≡ Menu

Doa Untuk Menghilangkan Rasa Putus Asa

Kehidupan ini tidak pernah lari daripada ujian dan musibah. Setiap makhluk di dunia ini bukan hidup untuk bersenang-lenang tetapi adalah untuk diuji.

Allah sendiri telah berfirman bahawa – “Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman,” sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?” (Surah Al-Ankabut, 29:2)

Pasti setiap kali diuji, kita akan merasa lemah, tidak tenang sehinggakan pada satu tahap, kia sudah hampir ke arah putus asa.

Pada saat ini, kita akan mencari seseorang yang dirasakan mampu memberi kekuatan dan semangat kepada diri sendiri.

Namun, perasan atau tidak, ia hanyalah semangat yang seketika. Selepas itu, kita akan kembali merasa lemah dan mula mencari sesuatu yang dirasakan mampu memberikan kekuatan kepada diri.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Hakikatnya, kita lupa bahawa hanya Allah yang mampu memberi kekuatan dan ketenangan hati kepada diri kerana hanya Allah yang Maha Kuasa atas setiap sesuatu.

Antara tips jika anda sedang berada dalam situasi ini, bersandarlah pada Tuhan. Ia tidak bermaksud salah untuk mencari manusia, namun jangan meletakkan sepenuh pengharapan kepada mereka kerana manusia juga hamba yang tidak lari dari ujian.

Ujian itu datangnya dari Allah dan setiap rasa serta solusi kepada masalah itu juga ada padaNya. Selain daripada solat, anda juga boleh mengamalkan sebuah doa yang mampu memberikan semangat baru dalam diri anda.

Doa ini boleh dibaca setiap kali merasa sedih dan putus asa atau selepas solat bagi menambah kekuatan buat anda menghadapi hari-hari yang mendatang.

BACA:  Saya Dah Berdoa, Tapi Allah Belum Makbulkan

فَسَتَذْكُرُونَ مَا أَقُولُ لَكُمْ ۚ وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ

Mafhum: “(Kiranya kamu tetap berdegil sekarang) maka kamu sudah tentu akan mengetahui kebenaran apa yang aku katakan kepada kamu; dan aku sentiasa menyerahkan urusanku bulat-bulat kepada Allah (untuk memeliharaku); sesungguhnya Allah Maha Melihat akan keadaan hamba-hambaNya.” (Surah Ghafir, 40:44)

Wallahu a’alam.

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel