≡ Menu

Masjid Cantik ini akan Melengkap Perjalanan Tokyo anda

Masjid Cantik ini akan Melengkap Perjalanan Tokyo anda

 

Tokyo Camii Jepun (atau Masjid Tokyo) telah menjadi salah satu destinasi paling popular bagi pelawat Islam ke bandar. Persamaan dan keselesaan sebuah masjid, ditambah dengan sejarahnya yang kaya dan seni bina yang indah, pasti menjadikannya menonjol sebagai tempat ibadat dan tarikan yang tidak boleh dilupakan ketika anda berada di bandar.

 

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Masjid Tokyo Camii dan melawatnya di perjalanan Tokyo seterusnya anda? Teruskan baca!

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Masjid ini pertama kali ditubuhkan pada tahun 1938 oleh pendatang Turki ke Jepun (fakta: ‘camii’ bermakna masjid dalam bahasa Turki!) Tetapi telah banyak rosak pada tahun 1986. Pembinaan semula masjid bermula pada tahun 1998, dan masjid yang berdiri hari ini dibuka semula pada tahun 2000 selepas banyak renovasi. Hampir 20 tahun dari saat ikonik ini, ia benar-benar menjadi tempat yang mesti dilawat bagi setiap pelawat Islam.

 

Masjid Cantik ini akan Melengkap Perjalanan Tokyo anda

 

Terdapat pengaruh Uthmaniah dalam reka bentuk kedua-dua bahagian luaran dan dalaman masjid, yang menampilkan kaca berwarna, siling yang dihiasi corak-corak, dan lampu candelier yang berkilauan yang akan membuat anda tidak bersuara. Kompleks ini terdiri daripada masjid utama, Pusat Kebudayaan Turki, serta pasar raya halal yang baru dibuka pada Mei 2019 ! Camii Tokyo adalah asas kepada masyarakat Islam Tokyo untuk penduduk tempatan dan pengunjung. Acara utama seperti nikah (upacara pernikahan Islam) juga diadakan di dalam masjid, dan khutbah mingguan disampaikan dalam bahasa Jepun pada waktu solat Jumaat. Khutbah juga diterbitkan dalam bahasa Inggeris di laman web masjid jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut!

 

Masjid ini benar-benar tempat yang indah dan tenang untuk berehat, dan menyelesaikan solat anda di tengah hari yang sibuk. Perhatikan bahawa terdapat kod berpakaian untuk semua pelawat kerana masjid dan dewan solat adalah ruang suci. Pelawat bukan Islam diminta untuk berada di belakang dewan supaya tidak mengganggu orang Islam yang bersolat; tingkat atas masjid juga disediakan untuk wanita sahaja. Kumpulan besar lebih daripada 5 pelawat diminta memaklumkan masjid lebih awal untuk membuat lawatan.

BACA:  Tips Melakukan Ibadah Umrah Bersama Anak Kecil

 

Masjid Cantik ini akan Melengkap Perjalanan Tokyo anda

 

Sebaik sahaja anda telah melawat kawasan solat utama masjid, singgah di pasaraya halal mereka untuk melihat barangan yang mereka ada dalam stok! Jika anda jenis pengembara yang suka memasak semasa bercuti, maka kami mencadangkan menuju ke sini untuk mendapatkan bekalan daging anda kerana mereka hanya mengedar daging halal yang diperakui. Selain daging halal, anda juga boleh mencari bahan-bahan halal lain dan makanan siap sedia, makanan segera serta mi segera dari Indonesia (Indomie) dan Korea (Nongshim). Terdapat juga buah-buahan dan sayuran segar, minuman dan produk dari negara-negara lain seperti baklava Turki (pastri pencuci mulut manis).

 

Alamat: 1-16 Ōyamachō, Shibuya City, Tōkyō-151-0065, Jepun (〒151-0065 東京 都 渋 谷 区 大 山 町 1-16)

Waktu Operasi: 10 pagi – 6 petang setiap hari

Arah: Ambil Tokyo Metro Chiyoda Line atau Odakyu Line dan turun di stesen Yoyogi-Uehara. Dari stesen, berjalan kaki selama 5 minit di sepanjang Inokashira-dori untuk sampai ke masjid.

Hubungi No: +81 3-5790-0760

Laman web | Facebook | Instagram

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel