≡ Menu

Mungkin Ada Akak-Akak Yang Tak Tahu, 6 Tips Hilangkan Rasa Pijar Cili Pada Tangan

Mungkin Ada Akak-Akak Yang Tak Tahu, 6 Tips Hilangkan Rasa Pijar Cili Pada Tangan

Rasa pijar atau panas pada tangan sering dialami oleh seseorang yang memasak samada selepas anda memotong dan menumbuk cili atau apa-apa sahaja yang memerlukan anda menyentuh cili.

Mereka yang mempunyai kulit yang sensitif akan lebih mudah mengalami rasa pijar pada tangan. Keadaan itu akan menyebabkan ketidakselesaan pada tangan, lebih-lebih lagi apabila tangan yang pijar secara tidak sengaja menggosok mata. Pasti membuatkan anda merasa lebih sakit dan mahu menangis.

Menerusi sebuah posting di laman Facebook milik Dr. Fatimah Salim yang berkongsi mengenai cara untuk menghilangkan rasa pijar cili pada tangan yang boleh membantu anda yang mengalami masalah tersebut.

Terdapat banyak petua untuk menghilangkan rasa pijar di tangan. Antara petua-petua yang diketengahkan ialah mencuci tangan dengan sabun dan air, merendam/ meramas tangan dalam beras, minyak masak, garam, losyen, sapu ubat gigi, rendam dalam air berais batu, cuci dengan lemon, rendam dalam air suam, ramas dengan hampas kelapa, basuh dengan sabun mandi, gentel dengan garam atau gula, sapu minyak dan diang tepi api (bukan salai ya), rendam air garam, ramas dengan daun jambu, pegang sudu besi, ada yang biarkan saja dan ada yang elakkan pijar terus.

Baiklah jom kita analisa petua-petua tersebut sama ada boleh diterima atau tidak dari sudut sains. Tapi sebelum itu kita haruslah ketahui dahulu punca rasa pijar tersebut dan bagaimana ianya boleh berlaku.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Punca rasa pijar disebabkan oleh kehadiran bahan kimia semulajadi di dalam cili iaitu capsaicin. Ianya merupakan bahan kimia utama dalam cili yang memberikannya rasa pedas. Semakin banyak kandungan capsaicin dalam cili, semakin pedas rasa cili tersebut. Memahami sifat kimia capsaicin sangat penting kerana ianya akan membantu dalam menerangkan sama ada petua-petua di atas sesuai atau tidak untuk digunakan.

BACA:  ‘Betulkah Tidak Boleh Tidur Selepas Subuh?’ – Jawapan Mufti Wilayah Persekutuan

Capsaicin merupakan bahan kimia dari kumpulan berfungsi alkaloid yang dikenali juga dengan nama capsaicinoids. Alkaloids biasanya bersifat basic. Namun kerana kehadiran kumpulan carbonyl (C=O) bersebelahan dengan atom nitrogen ( N) dalam struktur kimia capsaicin menyebabkannya berubah kutub (polarisation), lalu bersifat acidic (part ini kalau tidak faham, abaikan saja 😁). Struktur kimia capsaicin mempunyai ekor panjang yang bersifat hydrophobic (tidak memggemari air) yang membolehkannya larut dalam minyak, lemak atau larutan organik.

Semasa proses memotong cili, bahan kimia ini terbebas dan membuat ikatan dengan tisu kulit kita. Ikatan ini akan mengaktifkan protein yang bertanggungjawab untuk mengesan rasa panas dan sakit sederhana di kulit lalu menghantar maklumat ke otak. Otak akan mentafsir ianya sebagai rasa panas. Mekanisma ini akan membuatkan kita berasa pijar atau orang Putih panggil “burning sensation”.

Setelah mengetahui sifat bahan kimia penyebab rasa pijar aka pedas iaitu capsaicin, maka boleh lah kita menganalisa kebersandaran kepada petua-petua tadi yang sepatutnya memisahkan capsaicin dari tisu kulit:

1) melarutkannya dalam cairan yang lebih digemarinya (like dissolves like)
– cuci dengan minyak masak, sabun mandi, losyen dan susu (mengandungi lemak protein casein yang boleh melarutkan capsaicin). Dan kemudiannya mencuci dengan sabun.

2) menukarkan sifat kimianya kepada yang lebih larut air
– mencuci dengan bahan berasid (asam jawa, cuka, lemon), air garam dan sapu ubat gigi.

3) juga dengan geseran kasar.
– ramas dengan hampas kelapa (kalau masih lagi bersantan, boleh melarutkan sekali capsaicin), ramas dengan garam dan gula sehingga cair (juga menukarkan sifat kimia capsaicin supaya lebih larut air), dan ramas dengan daun jambu batu.

BACA:  Inilah Petua Untuk Selesaikan Masalah Tahi Cicak Di Tepi Tingkap Dan Lantai

4) merencatkan deria rasa panas
– rendamkan tangan dalam air berais.

5) meningkat tenaga molekul capsaicin dan protein pada kulit yang bertindakbalas agar mudah ditanggalkan.
– rendam air suam dan diang tepi api.

6) Placebo
– pegang sudu dan abaikan saja.

7) Menghindarkan daripada punca pijar. Ini “prevention is better than cure”.
Harus diingat, tahap pijar setiap individu adalah berbeza mengikut sensitivi kulit masing-masing. Maka, bolehlah anda mencuba mana-mana petua-petua yang bersesuaian. Jika kena dengan caranya, pasti menjadi!

Semoga bermanfaat!

Sumber: siakapkeli.my 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel