≡ Menu

Pemanis Tiruan Dan Sintetik Menyebabkan Rasa Cepat Lapar

Dalam satu kajian terbaru menunjukkan bahawa pemanis tiruan akan menyebabkan kita akan berasa lebih lapar dan akan makan dengan lebih banyak.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cell Metabolism, menunjukkan kesan pemanis tiruan (sintetik) yang mengganggu bahagian otak yang mengawal rasa dan selera terhadap makanan.

Kajian ini dijalankan di University of Sydney’s Charles Perkins Centre dan Garvan Institute of Medical Research.

Kajian ini menunjukkan satu bahagian yang dikenali sebagai “reward centres” mempunyai intergrasi kesimbangan antara rasa manis dan keperluan tenaga.

Apabila tiada lagi kesimbangan ini, rasa manis (dari pemanis tiruan dan sintetik) akan menyebabkan otak kita memerlukan lebih banyak kalori lagi bagi memperbaiki semula ketidakseimbangan ini.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Jutaan manusia kini diseluruh dunia dibekalkan dengan pemanis tiruan dan sintetik sebagai satu cara untuk merawat obesiti, tanpa mengetahui kesan pemanis tiruan dan sintetik ini terhadap otak yang boleh merangsang lagi rasa lapar.

Kajian ini menunjukkan pemanis tiruan dan sintetik ini boleh merangsang selera untuk makan lebih banyak makanan.

Dalam kajian ini juga menunjukkan bahawa apabila seseorang itu lapar, makanan yang dimakan akan lebih menarik dan lebih sedap. Ini menunjukkan terdapat lingkaran saraf dalam otak yang mengawal rasa terhadap makanan dan rasa lapar. Ia saling berkaitan.

Selain itu mereka mendapati bahawa pemanis triuan dan sintetik ini menggalakkan hyperaktiviti (perlakuan agresif), sukar untuk tidur (insomnia) dan tidak mempunyai kualiti tidur yang baik (mudah terjaga beberapa kali ketika tidur).

BACA:  Berjalan Kaki Dan Berpuasa Mampu Menajamkan Fikiran Anda

Kesimpulannya, apabila kita mengambil makanan atau minuman yang tiada kalori (sugar-free) yang dicampurkan dengan perasa sintetik dan tiruan untuk mendapat rasa manis, akan menyebabkan kita akan berasa lebih lapar dan akan mengambil lebih banyak makanan.

Sebab itu saya lebih menggalakkan penggunaan pemanis natural ‘stevia daun manis’ bagi mendapat rasa manis tanpa kalori. Ia bukannya menggantikan gula, tetapi ia dapat mengurangkan ketagihan kita terhadap rasa manis.

RUJUKAN:
1. University of Sydney. “Why artificial sweeteners can increase appetite.” ScienceDaily. ScienceDaily, 12 July 2016.

2. Qiao-Ping Wang, Yong Qi Lin, Lei Zhang, Yana A. Wilson, Lisa J. Oyston, James Cotterell, Yue Qi, Thang M. Khuong, Noman Bakhshi, Yoann Planchenault, Duncan T. Browman, Man Tat Lau, Tiffany A. Cole, Adam C.N. Wong, Stephen J. Simpson, Adam R. Cole, Josef M. Penninger, Herbert Herzog, G. Gregory Neely. Sucralose Promotes Food Intake through NPY and a Neuronal Fasting Response. Cell Metabolism, 2016; 24 (1): 75

 

Sumber: Tazkirah.net 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel