≡ Menu

Ramai Tak Tahu Manfaat Pokok Tasbih: Sakit Kepala & Migrin, Demam Kuning, Batu Karang, Merawat Cacing Perut

Pokok tasbih adalah tumbuhan daripada keluarga rumput. Ia mempunyai batang tegak yang mempunyai bu4h keras berupa manik dan berlubang di tengah-tengahnya. Kanak-kanak kampung sering menjadikan buahnya sebagai tasbih dengan mengikatnya pada tali.

Tumbuhan berumpun ini mencapai ketinggian 3 meter. Buahnya berkilau seperti porselin, tebal dan keras. Ia berwarna hijau muda semasa muda dan berubah menjadi kuning langsat bila masak. Ia menjadi hitam apabila tua. Daunnya berbentuk seperti daun jagung tetapi lebih pendek dan berketak-ketak.

Upih daunnya rapat memenuhi batang. Tumbuhan ini hidup subur di kawasan yang mendapat cahaya matahari yang cukup. Pokok tasbih atau jelai membiak melalui pecahan rumpun, sama seperti kebanyakan tumbuhan lain daripada keluarga rumput.

Kegunaan Atau Khasiat Pokok Tasbih

Di kampung-kampung, herba ini digunakan bagi mengubati sakit kepala dan migrin. Caranya, keseluruhan pokok dibersihkan sebelum dicincang dan direndam dalam air panas. Pesakit dimandikan dengan air rendaman ini selepas suam.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Akarnya mampu mengubati demam kuning dengan cara merebus 15 gram akarnya sehingga air rebusan tinggal setengah. Kemudian, air ini ditapis dan diminum 2 kali sehari. Di samping itu, pesakit perlu minum banyak air masak semasa mengamalkan air rebusan ini.

Bagi merawat batu karang pula, 5 gram d4unnya dijadikan teh dan diminum serta diamalkan hingga masalah batu karang hilang. Tambahkan daun hingga 10 gram bagi mengubati jangkitan pundi kencing dan kencing kotor.

Bagi merawat reumatoid pula, 30 gram buah yang tua direbus hingga airnya tinggal suku, tapis dan minum airnya semasa sakit. Pastikan air rebusan adalah rebusan yang baru dan bukannya yang disimpan dalam peti sejuk. Air rebusan buahnya yang diminum juga dapat menghaluskan kulit. Ia juga menjadi penawar appendiks dan cirit-birit.

BACA:  Cuma Kawal Makan 7 Hari Tapi Turun 6KG. Boleh Cuba Kaedah Diet GM, Sesuai Untuk Yang Nak Turun Berat Cepat

Dalam perubatan tradisional Cina, jelai adalah tumbuhan yang mempunyai sifat sejuk dan berfungsi merehatkan otot, antitumor, penahan sakit, menurunkan kandungan gula dalam darah dan merawat demam.

Ia juga dijadikan ubat bagi merawat cacing. Selain itu, masyarakat Cina juga menggunakan isi bijinya dalam masakan sama seperti penggunaan barli iaitu dijadikan bubur dan sup.

Penggunaan herba ini perlu dielakkan semasa hamil.

Memang banyak khasiatnya, tapi masih ramai yang tidak tahu akan khasiatnya, selain dijadikan ubat buah pokok ni juga boleh dijadikan tasbih. Sesuai namanya digelar pokok tasbih.

 

Sumber: www.karteldakwah.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel