≡ Menu

Doa Agar Mati Dalam Fitrah Yang Suci

Setiap manusia menginginkan pengakhiran yang baik di penghujung hayat mereka. Maka perlu diingati bahawa pengakhiran yang baik memerlukan persiapan dan amalan yang baik juga. Islam telah menyediakan panduan tertentu seperti doa untuk dibaca agar keinginan murni ini terpenuhi.

Doa yang pertama yang sering kita amalkan sejak kecil adalah bersumberkan hadis riwayat Bukhari iaitu:

حَدَّثَنَا قَبِيصَةُ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ عَنْ رِبْعِيِّ بْنِ حِرَاشٍ عَنْ حُذَيْفَةَ بْنِ الْيَمَانِ قَالَ كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَوَى إِلَى فِرَاشِهِ قَالَ بِاسْمِكَ أَمُوتُ وَأَحْيَا وَإِذَا قَامَ قَالَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

Telah menceritakan kepada kami Qabishah, telah menceritakan kepada kami Sufyan dari Abdul Malik dari Rib’i bin Hirasy, dari Hudzaifah bin Yaman dia berkata; “Apabila Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam hendak tidur, beliau mengucapkan: ‘Bismika amuutu wa ahya (Dengan nama-Mu aku mati dan aku hidup).’ Dan apabila bangun tidur, beliau mengucapkan: “Al Hamdulillahilladzii ahyaana ba’da maa amatana wailaihi nusyur (Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah mematikan kami, dan kepada-Nya lah tempat kembali)
[HR. Bukhari No.5837]

Doa yang seterusnya juga cukup istimewa kerana didalamnya ada pengharapan serta penyerahan kepada Allah sepenuhnya lebih-lebih lagi apabila kita ingin menutup mata.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

اَللَّهُمَّ أَسْلَمْتُ نَفْسِيْ إِلَيْكَ، وَفَوَّضْتُ أَمْرِيْ إِلَيْكَ، وَوَجَّهْتُ وَجْهِيَ إِلَيْكَ، وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِيْ إِلَيْكَ، رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ، لاَ مَلْجَأَ وَلاَ مَنْجَا مِنْكَ إِلاَّ إِلَيْكَ، آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِيْ أَنْزَلْتَ وَبِنَبِيِّكَ الَّذِيْ أَرْسَلْتَ

BACA:  Doa Supaya Tidak Diikut Oleh Jin/Syaitan Ketika Balik Malam

Allahumma aslamtu nafsii ilaik, wa fawwadh-tu amrii ilaik, wa wajjahtu wajhiya ilaik, wa alja’tu zhohrii ilaik, rogh-batan wa rohbatan ilaik, laa malja-a wa laa manjaa minka illa ilaik. Aamantu bikitaabikalladzi anzalta wa bi nabiyyikalladzi arsalta.

“Ya Allah, aku menyerahkan diriku kepadaMu, aku menyerahkan urusanku kepadaMu, aku menghadapkan wajahku kepadaMu, aku menyandarkan punggungku kepadaMu, karena senang (mendapatkan rahmatMu) dan takut pada (siksaanMu, bila melakukan kesalahan). Tidak ada tempat perlindungan dan penyelamatan dari (ancaman)Mu, kecuali kepadaMu.

Aku beriman pada kitab yang telah Engkau turunkan, dan (kebenaran) NabiMu yang telah Engkau utus.” Apabila Engkau meninggal dunia (di waktu tidur), maka kamu akan meninggal dunia dengan memegang fitrah (agama Islam)”
HR. Tirmidzi no. 3404. Al Hafizh Abu Thohir mengatakan bahwa hadits ini adalah hadits yang hasan

Bayangkanlah betapa tenang kerehatan yang akan dialami ketika tidur apabila kita telah menyerahkan segala urusan yang menyibukkan di siang hari kepada Allah, kita telah bermohon keselamatan daripada Yang Maha Penjaga dan Yang Maha Menyelamatkan dan kita juga telah bersaksi dan mengaku beriman dengan Allah , Rasul serta kitab yang diturunkan. Kerehatan kita menjadi ibadah malah jika kita meninggal dunia, kita juga mati dalam agama Islam yang suci.

 

Sumber: Tazkirah.net 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel