≡ Menu

Membongkar Fukuoka: 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

 

Pergi ke Jepun tetapi kaliini  ingin pergi ke tempat selain Tokyo dan Osaka? Kami ada untuk anda. Dengan 47 wilayah yang terdiri daripada 6000 kepulauan yang sangat besar, Jepun pasti mempunyai banyak lagi tawaran – seperti Fukuoka! Bahagian utara pulau Kyushu di Jepun ini penuh dengan kuil kuno, pantai, dan pusat membeli-belah moden.

 

Selain itu, permata yang direndahkan ini disenaraikan di sepuluh bandar paling meriah di dunia oleh kaji selidik Kualiti Hidup Monocle pada tahun 2016. Oleh itu, jika anda ingin mencari percutian yang tidak ramai orangnya dan tidak bersesak, Fukuoka adalah tempat untuk anda. Berikut adalah 8 sebab mengapa kami fikir anda harus mula merancang pengembaraan Jepun seterusnya!

 

  1. Anda boleh menemui makanan tempatan halal yang lazat!

Yagoro Kashii

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

 

Membongkar Fukuoka: 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Mulailah memburu makanan halal anda dengan beberapa soba yang enak di Yagoro Kashii. Restoran ini berbangga dengan menjadi salah satu tempat terbaik di Fukuoka untuk menikmati masakan asli Jepun. Anda boleh memilih antara hanya dengan mee soba atau anda boleh memesan set yang dilengkapi dengan semangkuk tambahan nasi yang dihiasi dengan tempura udang.

 

Bahagian terbaik tentang restoran ini adalah bahawa semua makanan Islam disediakan secara berasingan di dapur yang berbeza dengan langkah berjaga-jaga. Jangan lupa untuk menamatkan jamuan anda dengan semangkuk Anmitsu bean jelly – pencuci mulut Jepun dengan kiub jelly agar-agar, dan buah-buahan segar meresap dengan pes kacang merah manis.

 

Alamat: 5-14-23 Chihaya, Higashi-ku, Fukuoka

Waktu Operasi: Isnin, Selasa, Khamis – Ahad, 10:30 pagi-7:00 malam (tempahan terakhir 6:00 petang) Tutup pada hari Rabu.

Nombor Telefon: 092-681-2458

 

Naniwa Sushi

 

Membongkar Fukuoka: 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Apakah perjalanan ke Jepun tanpa mencuba sushi? Walau bagaimanapun, kebanyakan kedai menyediakan sushi mereka dengan mirin (alkohol) jadi ia agak mencabar untuk mencari sesuatu yang tidak mempunyai kandungan itu. Jangan bimbang, kami membantu anda!

 

Terletak berhampiran Kuil Sumiyoshi, koki di Naniwa hanya menggunakan makanan laut segar dan perisa semulajadi untuk membuat rasa sebenar dari sushi menonjol. Dengan mengunakan cuka semulajadi yang digunakan untuk membuat nasi sushi dan tiada alkohol ditambahkan kepada sos shoyu. Jika anda seorang peminat sushi, ini adalah sebuah restoran yang anda tidak boleh ketinggalan! Anda boleh memesan chef’s platter bermula dari 3000 JPY dan dengan harga itu, anda boleh menikmati lebih daripada 12 jenis makanan laut yang berlainan, dari salmon hingga tuna dan abalone.

 

Alamat : 4-6-21 Sumiyoshi, Hakata-ku

Nombor Telefon : 092-473-8448

Waktu Operasi : Setiap Hari, 5:00 pm-12:00am.

 

Hakata Toyoichi

 

Membongkar Fukuoka: 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Sekiranya anda berada di Pelabuhan Hakata, anda akan terkejut apabila anda dapat mencari tempat sushi yang mesra-Islam! Walaupun mereka hanya menyajikan makanan laut di kedai, alkohol masih boleh didapati di sos shoyu dan minuman beralkohol dijual, oleh itu kami menasihatkan bahawa pengunjung Muslim makan mengikut budi bicara mereka sendiri. Untuk yang suka makan, tempura teishoku adalah must-try. Ranggup di luar dan empuk di dalam, anda akan mahu memesan lebih banyak!

 

Alamat : 13-6 Chikkōhonmachi, Hakata-ku, Fukuoka-shi, Fukuoka-ken 812-0021 (Bayside Place HAKATA)

BACA:  5 “Flea Markets” Di Seoul Untuk Diterokai

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pagi – 8:00 petang.

Nombor Telefon: +81 92-262-2425

 

  1. Rumah untuk beberapa tempat bunga Sakura Jepun

 

Apabila berkaitan dengan musim bunga ceri atau sakura, pelancong akan fikirkan Osaka dan Tokyo, tetapi anda akan terkejut bahawa Fukuoka dipercayai tempat terbaik untuk melihat bunga tersebut. Saksikan musim bunga yang popular ini dari akhir bulan Mac hingga awal April di taman-taman ini:

 

Nishi Park

 

Membongkar Fukuoka: 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Boleh dikatakan tempat terbaik untuk mengejar bunga ceri, pelawat boleh mengharapkan sekitar 1,300 pokok sakura di Nishi Park semasa musim bunga. Dari orang-orang seperti Someiyoshino dan Yamazakura , anda akan menemui pelbagai bunga sakura di Cherry Blossom Valley. Semasa anda bersiar-siar di sekitar taman, anda akan menikmati pemandangan panorama kota Fukuoka, Teluk Hakata dari Central, East and West Scenic Plazas.

 

Taman Hosshin

 

Membongkar Fukuoka: 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Terletak bersebelahan dengan latar belakang Gunung Mino yang cantik, Hosshin Park adalah tempat kedua yang paling populr apabila ia datang ke tempat yang paling indah di Sakura. Penduduk setempat telah menggunakan taman ini untuk kelebihan mereka, menggunakan ruang terbuka untuk pelbagai aktiviti seperti berkelah. Bagi sesiapa yang ingin melihat dedaun kehijauan pasti dapat melawat tempat ini. Jika masa dibenarkan, jalan ke Hosshin Sansha Daigongen Shrine atau lihat meja batu yang ditulis dengan puisi haiku oleh penyair terkenal Edo Era, Matsuo Basho.

 

Uminonakamichi Seaside Park

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Uminonakamichi Seaside Park berukuran hampir empat kilometer dari satu hujung ke yang lain kerana ia terdiri daripada beberapa kawasan yang berbeza seperti taman bunga di mana pengunjung dapat melihat bunga ceri, taman permainan untuk anak-anak kecil, taman hiburan dengan Ferris Wheel dan banyak lagi . Selain daripada menjadi tempat yang sesuai untuk memburu pokok sakura, anda juga boleh melihat orang ramai berbasikal di sekitar taman itu. Memandangkan taman ini agak luas, pelawat boleh menikmati kemewahan menyewa basikal dan berbasikal di sepanjang laluan yang ditetapkan atau menaiki bas yang beroperasi di antara tapak utama taman.

 

  1. Ia penuh dengan pemandangan budaya

Fukuoka mungkin dikenali sebagai salah satu tempat terbaik di Jepun untuk melihat bunga ceri, tetapi adakah anda tahu bahawa ia juga terkenal dengan laman kuno yang menakjubkan? Dari runtuhan istana yang misteri kuil-kuil yang menakjubkan, Fukuoka adalah taman budaya dan sejarah!

 

Runtuhan Istana Fukuoka

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Terletak di tengah-tengah Taman Maizuru, Istana Fukuoka pernah menjadi istana terbesar di pulau Kyushu. Selepas Pemulihan Meiji, istana itu diruntuhkan sepenuhnya kerana dianggap sebagai simbol yang tidak diingini pada masa feudal yang lampau. Hari ini, hanya menara gerbang dan menara penjaga di atas tapak istana dan para pelawat dibenarkan untuk berjalan di sepanjang laluan pejalan kaki.

 

Taman Ohori

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Berjalan lebih jauh dari Maizuru Park dan anda akan menemui Taman Ohori, sebuah taman bandar yang terletak di pusat Fukuoka. Terkenal dengan kolam besar di tengah-tengah, Ohori Park dikenali untuk berjoging, berjalan kaki dengan haiwan peliharaan dan berjalan-jalan santai di tepi kolam. Ia adalah tempat yang ideal apabila anda ingin melibatkan diri dalam alam semula jadi. Kolam itu pernah menjadi sebahagian daripada parit Fukuoka Castle juga jadi cuba untuk melihat beberapa runtuhan semasa anda berada di sana!

