≡ Menu

Cuba Panduan Ini, Kalau Mak Ayah ‘Terpaksa’ Kongsi Bilik Tidur dengan Anak

 

Cuba Panduan Ini, Kalau Mak Ayah 'Terpaksa' Kongsi Bilik Tidur dengan Anak

PERKARA pertama apabila anak makin membesar adalah mengasingkan bilik tidur, bukannya kongsi bilik.

Mungkin semasa anak masih kecil, tidak menjadi masalah tapi apabila makin membesar memang kena sediakan bilik berasingan.

Ada sesetengah mak ayah mula risau nak asingkan bilik tidur, bimbang tengah malam anak jatuh katil atau menangis. Tak kurang juga mak ayah tidak tidur lena, tengah-tengah malam mesti akan ke bilik anak.

Mengasingkan bilik tidur antara mak ayah dengan anak itu memang perlu. Tapi bagaimana apabila rumah yang didiami itu hanya ada satu atau dua bilik saja. Ini pun menjadi masalah.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Walau bagaimanapun, masih ada cara untuk mak ayah kongsi bilik tidur bersama anak.

Ikuti panduan yang diberikan oleh Wan Nur Syakira tentang perkara ini.

Kongsi Bilik Tidur Bersama, Ada Caranya

Ada ibu yang bertanya seandainya mereka suami isteri masih tak mampu asingkan tempat tidur anak kerana ada dua bilik . Satu bilik tidur, satu stor.
Apa yang boleh buat ?

Jadi panduannya,

1. Asingkan tilam antara ibu bapa dan anak-anak. Bilik sama, tetapi compartment berbeza. Jika anak berbeza jantina, usahakan asingkan juga di dalam bilik yang sama.

2. Anak-anak pula , seorang satu selimut. Usah biasakan tidur satu selimut.

3. Jika anak ada di dalam bilik, janganlah tukar baju di hadapan mereka. Minta mereka keluar dahulu atau tukar baju di bilik air. Keluar dengan sudah berpakaian lengkap. Berhati-hati dengan aurat ibu ayah dengan anak-anak.

BACA:  5 Persiapan Perkahwinan Sebenar Yang Sepatutnya Anda Tahu

4. Berjaga-jaga dengan sentuhan suami isteri, jika anak ada, jangan dipaparkan sentuhan yang menjurus kepada keintiman seksual. Begitu juga perbuatan ibu ayah mandi bersama, jangan biar diketahui anak-anak. Jika anak tiada dalam bilik, mungkin boleh buat apa saja.

5. Ibu ayah dan anak-anak perlu mengamalkan rutin mengetuk pintu sebelum masuk. Jangan terjah, kerana semua berkongsi bilik yang sama untuk segala urusan peribadi.

6. Jangan sesekali melakukan hubungan suami isteri di hadapan anak-anak meskipun mereka tidur dan sebenarnya tiada sesiapa boleh melihat atau mendengar hubungan kelamin suami isteri dilakukan, ianya aurat yang perlu disembunyikan rapi. Lakukanlah ketika mereka tiada. Sebenarnya, anak dah pandai pura-pura tidur seawal umur empat tahun, apatah lagi yang berada di sekolah rendah. Panduan ini terpakai selagi mana kita terpaksa berkongsi bilik tidur dengan anak.

7. Andai ada ruang untuk kosongkan stor untuk jadikan bilik, saya amat galakkan begitu. Jadi, anak boleh diasingkan bilik.

Saranan & Pendekatan

Seorang sahabat Facebook saya pernah kongsikan dia lakukan begini untuk anak-anaknya.

Beliau kosongkan stor dan dia dan suaminya tidur di stor dan anaknya di bilik satu lagi. Terpulang, boleh juga digunakan pendekatan beliau ini .

a) Disarankan paling kurang, setiap rumah ada 3 bilik. Satu bilik ibu bapa, satu bilik untuk adik-beradik lelaki, satu bilik untuk adik beradik perempuan.

b) Andai ada dua bilik, satu bilik untuk ibu ayah dan satu bilik lagi untuk adik beradik perempuan. Adik beradik lelaki mungkin tidur di ruang lain, ruang tamu sebagai contoh.

Saya titipkan doa agar diberikan ibu tadi rezeki untuk hidup berbahagia dan lebih terjaga di rumah sendiri. Minta doakan puan ini juga ya.

BACA:  Berbakti Kepada Ibu Bapa Dan Harta Anak Milik Bapanya

Rasa tersentak dan terpempan saya apabila Allah datangkan peringatan untuk bersyukur rumah saya ada lebih dari satu bilik.

Saya pun dalam proses latihan asingkan tempat tidur untuk anak sulung.
Memang bukan mudah proses ini, tetapi sesukar-sukar saya , anak saya punya bilik sendiri.

Tidak seperti mereka.

Moga Allah limpah rezeki pada mereka. Amin ya Rab.

 

Sumber: astroawani.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel