≡ Menu

7 Tempat Solat Berhampiran Tarikan Popular Di Tokyo

7 Tempat Solat Berhampiran Tarikan Popular Di Tokyo

Merancang perjalanan ke Tokyo tidak lama lagi? Atau mungkin anda ingin meneroka bandar yang menakjubkan ini tetapi agak bimbang tentang mencari tempat di mana anda boleh bersolat semasa anda berada di luar dan sekitar? Nah, jangan takut, kerana kami telah mengumpulkan senarai tempat-tempat yang terletak berhampiran tarikan popular di Tokyo di mana anda boleh melakukan solat anda!

 

Tip: Anda juga boleh mencari ruang doa menggunakan App HHWT (App Store, Google Play) Anda boleh menggunakan aplikasinya untuk mencari ruang solat di sekitar Tokyo, dan bandar-bandar lain seperti Kyoto, Osaka, Seoul, dan banyak lagi! Anda juga boleh menggunakannya untuk mencari tempat halal untuk dimakan dan perkara yang perlu dilakukan

 

Untuk senarai ini, kami telah membahagikannya mengikut kawasan (seperti Harajuku, Shibuya) dan tarikan menarik yang terletak berhampiran.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

 

Harajuku

 

  1. Pusat Maklumat Pelancongan Harajuku (berhampiran Kuil Meiji, Taman Yoyogi dan Jalan Takeshita)

Terletak betul-betul di hadapan Stesen Harajuku, Pusat Maklumat Pelancong Harajuku kini mempunyai kawasan di mana anda boleh bersolat. Anda akan dapat meneroka semua tarikan yang ditawarkan oleh modal Kawaii ini (termasuk Kuil Meiji dan Yoyogi Park!), Dan tidak perlu risau tentang tempat untuk melakukan solat anda.

7 Tempat Solat Berhampiran Tarikan Popular Di Tokyo

 

Waktu operasi: 10 pagi – 6 petang

Alamat: Harajuku Ash Building 1F 1-19-11 Jingumae, Shibuya-ku, Tokyo

 

Tokyo Skytree

 

  1. Sekai Cafe Oshiage

Selepas melihat pemandangan Tokyo yang indah dari Tokyo Skytree yang terkenal di dunia, kenapa tidak makan dan solat di Sekai Cafe Oshiage? Sekai Cafe mempunyai dua cawangan, satu di Asakusa dan satu di Oshiage! Menawarkan makanan halal dan juga makanan vegetarian yang lazat, stesen Oshiage terletak kurang dari 5 minit berjalan kaki dari Tokyo Skytree, dan mempunyai ruang untuk pelanggan melakukan solat.

BACA:  Panduan bagi Pelancong Muslim untuk ke Myeongdong!

 

Waktu operasi: Rabu – Isnin (7.30 pagi – 6 malam), ditutup pada hari Selasa

Alamat: Narihira, 2-16 -8, Sumida-ku, Tokyo

Laman web

 

 

Tokyo Disneyland & DisneySea

 

  1. Main Street House and meja Guest Relations

Merancang perjalanan ke Tokyo Disneyland dan DisneySea ? Pergi ke Main Street House dan Guest Relations (kedua-duanya terletak berhampiran pintu masuk utama) dan meminta kakitangan yang ramah di sana, yang akan dapat mengarahkan anda ke bilik-bilik yang tersedia untuk anda untuk melakukan solat anda! Anda perlu membawa kelengkapan solat anda sendiri.

 

Stesen Tokyo

 

  1. Bilik solat di Pusat Perkhidmatan Perjalanan JR East

Jika anda melalui Stesen Tokyo (stesen tersibuk Jepun dan terminal intercity utama), terdapat sebuah bilik solat terletak di Pusat Perkhidmatan Perjalanan JR East di Marunouchi North Gate di bangunan Stesen Tokyo. Bilik ini dilengkapi dengan kemudahan untuk mengambil wudhu ‘.

7 Tempat Solat Berhampiran Tarikan Popular Di Tokyo

 

Waktu operasi: Hari biasa (8.30 pagi – 7 malam); hujung minggu (8.30 pagi – 5 petang)

Alamat: 1 Chome-9 Marunouchi, Chiyoda, Tokyo 100-0005, Jepun

 

 

Asakusa

 

  1. Masjid Darul Arqam (juga dikenali sebagai Masjid Asakusa)

Kawasan Tokyo dipenuhi dengan jalan-jalan tradisional yang indah (di mana anda boleh memakai kimono!), Candi Senso-ji, jalan membeli-belah Nakamise, dan tempat makanan halal, Asakusa adalah mesti dikunjungi ! Dan terdapat juga banyak tempat di mana anda boleh berhenti untuk melakukan solat anda.

7 Tempat Solat Berhampiran Tarikan Popular Di Tokyo

 

Terletak sekitar 10-15 minit berjalan kaki dari Stesen Asakusa dan Candi Senso-ji, di sana adalah Masjid Darul Arqam (juga dikenali sebagai Masjid Asakusa).

 

Alamat: 1 Chome-9-12 Higashiasakusa, Taitō-ku, Tōkyō-111-0025, Jepun

 

 

Asakusa juga mempunyai beberapa restoran yang memenuhi keperluan pelanggan Islam, dengan makanan halal dan ruang solat! Semak peta berguna ini yang dibuat oleh Halal Media Japan yang menyenaraikan restoran yang halal / catatan mesra-Muslim yang mempunyai ruang solat (sila ambil perhatian bahawa versi ini telah dikemas kini pada Ogos 2018).

BACA:  Cafe Bintang Menyajikan Hidangan Masyarakat Asia Yang Halal Di Jepun

 

Shibuya

 

  1. Masjid Shibuya (berhampiran dengan Shibuya Crossing dan Shibuya 109)

Perjalanan ke Tokyo (terutamanya untuk kali pertama) tidak pernah lengkap tanpa melawat Shibuya Crossing. Masjid Shibuya (juga dikenali sebagai Shibuya) Musolla terletak berhampiran, jadi anda boleh masuk untuk melakukan solat anda sambil meneroka bahagian bandar yang menarik ini. Sila ambil perhatian bahawa musolla adalah unit pangsapuri yang telah diubah menjadi ruang doa (dengan bilik mandi apartmen sebagai kawasan wudhu), oleh itu ia adalah kawasan kecil (maksima kapasiti kira-kira 20 orang). Walau bagaimanapun, kemudahan lokasi tidak dapat dikalahkan, dengan musolla berada dalam jarak 5 minit berjalan kaki dari Shibuya Crossing dan 15 minit berjalan kaki dari Shibuya 109 tempat membeli-belah yang popular.

7 Tempat Solat Berhampiran Tarikan Popular Di Tokyo

 

Alamat: Bilik Tingkat 11, 1107, 2 Chrome 15-1 Noa Dogenzaka, Shibuya 150-0043 (naik lif ke tingkat 11).

 

  1. Tokyo Camii (juga dikenali sebagai Masjid Tokyo)

 

7 Tempat Solat Berhampiran Tarikan Popular Di Tokyo

Walaupun masjid ini terletak agak jauh dari tarikan-tarikan utama di Shibuya, ia adalah bernilai perjalanan untuk melihat masjid terbesar di Jepun. Jika anda mencari kawasan ibadat yang lebih besar, lebih selesa di bandar, ini adalah tempat untuk anda! Dibina di gaya Turki dengan pusat budaya Turki yang bersebelahan, masjid yang indah ini terletak hanya 5 hingga 10 minit berjalan kaki dari stesen Yoyogi-Uehara. Jika anda menghadiri solat Jum’at yang diadakan di masjid, khotbah itu disampaikan dalam tiga bahasa – Jepun, Turki, dan Bahasa Inggeris 😯

 

Alamat: 1-19 Oyama, Shibuya, Tokyo

 

 

Dan itu dia senarai tempat solat di skitar tempat pelancongan! Meneroka Tokyo jadi sedikit lebih mudah – dengan senarai ini, anda tidak perlu risau tentang tempat untuk menunaikan solat anda semasa anda berjalan-jalan.

BACA:  Tempat Shopping Harus Anda Kunjungi Di London (Dengan Makanan Halal Terdekat!)

 

Sumber: Have Halal Will Travel

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel