≡ Menu

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Tokyo boleh jadi mahal untuk pergi ke dan menginap, tetapi jika anda bijak mengenainya, anda masih boleh menikmati bandar yang luar biasa ini dengan budget yang ketat. Kami mempunyai banyak petua tentang bagaimana untuk jimatkan penerbangan, makanan dan penginapan. Tetapi itu tidak semua – terdapat begitu banyak cara anda boleh melawat Tokyo tanpa menghabiskan satu yen!

 1. Terokai Imperial Palace

Imperial Palace East Gardens dibuka untuk orang ramai sepanjang tahun. Nikmati seni bina tradisional bangunan istana, atau berjalan dengan tenang di tengah-tengah dedaunan cantik.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Anda juga boleh melihat sejarah Jepun. Sisa struktur yang dibina pada tahun 1600-an, seperti bekas menara istana, yang masih boleh dilihat.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Pada hari Ahad, Institut Promosi Basikal Jepun menawarkan basikal percuma untuk digunakan di sekitar kawasan istana. Ini cara yang baik untuk meneroka lebih banyak kawasan sambil menjimatkan tenaga.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Waktu Operasi: 9 pagi hingga 4.30 petang (sehingga 17:00 dari pertengahan April hingga Ogos; hingga 16:00 dari November hingga Februari). Kemasukan terakhir 30 minit sebelum ditutup. Ditutup pada hari Isnin, Jumaat dan cuti umum terpilih.

Alamat: 1-1 Chiyoda, Chiyoda-ku, Tokyo 100-8111

Arah: 10-15 minit berjalan kaki dari Stesen Tokyo atau 2 minit berjalan kaki dari Stesen Otemachi

 1. Sertai kesesakan di Shibuya Crossing yang terkenal

Persimpangan yang berwarna-warni di luar Stesen Shibuya adalah salah satu lokasi bandar yang paling ikonik di Tokyo. Lalu lintas manusia adalah sesuatu yang anda patut lihat, terutamanya pada waktu petang.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Tip: Apabila anda selesai mengalami kesesakan, ambil gambar bangunan di sekeliling. Cawangan Starbucks di Bangunan Tsutaya dan laluan antara Stesen Shibuya dan Shibuya Mark City menawarkan mata pandang yang baik.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Tip: Semasa berada di kawasan itu, jangan lupa untuk mencuba halal yakiniku !

Arah: Berjalan dari Hachiko Exit Stesen Shibuya

 1. Dapatkan pemandangan hebat bandar Tokyo dari Bangunan Kerajaan Metropolitan
11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Tokyo mempunyai banyak dek yang membolehkan anda bmelihat kawasan bandar dengan luas. Namun kebanyakan mereka mengenakan caj masuk. Nasib baik, Bangunan Kerajaan Metropolitan Tokyo (Tocho) di Shinjuku bukan hanya satu, tetapi dua dek pemerhatian dengan kemasukan percuma. Pada 45 tingkat tinggi (kira-kira 200 meter di atas aras tanah), anda dijamin pemandangan hebat dari bandar yang cantik ini. Dan jika cuaca jelas, pemerhatian selatan adalah tempat yang bagus untuk menonton matahari terbenam.

BACA:  2 Restoran Halal Yang Wajib Anda Singgah Jika Anda Di Osaka

Waktu Operasi: Balai Cerap Utara: 9:30 pagi – 11:00 petang, ditutup pada Isnin kedua dan keempat setiap bulan (ditutup esok hari jika hari Isnin adalah hari cuti kebangsaan)

Balai pemerhatian Selatan: 9:30 pagi – 5:30 petang (dibuka sehingga 11:00 petang apabila Balai Cerap Utara ditutup)

Ditutup pada Selasa pertama dan ketiga setiap bulan (ditutup pada hari berikutnya jika hari Selasa adalah hari cuti kebangsaan)

Kemasukan terakhir 30 minit sebelum waktu tutup

Kedua-dua pemerhatian ditutup pada 29 Disember hingga 3 Januari (kecuali 1 Januari)

Alamat: Nishi-Shinjuku 2-chome, Shinjuku-ku, Tokyo 163-8001

Arah: 10-15 min berjalan kaki dari Stesen Shinjuku Station keluar barat

 1. Melihat sekilas Gunung Fuji dari Pusat Sivik Bunkyo

Pada hari yang jelas, anda boleh melihat Gunung Fuji dari bahagian Tokyo. Ruang pemerhatian Pusat Bunkyo Civic adalah salah satu tempat terbaik untuk melakukan ini, kerana lokasinya.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Waktu Operasi: 9 pagi hingga 830 malam, ditutup pada Ahad ketiga Mei dan dari 29 Disember hingga 3 Januari

Arah: 1 minit berjalan kaki dari Stesen Korakuen Keluar 5 atau 1 minit berjalan kaki dari Stesen Kasuga melalui Laluan Sivik Pusat Bunkyo

 1. Berjalan di sekitar kawasan tradisional Tokyo di Asakusa

Terdapat banyak sebab mengapa Asakusa mesti anda pergi . Ia tidak memerlukan wang untuk menikmati pemandangan dan bunyi Nakamise Street, yang mengarah ke Kuil Senso-ji. Nakamise dipenuhi dengan gerai-gerai jalanan yang menjual barangan tradisional serta makanan ringan tempatan ( halal okaki !! ). Ia adalah tempat yang popular dengan penduduk dan juga pelancong, jadi bersedia unutuk merempuh orang ramai, terutamanya pada hujung minggu dan cuti umum.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Juga di kawasan ini adalah Tempat Ibadat Asakusa, rumah Sanja Matsuri (Festival Sanja).