BACA:  Terdapat Ruang Solat Yang Dibuka Di Ginza, Daerah Beli Belah Perdana Tokyo

 

Dazaifu Tenmangu

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Teruskan perjalanan anda dengan lawatan ke Dazaifu Tenmangu – kuil Tenmangu kepala di seluruh Jepun. Berjalan-jalan di bandar Dazaifu, kami berani mengatakan bahawa perjalanan anda ke Fukuoka tidak akan lengkap tanpa lawatan ke kuil ini. Alasannya, anda akan menemui suasana yang meriah dengan kedai-kedai cenderamata yang berjajar di hujung jalan dan penduduk setempat yang melawat untuk berdoa untuk kejayaan kerana kuil itu dibina untuk menghormati Tenjin, dewa pendidikan Shinto. Jika masa membenarkan, berjalan-jalan sedikit di sekeliling premis itu dan dapatkan melihat sebanyak 6000 pokok plum di sekeliling!

 

  1. Ada sebuah pulau kucing berdekatan

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Ya, kami tidak bergurau ketika kami mengatakan bahawa terdapat sebuah surga kucing tepat di jantung Pulau Ainoshima yang terletak hanya satu jam dari Fukuoka! Tempat yang sesuai untuk menghabiskan masa sehari dari kesibukan bandar, pelawat akan disambut oleh kucing-kucing comel.

 

Memandangkan industri utama pulau itu memancing, nelayan tempatan dipenuhi dengan isu-isu pemangsa. Kucing kemudian datang ke dalam gambar untuk menguruskan isu-isu dan akhirnya, mereka membuat Pulau Ainoshima rumah mereka dan penduduknya bertambah. Untuk mana-mana peminat kucing, ini adalah syurga anda!

 

Walaupun akses agak rumit kerana anda perlu mengambil kereta api / bas dan feri untuk sampai ke pulau itu, kami masih fikir ia pasti bernilai kerana ianya comel dan banyak kucing jinak menanti! Bawa kamera anda bersama kerana anda boleh mengambil banyak selfies dengan kucing.

 

  1. Nikmati makanan laut segar

Pasar Ikan Fukuoka Yanagibashi

 

Sama seperti bandar-bandar lain di Jepun, pasar ikan adalah mesti dikunjungi. Di Fukuoka, anda akan menemui Pasar Yanagibashi Rengo. Dikenali sebagai “Fukuoka Kitchen”, pasar basah ini mirip dengan Pasar Tsukiji di Tokyo. Di sini anda boleh menemui pelbagai jenis ikan seperti salmon biasa untuk ikan paus exotic.

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Berhenti dimana-mana gerai dan nikmati sashimi segar dan nasi yang disediakan oleh vendor yang peramah. Walaupun kita tidak dapat mencari mana-mana gerai mesra Islam, kami menasihatkan pembaca untuk makan mengikut budi bicara mereka sendiri. Cara terbaik untuk mengetahui adalah untuk bertanya dan memberitahu vendor terlebih dahulu supaya mereka mengetahui sekatan diet kami.

 

  1. Menginap di tengah-tengah Fukuoka di penginapan mesra Islam

THE LIFE Hostel

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

THE LIFE Hostel merupakan pilihan yang popular bagi pelancong kerana tempatnya berdekatan dengan Kota Hakata. Asrama tidak hanya menawarkan bilik asrama, tetapi bilik keluarga. Jadi ibu bapa dengan anak-anak pasti dapat menikmati keistimewaan tinggal di asrama yang selesa ini. THE LIFE juga menawarkan basikal sewa untuk bersiar-siar di sekitar kawasan ini, yang merupakan pilihan hebat jika anda memilih untuk tidak berjalan kaki.

 

Tip: Walaupun mereka tidak mempunyai menu Halal, mereka menawarkan beberapa pilihan vegetarian. Kami menasihatkan anda untuk makan mengikut budi bicara anda sendiri.

 

Alamat: 812-0038 Fukuoka, Fukuoka, Hakataku Gionmachi 8-13, Jepun

Nombor Telefon: +81 92-292-1070

Tempah di sini

 

Hotel New Otani Hakata

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

 

Terletak hanya beberapa batu dari Stesen Kereta Api Bawah Tanah Watanabe-dori, setiap bilik dilengkapi dengan kemudahan asas seperti TV, program video-on-demand dan peti sejuk. Tetamu-tetamu Islam di New Otani Hakata Hotel juga boleh menikmati makanan Halal yang disediakan secara berasingan menggunakan hanya bahan-bahan bersertifikat halal. Sila ambil perhatian bahawa anda perlu membuat tempahan sekurang-kurangnya 3 hari lebih awal.

BACA:  BARU: Sekarang Terdapat Menu Mesra Muslim di Red Lobster Universal Studios Japan

 

Tip : Hotel ini juga menyediakan sejadah dan petunjuk Qiblah atas permintaan.

 

Alamat: 810-0004 Fukuoka, Fukuoka, Chuo-ku Watanabe Dori 1-1-2, Jepun

Nombor Telefon: +81 92-714-1111

Tempah disini 

 

  1. Beli di pusat membeli-belah terbesar di Fukuoka

 

Apa itu melancong tanpa membeli-belah? Fukuoka menawarkan banyak peluang membeli-belah untuk pelancong.

 

Canal City Hakata

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Kompleks membeli-belah terbesar di Fukuoka, Canal City dibina di sekitar canal tiruan yang melalui seluruh tempat. Dengan lebih 250 kedai dan restoran, pawagam, teater, kemudahan hiburan, pusat permainan dan 2 hotel bertaraf tinggi – tidak hairanlah mengapa kompleks komersil ini dipanggil sebuah bandar dalam sebuah bandar!

 

Tip: Tiada ruang solat yang disediakan di sekitar premis itu, oleh itu pelawat Islam dinasihatkan untuk merancang masa anda dengan sewajarnya.

 

Kawabata Shotengai

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Jika anda mencari sesuatu yang lebih traditisional dan berpatutan, Kawabata Shotengai di pusat bandar Fukuoka tidak akan mengecewakan. Jalan membeli-belah ini telah wujud sejak sebelum Perang Dunia II, dan ia menjadi rumah kepada 100 buah kedai dari kedai-kedai fesyen, kedai-kedai cenderamata, dan restoran. Dari kedai-kedai yang kurang mewah dan lebih banyak peruncit murah, anda akan dapat menikmati membeli-belah sambil menlihat gambaran bagaimana penduduk tempatan hidup.

 

  1. Menyaksikan perayaan yang berwarna-warni

Terima kasih kepada budaya yang unik dan kaya, Fukuoka memainkan tuan rumah untuk pelbagai perayaan yang menyeronokkan. Seperti yang disayangi oleh penduduk setempat, tidak ada bulan yang berlalu tanpa perayaan. Dari perayaan besar-besaran hingga perayaan yang lebih kecil, pelawat pasti akan berbaloi untuk melihatnya

 

Festival Hakata Dontaku

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Diadakan pada Golden Week, 2 hari Festival Dontaku telah diraikan selama lebih daripada 800 tahun! Setiap tahun, karnival ini membawa hampir 2 juta orang bersama. Puncak utama festival ini ialah perarakan Dontaku yang terbentang sepanjang 1,230 meter di sepanjang Jalan Meiji. Bersedia untuk meihat penghibur kumpulan yang berbeza! Anda akan mendapati bahawa ada yang memakai pakaian tradisional, menari, dan selebihnya mengetuk gendang semasa mengetuk.

 

Nishinihon Ohori Fireworks

 

Membongkar Fukuoka 8 Sebab Mengapa Anda Perlu Melawat Salah Satu Kota Di Jepun Ini

Musim panas klasik di Fukuoka, Nishinihon Ohori Fireworks adalah salah satu paparan bunga api terbesar Kyushu! Diadakan pada 1 Ogos setiap tahun, lebih daripada 400,000 penonton berkumpul di sekitar tasik di Taman Ohori untuk menyaksikan langit malam dihiasi bunga api yang indah di atas pusat bandaraya. Satu lagi tempat yang menarik ialah Menara Fukuoka tetapi untuk melihat lebih dekat, kami mengesyorkan anda untuk menyertai orang ramai di Taman Ohori. Datang lebih awal dan pilih tempat anda atau anda mungkin tidak dapat menangkap bunga api dari sudut yang baik.

 

Jadi ini lah dia 8 sebab mengapa Fukuoka harus berada di senarai melancong anda sekarang! Dengan begitu banyak perkara yang ditawarkan, kami pasti berfikir bahawa anda akan dapat melihat bandar-bandar permata yang direndahkan ini. Lagipun, melancong adalah aktiviti untuk menemui sesuatu tidak diketahui, jadi mengapa tidak meneroka bandar lain di negara matahari terbit?

 

Sumber : Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel