≡ Menu

Hukum Menjual dan Membeli Barangan Tiruan

Hari ini, barangan tiruan terutama yang berjenama popular begitu banyak di pasaran bebas. Kita boleh membelinya di pasar-pasar malam, pasaraya-pasaraya, melalui online di internet, malah juga di negara sempadan seperti Thailand. Apakah memiliki dan memakai barangan tituan seperti jam berjenama, pakaian dan kasut berjenama, beg berjenama dan sebagainya itu HARAM bagi umat Islam? Bagaimana pula si penjual yang membeli secara borong daripada China, Thailand dsb yang merupakan pusat pengeluaran barang-barang sebegini. Ikutilah kupasan pakar Islam dalam hal ini. Berikut adalah soalan yang sering diajukan diblog-blog agama popular tanahair seperti di Zaharuddin.net dan lain-lain blog seumpamanya.

Soalan yang sering ditanya ialah:

Apa hukum menjual dan membeli barangan tiruan kepada jenama-jenamaan yang mempunyai hak cipta terutamanya pakaian, beg kasut dan lain-lain?

Jawapannya

Barangan tiruan adalah barang yang telah diciplak, ditiru dan di copy tanpa izin pencipta dengan jenama yang sama dan pengguna tidak dapat membezakan yang mana original dan yang mana tiruan. Sekarang ini barangan tiruan bersepah dan banyak di pasaraya, pasar malam, kedai borong dan sebagainya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Barangan tiruan ialah barang yang dicuri reka dari pencipta yang sebenar tanpa izin dan hal ini sama dengan masalah mencuri. Islam melarang umatnya mencuri, kerana mencuri itu adalah haram. Hadis Nabi yang bermaksud:

“Janganlah seorang dari kamu menjual atas barang jualan orang lain”

Fatwa dari Persatuan Ulamak Fiqh Sedunia dalam masalah ini ialah haram bagi sesiapa yang meniru barangan orang lain tanpa izin dari penciptanya. Barangan yang dimaksudkan di sini ialah barang yang menjadi hak cipta terpelihara.

BACA:  Tiada Lagi Ketukan Pintu Tengah Malam Cegah Khalwat

Orang yang memprodukkan barangan tiruan seolahnya seperti mereka menipu pengguna dengan jenama yang diberikan. Contohnya baju kemeja yang diklon dari jenama yang terkenal tanpa izin dari penciptanya, kemudian produk tersebut dicopkan dengan jenama yang terkenal. Maka perkara ini merupakan penipuan yang nyata dan Islam sangat melarang umatnya menipu sepertimana Hadis Nabi yang bermaksud:

“Barangsiapa menipu kami, maka bukanlah dari golongan kami”

Masalah curi dan menipu ini sangat jelas dalam Islam dan ia merupakan perkara yang haram dan mungkar. Setiap perkara yang haram itu jelas dan tiada ragu-ragu dan setiap perkara yang halal itu juga jelas dan tiada ragu-ragu. Cari sumber rezeki yang halal dan jauhkan diri dari terlibat dengan perkara yang haram. Kerana rezeki yang haram akan menjadi darah daging kita dan keluarga kita. Rezeki yang haram juga akan membuatkan hati menjadi hitam dan benak untuk melakukan perkara-perkara yang makruf. Hati orang yang makan rezeki yang haram menjadi keras dan susah untuk dibentuk dan ditarbiah.

Carilah rezeki yang halal dengan penat lelah diri sendiri, kerana rezeki yang halal ini walaupun sedikit tetapi ia memperolehi keberkatan dari Allah. Orang yang makan perkara yang halal dan baik, mudah untuk dirinya dan keluarganya untuk mematuhi segala perintah dan larangan Allah. Bersyukurlah kepada Allah dengan rezeki yang diberikan kepada kita semua. Sesungguhnya Allah telah menentukan rezeki kepada setiap manusia. Kuat doa, usaha dan tawakal maka banyaklah rezeki yang diperolehi oleh kita. Firman Allah yang bermaksud:

“Wahai orang-orang Yang beriman! makanlah dari benda-benda Yang baik (yang halal) Yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadaNya.” (Al-Baqarah : 172)

“Oleh itu, makanlah (Wahai orang-orang Yang beriman) dari apa Yang telah dikurniakan Allah kepada kamu dari benda-benda Yang halal lagi baik, dan bersyukurlah akan nikmat Allah, jika benar kamu hanya menyembahNya semata-mata.” (An-Nahl : 114)

Wahai orang-orang yang beriman!

Janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara redha dengan redha di antara kamu, dan janganlah kamu berbunuh-bunuhan sesama sendiri. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu.

Dan sesiapa berbuat demikian dengan menceroboh dan menzalimi, maka kami akan masukkan dia ke dalam api neraka, dan balasan yang sedemikian itu adalah mudah bagi Allah.

[al-Nisa 4:29-30]

Hukum barangan tiruan tidak terhad kepada contoh perisian di atas tetapi merangkumi pelbagai barangan berjenama yang lain seperti tayangan filem (VCD & DVD), alat ganti kereta, rakaman audio, jam tangan, barangan kulit, pakaian dan telefon bimbit. Wallahua’lam.

Sumber: Ustaz Nor Amin

Instagram Ini Dedahkan Selebriti Popular Pakai Barang Tiruan

Apabila bergelar selebriti penampilan perlu dijaga dan gaya pula perlu mengikut trend dengan pelbagai jenama mewah yang popular. Kalau boleh kena bagi nampak menyerlah, barulah boleh jadi ukutan dan idola ramai peminat.

Namun baru-baru ini, sebuah akaun Instagram diberi nama @streetwearbustmy mendedahkan beberapa selebriti popular yang menggayakan barangan jenama tiruan berdasarkan oleh pemerhatian yang dilakukan oleh Instagram tersebut.

Susulan pendedahan itu, rata-rata netizen terkejut kerana tidak menyangka selebriti yang ‘dikantoikan’ oleh Instagram tersebut memakai barangan jenama tiruan. Namun, ada juga selebriti yang  dikesan menggunakan barangan jenama yang tulen dengan harga mencecah ribuan ringgit seperti Awal Ashaari, Sharifah Sakinah, Asad Motawh, Nabila Razali, Hael Husaini dan Neelofa.

Sumber: Rotikaya

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel