≡ Menu

Hukum Zakat ke Atas Pengeluaran i-Lestari dan i-Sinar

Hukum Zakat ke Atas Pengeluaran i-Lestari dan i-Sinar

KUALA LUMPUR: Hukum pembayaran zakat bagi pengeluaran wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui skim i-Lestari dan i-Sinar adalah wajib bagi individu mempunyai sumber pendapatan yang mampu menampung diri dan tanggungan.

Menurut Lembaga Zakat Selangor (LZS), bagi mereka yang berkemampuan tetapi memilih melakukan pengeluaran wang KWSP, zakat diwajibkan ke atas seluruh pengeluaran yang dilakukan.

“Ini kerana pengeluaran seumpama ini adalah atas dasar pilihan dan bukan atas darurat.”

“Oleh itu, ia tertakluk kepada keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor,” jelas LZS dalam satu hebahan di laman media sosialnya.”

Menurut LZS, berdasarkan fatwa Sistem Pengurusan Kutipan Zakat Negeri Selangor 2013 (Pindaan) berkaitan pengeluaran simpanan KWSP sebelum mencapai umur 55 tahun menyatakan bahawa zakat wajib ke atas jumlah KWSP yang dikeluarkan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Hukum Zakat ke Atas Pengeluaran i-Lestari dan i-Sinar

Bagaimanapun, LZS memaklumkan zakat tidak diwajibkan bagi pengeluaran i-Lestari dan i-Sinar KWSP yang dilakukan dalam keadaan terpaksa akibat ketiadaan atau terjejas sumber pendapatan yang mampu menampung keperluan hidup asasi diri dan tanggungan.

Kerajaan sebelum ini membenarkan pencarum mengeluarkan simpanan KWSP melalui skim i-Lestari dan i-Sinar bagi meringankan beban orang ramai yang terkesan akibat penularan COVID-19. – AlHijrah Online

 

Sumber: shariahscreener.com

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

BACA:  COVID-19 TERKINI: Dukacita Dimaklumkan Jumlah Kematian Di Negara Kita Setakat Ini Ialah 15 Orang