≡ Menu

Hiburan Ketika Musibah Melanda?

Hiburan Ketika Musibah Melanda

1. Hiburan yang tidak mematuhi syariat tidak dibenarkan oleh syarak. Apatah lagi ketika musim musibah melanda, saat di mana kita dibimbing agar bermuhasabah kepada Allah. Dalam al-Quran Allah mendidik Muslim agar menjadikan sesuatu musibah yang berlaku itu sebagai ruang untuk kembali kepada Allah. Firman Allah:

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَى أُمَمٍ مِنْ قَبْلِكَ فَأَخَذْنَاهُمْ بِالْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ لَعَلَّهُمْ يَتَضَرَّعُونَ * فَلَوْلَا إِذْ جَاءَهُمْ بَأْسُنَا تَضَرَّعُوا وَلَكِنْ قَسَتْ قُلُوبُهُمْ

“Dan demi sesungguhnya Kami telah utuskan Rasul kepada umat yang dahulu, maka Kami uji mereka dengan kebuluran dan penyakit, supaya mereka berdoa (kepada Kami) dangan merendah diri (serta insaf dan bertaubat). Maka alangkah baiknya andai mereka berdoa kepada Kami dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat) ketika mereka ditimpa azab Kami? Tetapi yang sebenarnya hati mereka keras.”

2. Mari kita renungi ayat ini. Perhatikan bagaimana Allah menguji kaum terdahulu dengan kesusahan dan penyakit agar mereka kembali kepada Allah. Menurut al-Imam Ibn al-Qayyim, ujian adalah ruang dan masa untuk hamba itu bermuhasabah. Kata beliau:

فالله يبتلي عبده ليسمع تضرعه ودعاءه والشكوى إليه

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Maka Allah menguji hambaNya untuk mendengar tunduk dan patuhnya hamba itu kepada Tuhannya, agar mereka berdoa dan mengadu kepada Allah.”

3. Al-Quran juga menjelaskan kepada kita bahawa kerosakan dimuka bumi ini tercetus adalah hasil dari perilaku manusia. Namun Allah mengingatkan kepada kita bahawa Dia sekali-kali tidak akan menurunkan azab kepada kaum yang beristighfar. Firman Allah:

وَمَا كَانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ

“Dan Allah (sekali-kali) tidak mengazab mereka sedangkan mereka beristighfar.”

4. Di sinilah titik muhasabah untuk kita. Ujian penyakit yang berlaku adalah ruang untuk manusia bermuhasabah. Ramai yang terkesan dengan musibah ini. Ada dikalangan kita yang diberhentikan kerja, hilang punca pendapatan perniagaan malah tersekat pintu rezeki mereka. Sedang kita mempamerkan keseronokan saat saudara kita kesusahan.

Semoga Allah membimbing kita.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel