≡ Menu

Subhanallah!!! Inilah Zikir Yang Boleh Menumbuhkan Pohon Di Syurga Bagi Pembacanya!!

Zikir adalah kalimah pujian untuk mengingati Allah. Zikir adalah sebagai suatu amalan soleh yang kita boleh lakukan sebagai bekalan kita untuk bertemu Allah SWT di akhirat kelak. Ada banyak jenis zikir yang boleh diucapkan dengan pelbagai faedah dan manfaat yang diceritakan. Contohnya zikir yang dapat memberatkan timbangan amalan, zikir yang sedikit tetapi ganjarannya besar, zikir yang boleh memudahkan urusan serta banyak lagi.

Tahukah anda ada satu zikir ajaib yang boleh menumbuhkan pohon di syurga! Abu Hurairah pernah bercerita, pada suatu hari saat dia sedang menanam pohon, Rasulullah SAW telah melewatinya lalu bertanya:

“Wahai Abu Hurairah, apa yang sedang engkau tanam?” “Tanaman milikku”, kata Abu Hurairah. Lalu Rasulullah SAW berkata lagi, “Apakah kamu mahu aku beritahukan tentang tanaman yang bagimu akan lebih baik daripada tanaman ini?”

Abu Hurairah menjawab, “Tentu wahai Rasulullah!” Baginda bersabda: “Ucapkanlah Subhaanallah Walhamdulillaah, Walaa Ilaaha Illallaah Wallaahu Akbar” Maka setiap bacaan tersebut akan menumbuhkan satu pohon di syurga bagimu” (HR Ibnu Majah dan disahihkan oleh Syaikh Al-Albani)

“Daripada Ibnu Mas’ud, Rasulullah SAW bersabda:

“Aku telah berjumpa dengan Ibrahim AS pada malam Isra’, dia berkata kepadaku: Wahai Muhammad sampaikan salamku kepada umatmu dan beritakan kepada mereka bahawa syurga itu memiliki tanah terbaik dan air yang paling segar. Syurga itu dataran kosong (Qi’aan) dan tumbuhannya adalah (zikir) Subhanallahi Walaa Ilaaha Illallaah Wallaahu Akbar”
(HR Tirmidzi dan dinilai hasan oleh Al-Albani dalam Silsilah Sahihah, no.105 & Sahih al-Jami’,no. 3460)

Zikir, selain dapat mengingatkan kita kepada Tuhan, menyucikan hati, menambahkan hitungan amalan, tanpa kita sedar ia juga mampu menumbuhkan pohon lindungan di syurga buat penghuninya kelak. InsyaAllah.

BACA:  Doa Mohon Panjang Umur, Murah Rezeki dan di Jauhi Kemalangan

Semoga sedikit perkongsian ini bermanfaat kepada sidang pembaca sekalian. Sampaikanlah kepada orang lain agar lebih ramai yang mendapat manfaat..

sumber: tzkrh

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel