≡ Menu

Video Saudara Muslim Uyghur Yang Dizalimi

Video Saudara Muslim Uyghur Yang Dizalimi

1. Sebuah video rakaman telah dimuatnaik yang memaparkan ratusan tahanan diikat dan ditutup mata diarak pergi ke kem tahanan. Kumpulan hak asasi manusia telah mendakwa Parti Komunis Cina memenjarakan hampir sejuta rakyat Uyghur di kem tahanan di Xinjiang.

2. Agensi Sekuriti Eropah mengesahkan bahawa video tersebut adalah tulen. (The European security source said: “We’ve examined the footage and believe it to be genuine.)

3. Parti Komunis Cina bagaimanapun menafikan sekerasnya sebarang ‘tuduhan’ penindasan ke atas masyarakat Xinjiang sebaliknya mengatakan kem-kem tersebut hanyalah pusat ‘mendidik semula’ yang cumalah melatih kemahiran kendiri.

4. Parti Komunis China sebelum ini pernah membandingkan Islam sama seperti ‘wabak berjangkit’ dan mengatakan mereka yang dipilih untuk ‘dilatih semula’ telah dijangkiti penyakit ideologi tersebut.

5. Manakala Menteri Agama, Mujahid Yusof Rawa pula sebelum ini turut pernah dilaporkan mengatakan bahawa ‘concentration camp’ (kem tahanan) itu hanyalah sebagai ‘pusat latihan’ dan menyifatkan laporan mengenai penindasan umat Islam di China sebagai ‘berita palsu dari China.’

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Penerangan video tersebut adalah seperti berikut:

Tujuan kami adalah untuk melawan ketakutan. Masyarakat hari ini dikawal oleh kerajaan dengan teknologi mereka. Orang kehilangan kebebasan mereka.

Pemimpin Parti Komunis Cina gelar diri mereka patriotik dan cintakan rakyat. Hakikatnya, mereka cuma sayangkan parti dan kuasa mereka.

Video ini dirakam di China.

Ini adalah penindasan jangka panjang dan pelanggaran hak asasi manusia dan kebebasan oleh kerajaan China di kawasan Uyghur Xinjiang.

Semoga Allah menyelamatkan saudara-saudara kita yang dizalimi.

BACA:  Kesejahteraan Itu Yang Utama Meskipun Berbeza Ideologi Politik

Dr Ahmad Sanusi

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel