≡ Menu

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Seoul adalah sebuah bandar yang kita tidak akan bosan. Sejarah, budaya, dan riuh jalan-jalannya, dan sama ada anda melawat istana Raja Sejong atau mencuba beberapa kimchi yang baru, anda pasti mempunyai kenangan indah bagi percutian anda! Tetapi melawat bandar ini boleh menjadi sukar jika anda berada dalam bajet – terdapat banyak benda yang nak dilihat dan dilakukan!

 

Sekiranya anda ingin memulakan pengembaraan Seoul tetapi mempunyai bajet, atau mungkin anda hanya mahu mencari tempat baru untuk menerokai, maka senarai ini pasti untuk anda! Kami telah kumpulkan 11 permata tersembunyi yang bebas untuk dikunjungi – tiada bayaran masuk atau caj tersembunyi – berhampiran beberapa makanan halal yang sangat menakjubkan, dan kami harap ia akan membantu anda!

 

  1. Insadong
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Insadong mempunyai sejarah yang panjang sebagai jalan yang penuh dengan kedai-kedai dan galeri yang mempamerkan dan menjual seni, kedai-kedai kerajinan tradisional, kedai-kedai pasar jalanan menjual gula-gula Korea buatan tangan, makanan jalanan, hiasan rumah, dan bermacam lagi! Walaupun anda berniat untuk tidak membeli apa-apa, ia berbaloi untuk membuat perjalanan hujung minggu di sini kerana jalan-jalannya hidup dengan pasar jalanan yang merupakan persimpangan antara pasar lambak dan festival seni! Buskers dan penghibur di tepi jalan mewujudkan suasana yang meriah, dan gerai-gerai akan memaparkan semua barang-barang perhiasan dan barangan buatan tangan yang anda impikan.

 

Stesen Subway terdekat: Stesen Anguk (Laluan 3) Keluar 6, Stesen Jonggak (Laluan 1) Keluar 3

 

  1. Jogyesa Temple
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Sumber: Xinhuanet.com

 

Jogyesa adalah salah satu kuil yang paling penting untuk Buddhisme Korea, menganjurkan acara dan perarakan Buddha sepanjang tahun. Halaman kuil dihiasi dengan lampu-lampu berwarna terang dalam semua warna pelangi, memberikan suasana yang damai dan tenang. Bukan penganut Buddha dialu-alukan untuk memasuki kuil ini dan melihat ciri-ciri seperti Gerbang Satu Tiang yang berwarna-warni, Dewan Syurga, dan Ten Storey Stupa.

 

Waktu Operasi: 24 jam tetapi anda dinasihatkan agar tidak berada disana hingga lewat malam

Stesen Subway terdekat: Stesen Jonggak (Laluan 1) Keluar 2, Stesen Anguk (Laluan 3) Keluar 6, Stesen Gwanghwamun (Laluan 5) Keluar 2

Berdekatan dengan kedai Makan: Osegyehyang

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Osegyehyang menghidangkan makanan vegan dalam suasana tradisional. Anda perlu melepaskan kasut anda dan duduk di atas lantai di restoran ini, menjadikan pengalaman lebih asli! Salah satu hidangan yang kami cadangkan ialah Dumpling Fried (9,000 KRW). Dumplings biasanya dipenuhi dengan daging tetapi satu ini dibuat dengan mi kanji sebaliknya. Hidangan lain yang patut dicuba ialah Grilled Soy Protein Stew (10,000 KRW). Ini tidak seperti rebusan kimchi yang biasa kerana daging digantikan dengan protein soya dan mengambil hidangan klasik Korea yang menarik.

 

Status Halal: Restoran Vegan (tiada produk daging atau daging yang digunakan), dan bebas alkohol. Oleh kerana restoran ini tidak diperakui halal, kami menasihatkan bahawa anda makan mengikut budi bicara anda sendiri.

Alamat: 14-5, Insadong 12-gil, Jongno-gu, Seoul

Waktu Operasi: 11:30 pagi hingga 3:30 petang, 5 petang hingga 9 malam setiap hari

 

  1. Tasik Seokchonhosu / Songpa Naru Park
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Sekiranya anda tidak merancang untuk melawat Lotte World, anda boleh kunjungi Taman Tasik Seokchon yang merupakan tasik yang mengelilingi taman hiburan! Tasik itu pada asalnya merupakan sebahagian daripada Sungai Han tetapi sejak itu telah terbentuk ke Tasik Timur dan Barat dengan banyak ruang terbuka bagi pengunjung untuk berehat, bersenam, dan hanya menikmati kedamaian persekitaran. Anda boleh meluangkan sedikit masa untuk melihat pemandangan (dari akhir musim bunga hingga musim gugur pokok-pokok yang mengelilingi tasik penuh dengan bunga yang indah!) Atau menyewa sebuah bot dayung untuk melintasi air. Sekiranya anda berada di sini semasa musim bunga ceri pada musim bunga, anda pasti akan mencari kerusi di suatu tempat di sekeliling air, kerana pokok itu akan penuh dengan bunga merah jambu dan putih yang indah!

BACA:  10 Penginapan yang berpatutan Di Busan Untuk Penginapan Sempurna (Berhampiran Restoran Mesra Muslim!)

 

Waktu Operasi: 24 jam

Stesen Subway terdekat: Stesen Jamsil (Laluan 2) Keluar 2 atau 3

Berdekatan dengan kedai Makan Yang Good BBQ

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Terletak di daerah Gangnam yang mewah dan bergaya, Yang Good BBQ adalah tempat BBQ halal, memberikan anda peluang untuk menikmati kambing yang lazat serta hidangan lain! Daging kambing sememangnya cukup untuk mengisi anda, dan anda boleh memilih untuk perap dengan sos manis Korea, atau tidak perap untuk mendapatkan rasa yang penuh. Sekiranya anda masih lapar selepas itu, segarkan semula selera anda dengan beberapa doenjang-jjigae (sup kacang soya) atau mulnaengmyeon (Mi sejuk).

 

Status Halal: Bukan bersertifikat halal, tetapi hanya menggunakan daging dan bahan yang diperakui halal. Alkohol dihidangkan dalam penubuhan (disebabkan budaya Korea) tetapi tidak digunakan dalam penyediaan makanan. Oleh kerana restoran ini tidak diperakui halal, kami menasihatkan bahawa anda makan mengikut budi bicara anda sendiri.

Alamat: 15 Nonhyeon-ro 95-gil, Yeoksam-dong, Gangnam-gu, Seoul, Korea Selatan

Waktu Operasi: 4 petang hingga 12 pagi (Mon-Sat), ditutup pada hari Ahad

 

  1. Pasar Namdaemun
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Apabila anda berfikir membeli-belah di Seoul, kejiranan yang sibuk di Myeongdong, Hongdae, dan Dongdaemun adalah tempat itu. Tetapi adakah anda pernah mendengar tentang Pasar Namdaemun, pasar tradisional tertua dan terbesar di Seoul? Pasar yang agak biasa, tetapi saiz dan sejarah Namdaemun adalah apa yang membezakannya! Walaupun anda tidak merancang untuk membeli apa-apa, ia cukup untuk berjalan dan merasakan suasana sibuk, energi pemilik gerai, pejalan kaki, dan pelanggan semua bergaul bersama-sama. Anda boleh menemui apa sahaja dari pinggan mangkuk logam gaya Korea hingga ke alat tulis murah, pakaian, dan aksesori.

 

Tip: Semasa berada di Namdaemun, pastikan anda menyemak Sungnyemun Gate (juga dikenali sebagai Namdaemun Gate) berdekatan, yang merupakan salah satu khazanah teratas negara!

Waktu Operasi: 9 pagi – 6 petang (beberapa kedai hanya disiapkan pada petang, berlangsung dari 11 malam – 4 pagi hari berikutnya)

Stesen Subway terdekat: Stesen Seoul (Laluan 1, 4, Lapangan Terbang) Keluar 4, Stesen Dewan Bandaraya (Laluan 1, 2) Keluar 8

 

  1. Namsan Park
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Namsan Park adalah tempat yang sempurna untuk melarikan diri ke alam semula jadi di dalam bandar itu sendiri. Ia adalah taman terbesar di Seoul, dengan banyak pokok, tumbuh-tumbuhan, dan hidupan liar di sepanjang jalan-jalan. Menara Namsan Seoul yang terkenal terletak dalam kawasan itu, tetapi jika anda tidak mahu membayar bayaran masuk Tower, kami berjanji bahawa pemandangan bandar dari puncak taman sama cantik! Jika anda dapat pergi ke sana pada masanya, kami mencadangkan bungkusan sedikit makanan dan lihat matahari terbit atau matahari terbenam yang indah di Seoul skyline.

 

Waktu Operasi: 24 jam

Stesen Subway terdekat: Stesen Hoehyeon (Laluan 4) Keluar 4

 

  1. Namsangol Hanok Village
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Kampung Hanok terdiri daripada rumah gaya tradisional Korea yang telah dipelihara (dan masih elok!) Sehingga hari ini. Terdapat pelbagai kampung hanok di Seoul yang mana Kampung Bukchon Hanok menjadi yang paling popular. Tetapi kampung-kampung lain tidak kurang menarik – dan biasanya kurang sesak! Namsangol mempunyai 5 buah rumah, sebuah taman tradisional, dan sebuah pavilion di dalam premisnya. Tidak seperti kampung lain di mana rumah digunakan sebagai unit kediaman, hanya 1 rumah di Namsangol dibuka kepada orang ramai dengan perabot tradisional yang diatur di dalamnya! Persembahan dan pengalaman tradisional juga diadakan di dalam premis,

BACA:  9 Barangan Kecantikan Yang Boleh Didapati Dari Drugstores Jepun

 

Opening Hours:

April-Oct: 9am – 9pm

Nov-March: 9am – 8pm

Traditional garden: 24 Jam

Stesen Subway terdekat: Chungmuro Station (Laluan 3, 4) Exit 3, 4

Kedai makan terdekat: Kampungku & Busan Jib

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Kampungku adalah sebuah restoran milik Muslim yang menghidangkan makanan Malaysia dan Korea. Mereka menyajikan hidangan kegemaran Malaysia termasuk Nasi Lemak Ayam Goreng, Nasi Ayam, dan Nasi Putih dengan Ayam Percik! Sebagai bonus tambahan, ada ruang sembahyang yang terletak di dalam restoran yang menjadikannya tempat yang sempurna untuk melakukan solat anda sebaik sahaja anda selesai makan dan berehat sebentar. Bilik solat termasuk sejadah dan pakaian solat agar anda dapat menyelesaikan solat tanpa bimbang.

 

Status Halal: milik orang Islam

Alamat: Jong-ro 20-gil, Namsandong 2 (i) -ga, Jongno-gu, Seoul, Korea Selatan

Waktu operasi: 11 pagi hingga 9 malam setiap hari

Facebook | Instagram

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Busan Jib adalah sebuah restoran yang menggunakan daging dan bahan-bahan yang diperakui halal untuk menyediakan hidangan asli Korea. Walaupun alkohol dihidangkan di restoran (sebagai sebahagian daripada budaya Korea), tidak ada alkohol yang digunakan dalam menyediakan makanan. Kami mencadangkan untuk mencuba Stew Ayam Pedas Korea, Seafood Pancake, dan Stir-fried Glass Noodles dengan Sayuran. Sekiranya anda merasa rindu untuk masakan masakan Asia Tenggara, mereka juga menjual Asam Pedas dan Nasi Goreng!

 

Status Halal: Bukan bersertifikat halal, tetapi menggunakan daging dan bahan yang diperakui halal. Alkohol dijual berasingan dalam pertubuhan tetapi tidak digunakan dalam penyediaan makanan. Oleh kerana restoran ini tidak diperakui halal, kami menasihatkan bahawa anda makan mengikut budi bicara anda sendiri.

Alamat: 11-4 Myeongdong 8-gil, Myeongdong 2 (i) -ga, Jung-gu, 서울 특별시 Korea Selatan

Waktu operasi: 10 pagi hingga 10 malam setiap hari

Facebook

 

  1. War Memorial of Korea
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Terletak di kawasan Itaewon yang meriah, muzium ini adalah peringatan pertempuran masa lalu di Korea dan simbol harapan untuk kedamaian di masa depan. Halaman ini penuh dengan jet pejuang, kapal-kapal tentera laut, dan peralatan ketenteraan yang akan membuat anda kagum dengan sejarah mereka. Di dalam muzium itu sendiri, terdapat beberapa dewan yang merangkumi berabad-abad peperangan melalui pameran menakjubkan dan interaktif, dan bahkan bengkel kecil untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

 

Waktu Operasi: 9.30 pagi – 6 petang

Stesen Subway terdekat: Stesen Samgakji (Laluan 6) Keluar 1, 11 atau 12, Stesen Namyeong (Laluan 1) Keluar 1

 

  1. Muzium Negara
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

 

(Sumber: Wikipedia)

Muzium terbesar di Korea menceritakan kisah sejarah Korea – dari zaman prasejarah hingga zaman moden. Terdapat banyak artifak di sini, meliputi segala-galanya dari alat prasejarah dan senjata, kepada dokumen sejarah, hingga berpuluh-puluh karya seni dari seluruh Asia. Terdapat juga beberapa pameran interaktif yang terdapat dalam premis muzium, dan sebuah halaman yang luas dengan kolam yang besar untuk bergambar untuk IG anda!

 

P.S. Pemandangan Seoul dari muzium menakjubkan – anda tidak perlu pergi ke Namsan Seoul Tower selepas ini!

Waktu Operasi:

Isnin, Selasa, Khamis, Jumaat: 10 pagi – 6 petang

Rabu, Sabtu: 10 pagi – 9 malam

Ahad, Cuti Umum: 10 pagi – 7 malam

Stesen Subway terdekat: Stesen Ichon (Laluan 4) Keluar 2 melalui laluan bawah tanah

 

  1. Sungai Hangang
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Juga dikenali sebagai ‘Sungai Han’, Hangang berjalan melalui bandar itu sendiri dan tempat lepak kegemaran penduduk setempat tidak kira hari. Tidak kira di mana anda berada di sepanjang sungai, anda terikat untuk mencari pemandangan baru yang menakjubkan. Untuk bersantai, bungkus makanan ringan dan duduk di tepi sungai untuk berkelah! Yeouido Hangang Park adalah salah satu taman yang paling popular di sepanjang sungai, menganjurkan acara dan festival sepanjang tahun. Pastikan untuk memeriksa apa yang berlaku sebelum anda pergi, dan anda mungkin dapat melihat pertunjukan percuma!

BACA:  BARU: Di Kyoto Kedai Ini Memudahkan Anda Menyewa Hijab Memilih Dengan Kimono Anda

 

Waktu Operasi: 24 jam

Stesen Subway terdekat: Pelbagai

 

  1. Banpo Bridge Rainbow Fountain
10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Tamatkan hari anda di Seoul dengan menonton Rainbow Fountain di Jambatan Banpodaegyo. Air pancut ini terdiri daripada 380 pancutan yang pergi lebih dari 500m di kedua-dua sisi jambatan, dan merupakan muzik mewah! Air pancut ini aktif sepanjang hari, tetapi penambahan lampu berwarna terang dan jet air menari benar-benar membawanya ke peringkat seterusnya.