BACA:  Tempat Menarik Di Kalangan Pelancong Asing! Mesra-Muslim Japan

Arah: 2 minit berjalan kaki dari Stesen Asakusa

 1. Lintasan Jambatan Rainbow ke Odaiba, Pulau Buatan Manusia di Tokyo

Odaiba dibina sepenuhnya di atas tanah yang ditebus, dan disambungkan ke tanah besar oleh Jambatan Rainbow. Walaupun terdapat perkhidmatan kereta api ke Odaiba, anda boleh memilih untuk berjalan di sepanjang laluan pejalan kaki jambatan. Dengan berjalan kawasan ini menawarkan pemandangan indah tepi laut.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Odaiba adalah rumah kepada kompleks membeli-belah dan pusat-pusat hiburan. Tetapi terdapat banyak ruang terbuka, kawasan hijau dan pantai (tiruan), menjadikannya tempat yang menyenangkan untuk berjalan-jalan santai.

Anda juga boleh mencari replika Patung Liberty dan model Gundam (di luar Diver-City Tokyo Plaza). Jangan lupa untuk berpose dengan mereka!

Waktu Operasi (untuk laluan pejalan kaki): 10:00 pagi hingga 6:00 petang (9:00 hingga 9:00 petang pada bulan April hingga Oktober)

Ditutup pada hari Isnin ketiga setiap bulan (ditutup pada hari berikutnya jika hari Isnin adalah hari cuti kebangsaan)

Arah: Berjalan melalui Jambatan Rainbow – 5 minit berjalan kaki dari Stesen Shibaura Futo ke Pintu Shibaura Jambatan Rainbow

Dengan kereta api: Stesen Daiba

Dan semasa anda berada di kawasan …

 1. Pergi ke Toyota Mega Web
11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Terletak di Odaiba, Toyota Mega Web adalah bilik pameran Toyota yang besar. Anda boleh melihat model Toyota terkini sehingga kereta yang lebih lama. Terdapat juga banyak aktiviti seperti memandu simulator dan garaj di mana anda boleh menonton mekanik di tempat kerja memulihkan kereta lama. Walaupun beberapa aktiviti memerlukan yuran kemasukan yang kecil, majoriti mereka bebas.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Waktu Operasi: 11:00 pagi hingga 9:00 malam

Alamat: 1-3-12 Aomi, Koto-ku, Tokyo 135-0064

Arah: Berjalan dari Stesen Aomi di Stesen Teleport Tokyo (Talian Yurikamome)

 1. Mengembara di Jalan Akihabara

Walaupun ia terkenal dengan banyak kedai elektronik, Akihabara kini terkenal sebagai pusat budaya otaku. Banyak pertubuhan yang berkaitan dengan anime seperti kedai-kedai patung dan kafe bertema boleh didapati di kalangan kedai elektronik.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Pada hari Ahad, jalan utama daerah Chuo Dori ditutup kepada lalu lintas dari pukul 1 petang hingga 6 petang, menjadikan kawasan itu menjadi zon pejalan kaki (dan tempat bergambar yang bagus).

BACA:  Restoran Halal MALAYSIAN DINING DELIGHTS PERTH Di Australia
11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Arah: Berjalan dari Stesen Akihabara

 1. Berjalan kaki dengan tenang di sekitar Meji-Jingu Shrine
11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Jika anda ingin berehat dari orang ramai Tokyo, Meji Jingu (Meiji Shrine) adalah tempat yang ideal untuk dituju. Kecuali pada Hari Tahun Baru; kira-kira 3 juta pelawat akan berada di sana untuk berdoa pada tahun baru. Meiji Jingu dikelilingi dengan hutan yang melindunginya dari kesibukan bandar, mewujudkan suasana yang tenang. Iris Gardennya adalah lokasi yang popular pada bulan Jun kerana irises akan menjadi mekar penuh.

Waktu Operasi: Perubahan setiap bulan. Semak di sini untuk pemasaan.

Alamat: 1-1 Yoyogi-Kamizono-cho, Shibuya-ku, Tokyo 151-8857

Arah: 1 minit berjalan kaki dari Stesen Harajuku

 1. Melihat sesi latihan gusti sumo

Menghadiri pertandingan gusti sumo boleh menjadi agak mahal. Nasib baik, anda masih dapat menonton rikishis (wrestlers) dalam sesi latihan pagi mereka di Arashio-Beya. Pelawat tidak dibenarkan masuk ke bangunan, tetapi anda boleh menonton melalui tingkap yang jelas. Jangan bimbang, mereka tidak akan fikir anda seorang voyeur – tempat itu juga mempunyai panduan pada masa terbaik untuk menangkap sesi ini.

11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Waktu Operasi: 730 pagi hingga 10 pagi (Lihat panduan Arashio-Beya untuk hari latihan)

Alamat: 2-47-2, Hama-cho Nihonbashi Chuo-ku Tokyo

Arah: 1 minit berjalan kaki dari Stesen Hamacho keluar dari A2

 1. Nikmati flora dan fauna Taman Yoyogi Harajuku
11 Perkara PERCUMA Yang Anda Boleh Lakukan Di Tokyo

Yoyogi Park adalah tempat yang cukup baik untuk melihat bunga sakura dan dedaunan musim luruh – pokok ginko taman itu menjadikan warna emas pada musim luruh. Sekiranya musim ini bukan untuk anda, anda mungkin akan tertarik dengan melihat penduduk tempatan yang ada disitu. Penduduk subkultur Tokyo berkumpul di sini pada hari Ahad, dengan gaya tersendiri.

Arah: 5 minit berjalan kaki dari Stesen Harajuku

Terdapat pelbagai pengalaman yang boleh anda rasai di Tokyo tanpa perlu berbelanja. Dengan semua wang yang anda simpan, anda boleh makan banyak makanan tempatan yang lazat atau berbelanja !

Sumber : Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel