≡ Menu

Apa Hukum Mandi Selepas Asar Di Bulan Puasa

Apa Hukum Mandi Selepas Asar Di Bulan Puasa

Ketika kecil dahulu pasti ada antara kita yang pernah dilarang mandi selepas Asar di bulan Ramadan. Alasannya makruh kerana kita umpama menyegarkan semula badan dan ujian kepenatan puasa itu tidak terasa lagi.

Dan isu ini tidak dinafikan masih berlegar dalam kalangan masyarakat Islam hari ini.

Benarkah dakwaan ini?

Mandi selepas Asar atau sebelum berbuka tidak makruh sebenarnya. Bahkan Rasulullah SAW sendiri pernah menyejukkan badannya ketika berpuasa kerana cuaca yang panas.

Daripada Abu Bakar bin Abdurrahman RA:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

حدثني مَنْ رَأَى النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي يَوْمِ صائف يصب على رأسه الماء من شدة الحر والعطش وهو صائم
Maksudnya: “Telah menceritakan kepadaku seseorang yang pernah melihat Nabi SAW pada hari Saif menyiram air ke atas kepala Baginda kerana sangat panas dan dahaga sedangkan dia berpuasa.”

Dalam hadis lain menyebutkan bahawa Nabi SAW juga pernah mandi ketika berpuasa. Berdasarkan hadis di atas, jelaslah bahawa perkhabaran tentang makruhnya mandi selepas Asar selama ini adalah tidak benar.

Tidak salah untuk kita menyegarkan diri atau ingin membersihkan diri lebih awal supaya sebaik sahaja selesai berbuka, kita terus boleh menyegerakan solat dan ibadah yang lain. Wallahua’lam.

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

BACA:  Hukum Membaca Surah Yang Sama Dalam Solat