 

Waktu Operasi: Aktif 5-8 kali setiap hari, bergantung pada musim

Stesen Subway terdekat: Stesen Terminal Bas Express (Laluan 3, 7, 9) Keluar 8-1

Kedai Makan yang berdekatan: EID Halal Korean Food, Makan Halal Restaurant, Hajj Korea Halal Food

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

EID Makanan Halal Korea adalah salah satu daripada beberapa restoran bersertifikat Halal di negara ini, dan pastinya patut dilawati untuk rasa asli masakan Korea halal yang anda tidak boleh mendapatkan tempat lain! Ia juga terletak hanya dalam jarak berjalan kaki dari Stesen Itaewon dan Masjid Pusat Seoul, jadi anda boleh melakukan solat anda sebaik sahaja anda memakan makanan anda. Cubalah samgyetang (sup ayam ginseng gaya Korea), daging bulgogi, dan galbitang (sup tulang rusuk daging lembu) yang semuanya dihidangkan dengan semangkuk nasi dan pelbagai banchan (hidangan sampingan) yang sering diberi di mana-mana restoran Korea!

 

Status Halal: Diperakui Halal (oleh Korea Muslim Federation), Masjid berdekatan

Alamat: 67, Usadan-ro 10-gil, Yongsan-gu, Seoul

Waktu Operasi: Selasa hingga Ahad – 11.30 pagi hingga 9.00 malam. Ditutup pada hari Isnin

Facebook | Instagram

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Makan Halal Restaurant merupakan kegemaran bagi penduduk tempatan dan pengunjung! Restoran itu telah ditubuhkan pada tahun 2015 dan telah menjadi salah satu restoran utama kami untuk makanan halal di Seoul sejak itu! Kami menyukai mahdoritang (rebusan ayam panggang gaya Korea) dan jjajangmyeon (mi dengan sos kacang hitam dan makanan laut), tetapi restoran juga menyajikan ayam goreng gaya Korea, nasi bulgogi (barbeque gaya Korea) dan banyak lagi .

 

Status Halal: Diperakui Halal (oleh Korea Muslim Federation), Masjid berdekatan

Alamat: 52, Usadan-ro 10 gil, Yongsan-gu, Seoul, Korea Selatan 140-911

Waktu Oeprasi: Isnin, Rabu hingga Ahad – 10.30 pagi hingga 10 malam (Ditutup pada hari Selasa)

Facebook | Instagram

10 Perkara Percuma Untuk Lihat & Lakukan Di Seoul (Berhampiran Makanan Halal!)

Terletak di sepanjang jalan yang sama dengan Eid dan Makan Halal, Haji adalah restoran lain di Itaewon di mana anda boleh mendapatkan makanan halal Korea anda! Melangkah masuk ke restoran ini akan membuatkan anda seperti di rumah dan hidangan juga sangat hangat. Hidangan di sini disediakan oleh Muslim Korea, Mdm Mariam, jadi anda tahu makanan itu adalah Korea asli. Salah satu hidangan yang sangat disyorkan adalah ayam pedas dan stew ayam pedas. Jangan ketinggalan pada hidangan tulen lain seperti Bulgar Beef, Seafood Pancake, rebus tauhu dan banyak lagi.

 

Status halal: milik orang Islam

Alamat: 39 Usadan-ro 10-gil, Hannam-dong, Yongsan-gu, Seoul, Korea Selatan

Waktu operasi : 10 pagi – 2 petang setiap hari

Facebook

 

Sudah tentu banyak perkara percuma yang boleh dilihat dan dilakukan di Seoul, tetapi kami fikir ini adalah yang paling mudah kerana mereka berhampiran beberapa restoran halal yang menakjubkan!

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel