≡ Menu

Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Beritahu siapa sahaja yang telah menempah perjalanan ke Tokyo, dan salah satu perkara yang mereka tanya adalah patutkah melawat Shinjuku semasa anda berada di sana! Kejiranan ini adalah salah satu daripada tempat yang paling sibuk dan paling popular, dan jalan-jalannya penuh dengan penduduk tempatan dan pelancong setiap jam sepanjang hari.

 

Terletak bersebelahan dengan daerah Shibuya dan Harajuku yang terkenal, Shinjuku terkenal dengan pelbagai pilihan membeli-belah dan merupakan salah satu tempat membeli-belah di kota. Tetapi apa lagi yang boleh dilakukan di Shinjuku selain membeli-belah (atau mengambil perjalanan sehari ke Gunung Fuji) ? Kami mempunyai senarai untuk apa yang perlu dilakukan, melihat, makan, membeli, dan juga tempat bersolat sewaktu berada di sana!

 

Apa yang perlu dilakukan & lihat

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Walaupun sesetengah tarikan Shinjuku yang paling popular adalah tempat-tempat yang patut anda pergi, terdapat banyak permata tersembunyi yang pengunjung (atau penduduk tempatan!) Sering terlepas. Senarai 8 tarikan kami meliputi kedua-dua popular dan tidak biasa, dengan banyak pilihan untuk keluarga juga!

 

 1. Taman Negara Shinjuku Gyoen
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Shinjuku Gyoen adalah salah satu tarikan paling terkenal di Tokyo. Alasannya adalah gabungan 3 jenis taman yang memaparkan pemandangan yang indah sepanjang musim. Taman Tradisional Jepun terdiri daripada kolam yang dipenuhi dengan pulau kecil, jambatan, dan pavilion yang mewujudkan ruang yang tenang di antara alam liar. Berbanding dengan Taman Formal Perancis yang lebih simetris dalam susun aturnya, dengan katil mawar dan pokok sycamore yang membentuk laluannya. Akhirnya, Taman Landskap Inggeris adalah padang yang luas dan terbuka yang dikelilingi dengan pokok-pokok berbunga yang menarik sepanjang tahun. Terdapat juga sebuah rumah hijau yang mempamerkan lebih banyak tumbuhan tropika, dan pelbagai ruang rehat yang tersebar di seluruh taman untuk anda berehat.

 

P/s: Kerusi Roda Sewa percuma ada disediakan di pintu masuk dan pusat servis, dan loker syiling disediakan (300 yen untuk kecil, 500 yen untuk besar) menjadikannya mudah untuk dikunjungi keluarga tanpa perlu risau tentang membawa banyak beg!

 

Alamat: 11 Naito-machi, Shinjuku-ku, Tokyo 160-0014

Waktu operasi:

1 Okt hingga 14 Mac: 9 pagi – 4 petang setiap hari (pintu ditutup pada 4.30 petang)

15 Mac hingga 30 Jun: 9 pagi – 5.30 petang setiap hari (pintu ditutup 6 petang)

1 Jul hingga 20 Ogos: 9 pagi – 6.30 petang setiap hari (pintu tutup pukul 7 malam)

21 Ogos hingga 30 Sep: 9 pagi – 5.30 petang setiap hari (pintu ditutup 6 petang)

Caj Masuk: 500 yen (Dewasa), 250 yen (Lebih tua dari 65 tahun dan pelajar dengan ID sah), Percuma (Kanak-kanak berumur 15 tahun ke bawah)

Laman web

 

 1. Hanazono-jinja Shrine
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

Kuil Hanazono adalah salah satu kuil yang kurang dikenali di Tokyo, tetapi ia patut dilawati untuk melihat seni bina yang ringkas dan pintu gerbang berwarna merah terang tanpa perlu risau tentang ramai orang ramai – menjadikannya tempat yang damai di kawasan kejiranan ini. Tempat suci itu dipindahkan ke lokasi antara 1624-1644, tetapi strukturnya  dibina pada tahun 1965 selepas banyak renovasi. Pelawat sentiasa dijemput untuk melawat kuil Shinto dan tidak dikehendaki untuk mengambil bahagian dalam mana-mana upacara atau upacara yang sedang berlangsung.

 

Alamat: 5 Chome-17-3 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022

Waktu operasi: 24 jam sehari

Caj Masuk : Percuma

 

 1. Tokyo Metropolitan Government Building Observatory
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

Shinjuku terkenal dengan Daerah Pencakar Langit yang menjulang tinggi, dan tidak ada tempat yang lebih baik untuk melihat pandangan burung Tokyo di bahagian atas Bangunan Kerajaan Metropolitan Tokyo ! Observatori terdiri daripada 2 menara (menara utara sedang menjalani pengubahsuaian dari Mei 2019-Jan 2020, tetapi menara Selatan tetap terbuka kepada pengunjung) dan merupakan bangunan tertinggi di Tokyo hingga 2007. Bergantung kepada cuaca hari ini, anda mungkin dapat untuk melihat mercu tanda terkenal seperti Gunung Fuji , Tokyo Skytree , dan juga Kuil Meiji dari dek!

 

Alamat: 2 Chome-8-1 Nishishinjuku, Shinjuku City, Tokyo 163-8001

Waktu Operasi: 9.30 pagi – 11 malam (kemasukan terakhir 10.30 malam) setiap hari, ditutup pada hari selasa minggu pertama dan ketiga  setiap bulan, 29 Disember-3 Jan kecuali Jan 1

BACA:  8 Tips Percutian Muslim ke Korea

Caj Masuk: Percuma

 

 1. Shinjuku Central Park
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

Shinjuku mungkin dikenali dengan kesibukan dan aktif sepanjang masa, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh mengambil sedikit masa untuk hanya duduk dan berehat di kawasan itu. Shinjuku Central Park adalah tempat yang sempurna untuk berehat, berdekatan dengan pinggir kawasan pencakar langit dan Dewan Bandaraya Tokyo yang berdekatan. Di taman ini terapat taman permainan dan air terjun kecil, banyak pekerja pejabat dari bangunan di sekeliling membawa kotak bento mereka untuk duduk dan makan tengah hari di antara pokok. Terdapat juga sebuah kuil kecil (Kuil Kumano) di sudut taman yang boleh anda lawati!

 

P/s: Taman ini kadang-kadang rumah kepada pasar jalanan pada hujung minggu, jadi pastikan anda berada di sana untuk memeriksa barang-barang terpakai atau murah dari penduduk tempatan!

 

Alamat: 2 Chome-11 Nishishinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0023

Waktu oeprasi: 24 jam sehari

Caj Masuk : Percuma

 

 1. Muzium Mainan Tokyo
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

Ibu bapa dan anak-anak juga akan menyukai sekolah rendah yang diubah suai ini, yang mengandungi kedua-dua paparan mainan serta pameran interaktif dan bilik untuk kanak-kanak untuk diterokai. Dijalankan oleh Persatuan  Good Toy Jepun, beberapa bilik di dalam muzium ini termasuk Bilik Bayi Kayu (direka untuk kanak-kanak berumur 2 dan ke bawah, termasuk terowong slaid dan merangkak), Toy Square Yellow (mainan yang menunjukkan konsep ilmiah), dan Galeri Good Toy (mainan yang diiktiraf dengan membantu perkembangan kanak-kanak). Terdapat juga bengkel kraf yang disediakan untuk seluruh keluarga untuk menikmati!

 

Alamat: 4 Chome-20 Yotsuya, Shinjuku City, Tokyo 160-0004

Waktu operasi: 10 pagi – 4 petang (Jumaat-Rabu, kemasukan terakhir 3.30 petang), ditutup pada hari Khamis dan cuti khas

Caj Masuk: 800 yen (Dewasa), 500 yen (Yang berusia 65 tahun ke atas, dan kanak-kanak melebihi 6 bulan), 1200 yen (Adult + Child pair tiocket)

Laman Web (Bahasa Inggeris-versi PDF) | Instagram

 

 1. Muzium Samurai
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Terletak di daerah Kabukicho yang moden, permata tersembunyi sebuah muzium ini didedikasikan untuk mempamerkan dan mendidik pengunjung tentang samurai yang terkenal. Perisai samurai sebenar dan katana (pedang Jepun) dipaparkan, dan kemasukan muzium juga memberi hak anda untuk mencuba dan mengambil gambar dengan helmet samurai dan baju pertempuran! Pertunjukan pedang selama 15 minit juga berlaku setiap jam antara jam 2 petang hingga 5 petang (4 menunjukkan jumlahnya), dan anda boleh mendaftar untuk kelas tambahan berbayar kaligrafi untuk melukis kepingan anda sendiri untuk dibawa pulang.

 

Alamat: 2-25-6 Kabukicho | Eiwa Dairoku Bldg 1F , Shinjuku, Tokyo 160-0021

Waktu operasi:

10.30 pagi – 9 malam (Isnin-Khamis, kemasukan terakhir pukul 8.30 malam)

10.30 pagi – 8 malam (Jumaat-Sun, catatan terakhir 7.30 petang)

Caj Masuk: 1,900 yen (Dewasa), 800 yen (Kanak-kanak berumur 3-12 tahun), Percuma (Kanak-kanak berumur bawah 3 tahun)

Laman web | Facebook | Instagram

 

 1. Muzium Bersejarah Shinjuku
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Peminat sejarah juga perlu membuat lawatan ke Muzium Bersejarah Shinjuku sebelum mereka meninggalkan kejiranan ini. Walaupun ianya tidak besar atau terkenal sebagai Muzium Edo-Tokyo, muzium kecil ini merupakan keajaiban yang kurang terkenal oleh kawasan kejiranan yang mempamerkan artifak yang berasal dari 12,000 SM hingga era pasca Perang Dunia II. Pameran ini merupakan sekilas ke dalam kehidupan seharian Shinjuku dan penduduknya – anda dapat melihat pengangkutan bas Edo-zaman yang sebenar, rekreasi miniatur mengenai rumah dan bilik apa saja, dan lebih banyak lagi!

 

Tip: Walaupun paparan tidak dalam bahasa Inggeris, anda boleh meminta buku panduan bahasa Inggeris dari kakitangan!

 

Alamat: 12-16 Yotsuya Saneicho, Shinjuku-ku, Tokyo 160-0008

Waktu Operasi: 9.30 pagi – 5.30 petang (kemasukan terakhir 5 petang), ditutup pada Isnin ke-2 dan ke-4 bulan ini, dan antara 29 Dis-3 Jan

Caj Masuk: 300 yen (Dewasa), 100 yen (Kanak-kanak)

 

 1. Ninja Trick House
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Sekiranya anda telah melawat samurai, maka anda juga perlu melawat ninja itu sahaja untuk mengumpul pengalaman tradisional Jepun anda! Ninja Trick House adalah pengalaman interaktif yang membawa anda lebih dekat kepada cerita-cerita yang mengejar ninjas yang bersembunyi di dalam bayang-bayang. Anda boleh melontar shuriken (senjata melontar tangan), pelajari apa perbezaan antara samurai dan ninja, dan mengambil gambar dengan ninja

BACA:  Melancong Ke Hokkaido Dalam Bajet : 9 Tips Yang Anda Perlu Untuk Percutian Anda

 

P/S: Sila ambil perhatian bahawa tiada lif dan kemudahan terletak di tingkat 4.

 

Alamat: 2-28-13 Kabuki-cho | Daiichi Wako Bld. 4F, Shinjuku-ku, Tokyo

Waktu Operasi: 10 pagi – 6.30 petang (Selasa-Isnin, kemasukan terakhir 6 petang), ditutup pada hari Selasa dan Rabu

Tempahan: Borang dalam talian atau e-mel yumoto2989@gmail.com untuk maklumat lanjut

Caj Masuk: 1,500 yen (Semua pelawat yang berumur 3 tahun ke atas), Percuma (kanak-kanak berumur 3 tahun ke bawah)

Laman web | Facebook

 

Di mana hendak berbelanja

Ia tidak akan menjadi panduan yang tepat untuk Shinjuku tanpa bahagian membeli-belah! Walaupun terdapat banyak kedai kecil yang menghiasi jalan-jalan, ini adalah 3 kedai-kedai terbesar di kawasan itu sehingga anda tahu di mana tawaran terbaik walaupun jika anda berada di sana untuk hanya satu atau dua hari

 

 1. Don Quijote
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Don Quijote adalah kedai diskaun terbesar di Jepun, dan percayalah pada kami apabila kami mengatakan bahawa anda boleh mencari kedai ini tersebar di seluruh Tokyo. Outlet Shinjuku Higashiguchi sebenarnya merupakan yang terbesar di kota ini, menjadikannya satu daya tarikan mereka sendiri! Kedai serbaguna ini menjual segala-galanya dari minuman dan makanan ringan, untuk hadiah-hadiah dan cenderahati yang berpatutan. Anda boleh membuat pembelian bebas cukai di sini juga, dan menghantarnya terus ke lapangan terbang untuk anda!

 

Alamat: 1-16-5 Kabuki-cho Shinjuku-ku Tokyo, JAPAN, 160-0021

Waktu Operasi: 24 jam sehari

 

 1. BICQLO
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Secara amnya, BicCamera dan Uniqlo adalah dua kedai rantaian yang paling terlihat dan di mana-mana di Jepun. BicCamera menjual pelbagai peralatan elektronik, perkakas rumah, dan aksesori telefon pintar, sedangkan Uniqlo telah menjadi terkenal di seluruh dunia untuk reka bentuk pakaian yang ringkas dan berpatutan. Bangunan BICQLO yang menakjubkan di Shinjuku menggabungkan kedua-dua kedai menjadi 9 tingkat yang mengagumkan, bermakna anda boleh membeli apa sahaja yang anda perlukan untuk menyelesaikan perjalanan anda di satu tempat sahaja!

 

Alamat: 〒160-0022 3-29-1, Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo

Waktu Operasi: 10 pagi – 10 malam setiap hari (Jam mungkin terjejas oleh cuti umum)

 

 1. Tower Records
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Pencinta muzik pasti berhenti di Tower Records jika mereka pernah berada di Tokyo. Jepun, pada umumnya, masih merupakan pasaran besar untuk CD dan format muzik analog lain – itulah sebabnya kedai-kedai besar seperti Tower Records masih boleh berkembang maju! Tower Records juga merupakan tempat untuk peminat luar negara yang tidak dapat mencari barangan atau cd kumpulan Jepun dan penyanyi kegemaran mereka di negara mereka sendiri, dan cawangan Shinjuku sangat istimewa kerana ia mempunyai satu tingkat yang khusus untuk rekod vinil! Lebih 70,000 rekod terletak dan dijual di tingkat 10 bangunan besar-besaran ini menjadikannya mesti dikunjungi untuk peminat vinil tegar!

 

Alamat: 3 Chome-37-1 | Bendera 7 ~ 10F, Bandar Shinjuku, 160-0022 Tokyo

Waktu Operasi: 11 pagi – 11 malam setiap hari

 

Apa nak makan

Ini adalah 4 restoran makanan halal tempatan yang anda tidak boleh ketinggalan semasa anda berada di kawasan itu!

 

 1. Shinjuku Gyoen Ramen Ouka
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Ini adalah salah satu restoran ramen yang lebih unik di Tokyo kerana ramen mereka dihidangkan dengan semangkuk nasi, yang anda perlu makan dengan sup yang lain dari mangkuk Ramen! Selain itu, hidangan itu cukup besar (anda juga boleh mengambil hidangan ramen yang besar) DAN ia datang dengan ayam panggang dan yakitori sebagai sebahagian daripada set. Kami pasti mengesyorkan melawat tempat ini dengan perut kosong atau anda boleh memilih untuk bahagian yang lebih kecil jika anda tidak berasa sangat lapar!

 

Status Halal: Milik Orang Islam

 

Alamat: 1 Chome-11-7 Shinjuku, Tokyo 160-0022

Waktu Operasi:

Isnin hingga Khamis – 2 petang hingga 10 malam

Jumaat – 6 petang hingga 10 malam

Sabtu, Ahad dan Cuti Umum – 1 petang hingga 10 malam

 

 1. Menya Kaijin
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Mahu perubahan dari sup ayam / miso? Kemudian anda perlu melawat Menya Kaijin dan cuba ramen makanan laut mereka! Hidangan berasaskan ikan dan makanan laut yang benar-benar ringan tetapi masih sangat lazat. Ia juga terletak di tengah-tengah Tokyo, Shinjuku, yang sangat mudah untuk pergi!

 

Status Halal: Ada pilihan makanan laut. Oleh kerana ini bukan restoran bersertifikat halal, kami menasihati pembaca untuk menjamu selera dengan budi bicara anda sendiri. Juga, beritahu pelayan terlebih dahulu bahawa anda tidak mahu bola ayam ditambah ke sup anda!

BACA:  Terokai Osaka (& Bandar Berdekatan!) Dengan Jadual Perjalanan 7D6N Muslim-Friendly ini

 

Alamat: 3-35-7 Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo 160-0022

Waktu Operasi:

Isnin hingga Jumaat – 11 pagi hingga 3 petang, 4.30 petang hingga 11.30 malam

Sabtu dan Cuti Am – 11 pagi hingga 11.30 malam

Ahad – 11 pagi – 11 malam

 

 1. CoCo Ichibanya Shinjuku Kabukicho
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Sekarang anda boleh menikmati kari halal Jepun di kedai CoCo Ichibanya Curry House yang pertama kali diiktiraf Halal di Akihabara dan Shinjuku! Outlet Shinjuku baru dibuka pada 2018, dan telah menerima persijilan halal dari Persatuan Halal Nippon Asia (NAHA). Pilih dari tahap rempah yang terdiri daripada tidak pedas hingga 10, dan nikmati kari kaya yang dihiasi dengan potongan ayam, daging lembu, makanan laut, atau sosis ayam!

 

Status Halal: Sijil Halal

 

Alamat: 1-19-3 Kabukicho | Kabukicho Shotengai Shinkou Kumiai Building B1F, Kabukicho, Shinjuku, 160-0021 Tokyo

Waktu Operasi: 11 pagi – 10.30 malam (tempahan terakhir 10 malam) setiap hari

 

 1. YOSHIYA
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Yoshiya mengkhususkan diri dalam washoku (masakan tradisional Jepun) halal dan mereka juga menyajikan hidangan bermusim. Kedai Shinjuku mereka adalah kecil yang terletak di stesen metro Shinjuku yang boleh menjadi agak sukar untuk ditemui pada mulanya, tetapi kami fikir ia lebih bernilai dengan usaha! Di sinilah anda boleh mendapatkan tempura halal, soba, dan ayam katsu tanpa perlu risau!

 

Status Halal: Restoran tidak diperakui halal dan menyajikan minuman beralkohol, tetapi menawarkan menu yang disahkan halal (disahkan oleh Majlis Halal Kyoto).

 

Alamat: Shinjuku Metro Restaurant Floor B1F, 1-1-2 Nishishinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo

Waktu Operasi: 11 pagi – 10.30 malam (tempahan terakhir 10 malam) setiap hari

Laman web

 

Di mana hendak Solat

Yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya, ini adalah 3 tempat solat yang sangat mudah untuk ambil tahu sebelum anda membuat perjalanan

 

 1. Masjid Al Ikhlas
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

Shinjuku sendiri Masjid Al-Ikhlas sebenarnya hanya berjalan kaki singkat dari cawangan halal CoCo Ichibanya – jadi sekarang anda akan tahu di mana hendak pergi mengisi perut selepas melakukan kewajipan anda! Walaupun ruang kecil, masjid ini menjadi tumpuan penting bagi masyarakat Muslim tempatan dan anda akan merasa seperti di rumah sebaik sahaja anda melangkah masuk

 

Alamat: 1 Chome-3-10 Kabukicho, Shinjuku City, Tokyo 160-0021

Waktu Operasi: 24 jam sehari

Facebook

 

 1. Takashimaya Shinjuku
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

Takashimaya adalah rantaian gedung besar di Jepun, dan mereka mendirikan ruang sembahyang di outlet Shinjuku khusus untuk menampung bilangan pelancong Muslim yang semakin ramai ke bandar dan kejiranan. Terletak di tingkat 11 bangunan, bilik ini terletak bersebelahan dengan bilik-bilik dan ada juga wudhu (wudhu) dalam bilik itu sendiri. Ingatlah untuk membawa bersama sejadah dan pakaian sembahyang anda sendiri kerana ia tidak disediakan!

 

Kemudahan Solat: Qiblat, kawasan wudhu, dan pembahagian lelaki dan wanita.

 

Alamat: 11F,   -24-2 Sendagaya, Shibuya, Tokyo 151-8580

Waktu Operasi: 10 pagi – 8 malam (Sun-Thurs), 10 pagi – 8.30 malam (Jumaat-Sabtu)

 

 1. LAOX Shinjuku
Panduan Mesra Muslim Ke Permata Tersembunyi Shinjuku, Tokyo

 

LAOX adalah satu lagi rangkaian kedai jabatan bebas cukai, dan sekarang cawangan Shinjuku mereka telah menyediakan ruang solat untuk pelawat Islam! Bilik solat wanita berada di tingkat 6, manakala bilik solat lelaki berada di tingkat 7. Wudhu boleh diambil di bilik air berdekatan, dan ambil perhatian bahawa ruang itu hanya cukup besar untuk 2 orang pada satu masa.

 

Kemudahan Solat: Sejadah disediakan. Ingat untuk membawa kelengkapan solat anda sendiri dan semak semula Qiblat pada telefon atau kompas anda sebelum solat.

 

Alamat: 6F dan 7F, MetLife · JTB Shinjukusquare Building 5F-8F, 3-1-20 Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo

Waktu Operasi: 10 pagi – 8 malam setiap hari

 

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda menerokai kawasan kejiranan yang luar biasa ini, dan membolehkan anda memulakan perancangan perjalanan Tokyo yang hebat!

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel