

5) Boleh Membantu Mereka yang Mempunyai Alergi

Sesetengah penyelidikan telah mencadangkan bahawa Spirulina dapat membantu mereka yang mempunyai alahan dan tindak balas alergi. Ini mungkin kerana ia mampu mengurangkan keradangan yang membawa kepada kesesakan hidung dan isu-isu lain. Dalam kajian, beberapa orang yang mengambil spirulina menyedari bahawa terdapat pengurangan kesesakan hidung, gatal-gatal, dan bersin.

6) Membantu Buang Logam Berat dalam badan

Spirulina boleh bergabung dengan logam berat di dalam badan dan membantu menghilangkannya. Ia juga sangat tinggi dengan kandungan klorofil, yang membantu menghilangkan toksin daripada darah dan meningkatkan sistem imun. Malah, satu kajian mendapati bahawa 500 miligram spirulina setiap hari bergabung dengan suplemen zink sudah cukup untuk mengurangkan ketoksikan arsenik lebih kurang dalam separuh.

7) Ketahanan otot

Spirulina diketahui meningkatkan pembakaran lemak semasa senaman. Kandungan antioksidannya yang tinggi menjadikannya bermanfaat dalam mengurangkan oksidasi yang selalunya menyebabkan keletihan otot dan ketidakupayaan untuk membentuk otot dengan baik

Apakah Kesan Sampingan Spirulina

Masih ada kesan sampingan yang lain jika anda ambil spirulina.

 • Mereka yang mempunyai PKU (‘phenylketonuria’) harus berunding dengan doktor sebelum mengambil spirulina, kerana ia mengandungi asid amino.
 • Mereka yang mengambil apa-apa jenis ubat anti-pembekuan perlu berunding dengan doktor sebelum memulakan (atau berhenti) mengambil Spirulina.
 • Sesetengah orang yang mempunyai penyakit autoimun tidak sesuai mengamalkan suplemen ini.
 • Jika anda mengandung, menyusu atau mempunyai sebarang masalah kesihatan, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu kerana ia tidak digalakkan untuk wanita hamil atau menyusu.
BACA:  Rumput Israel Dapat Merawat Penyakit Barah

Apakah Cara Untuk Ambil Spirulina

Terdapat dua cara untuk ambil spirulina ini iaitu:

*Serbuk Spirulina – Paling mahal tetapi mempunyai rasa yang kuat
*Kapsul Spirulina – Tablet kecil yang dipanggil “EnergyBits.” Sangat mudah untuk diambil dan tiada rasa yang tidak menyenangkan.

Jika terdapat apa-apa kemusykilan, sila rujuk nasihat doktor yang boleh dijumpai di klinik atau hospital. Jika ia bukan kecemasan, anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor di laman web www.doctoroncall.com.my.
Terima kasih.

 

Sumber: www.doctoroncall.com.my

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel