≡ Menu

Solat Wanita Yang Tidak Bertudung Keluar Rumah

Solat Wanita Yang Tidak Bertudung Keluar Rumah

SOALAN :

Seorang perempuan yang berkerjaya apabila dia keluar dari rumah ke tempat kerja atau bersiar-siar dalam keadaan tidak menutup rambutnya dengan tudung tetapi tidak meninggalkan solat lima waktu.

Soalan saya apakah hukum solat yang dia kerjakan?

JAWAPAN :

Berkenaan dengan solat yang dikerjakan oleh perempuan tersebut yang mendedahkan rambutnya di khalayak ramai maka jika sempurna segala rukun dan syaratnya nescaya solat perempuan tersebut itu sah dan apabila solat ia dalam keadaan iklhas nescaya solatnya akan di terima oleh Allah Taala.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Ada pun perbuatan perempuan tersebut yang tidak memakai tudung yaitu mendedahkan kepala dan rambut ketika keluar dari rumah adalah satu perbuatan yang haram dan maksiat kerana kepala perempuan adalah aurat yang wajib ditutup dari dilihat oleh lelaki ajnabi.

Tersebut pada Fatwa Majlis Islam Palestin :

أنّ العبادة إذا صحت أركانها وشروطها يرجى قبولها بإذنه تعالى – إذا كانت خالصة لوجهه الكريم. ولكن نذكّر بأنّ خلع الحجاب كبيرة من الكبائر يترتب عليه سؤال ومحاسبة ومعاقبة إلاّ أن يعفو الله بفضله وإحسانه ، لذا يجب أن تبادر الأخت السّائلة إلى التوبة والعودة العاجلة لله تعالى، فإنّ التبرج من أفعال الجاهلية وقد ثبت بشأنه وعيد وتقريع شديد في السّنة المطهرة . حيث روى الإمام مسلم في صحيحه والإمام أحمد في مسنده : ( صنفان من أمتي من أهل النار لم أرهما … – وذكر منهما –: نساء كاسيات عاريات مائلات مميلات رؤوسهن كأسنمة البخت العجاف ). وفي رواية: ( لا يدخلن الجنة ولا يجدن ريحها، وإن ريحها لتوجد في مسيرة كذا وكذا ). [ رواه الإمام أحمد ومسلم ]. فإيّاك أن تكوني أيتها الأخت السّائلة سبباً من أسباب فتنة المسلمين وضلالهم فتتحملي وزرك وأوزارهم وبذلك تأكلك سيئاتك حسناتك وتُمحق ثواب صلاتك وصيامك .

BACA:  Cara Memotong Rambut Mengikut Trend Yang Dilarang Dalam Islam

Artinya : “Sesungguhnya ibadah itu apabila sah segala rukunnya dan segala syaratnya maka diharap akan qabulnya dengan izin Allah Taala apabila adalah ia ikhlas bagi Allah. Akan tetapi kami ingatkan bahawa menanggalkan tudung kepala adalah dosa besar yang mana nanti dia akan disoal dan dihisab dan dihukum atasnya melainkan bahawa Allah memaafkannya dengan kurnia dan ihsan-Nya.

Kerana itulah wajib ia bersegera kepada taubat dan kembali kepada mentaati Allah Taala. Maka sungguhnya tabarruj itu ialah daripada perbuatan kafir jahiliyah dan sungguhnya telah sabit dengan keadaannya itu amaran yang bersangatan dari sunnah.

Telah meriwayatkan oleh Imam Muslim pada kitab Sahihnya dan Imam Ahmad pada Musnadnya sabda Nabi saw : Dua golongan ialah dari ahli neraka yang antaranya ialah perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang melihat kepada lelaki dan lelaki melihat kepadanya yang kepalanya seperti bonggol unta.

Dan pada satu Riwayat perempuan tersebut tidak akan masuk ke dalam syurga dan tidak akan mencium bau wangi syurga yang mana wangi syurga itu dapat dicium dari jarak perjalan demikian-demikian. Maka hendaklah kamu takut akan satu sebab dari beberapa sebab fitnah ke atas kaum Muslimin dan menyesatkan mereka maka kamu yang akan menanggung dosa kamu dan dosa manusia dengan sebab yang demikian itu dan dosa kamu itu akan membinasakan segala amalan baik kamu dan memadamkan pahala solat dan puasamu.”

Kesimpulan :

Solat perempuan yang cukup segala syarat dan rukun adalah sah walau pun ketika keluar rumah dia tidak memakai tudung untuk menutup kepala dan rambutnya.

Perempuan yang tidak menutup kepala dengan tudung adalah perempuan yang membuka aurat dan perempuan yang membuka aurat ini adalah berdosa tiap kali dia keluar dari rumah sekali pun dia sembahyang lima waktu.

BACA:  Halalkah Haiwan Yang Disembelih Tanpa Nama Allah

Sekali dia keluar rumah maka sekali dikira melakukan dosa dan seorang yang melihat kepala dan rambutnya dan lehernya maka dia mendapat lagi satu dosa dan jika seribu orang yang melihat auratnya pada hari itu maka dia akan mendapat seribu dosa.

wallahua’lam
Ustaz Azhar Idrus

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel