≡ Menu

Doa Supaya Merasa Cukup Dengan Harta Dunia

Doa Supaya Merasa Cukup Dengan Harta Dunia

Para ilmuwan mengumpamakan dunia ini seperti air lautan. Ianya tidak dapat menghilangkan dahaga bahkan jika diminum sekalipun, akan mendatangkan mudarat kerana terlampau masin.

Dunia dipenuhi dengan hal-hal yang boleh menggelapkan mata. Jika kita sudah mendapat sejumlah harta, kita mahukan lebih lagi. Jika kita sudah memakai telefon pintar yang baik, kita mahukan yang lebih baru.

Kadang-kala sehingga mencapai tahap membazir dan mengundang pula penyakit hati yang lain seperti riak dan menunjuk-nunjuk. Lebih teruk lagi kita tidak lagi mempedulikan soal halal dan haram. Kita tidak peduli sumbernya dan bagaimana cara mendapatkannya. Kata orang, asalkan dapat. Akhirnya kita menjadi hamba dunia semata-mata.

Ancaman Tentang Harta Dunia

Rasulullah SAW pernah mengingatkan tentang ujian ini yang akan menimpa umat manusia.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Dari Abu Hurairah R.anhu, dari Rasulullah SAW:

لَيَأْتِيَنَّ عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لاَ يُبَالِى الْمَرْءُ بِمَا أَخَذَ الْمَالَ ، أَمِنْ حَلاَلٍ أَمْ مِنْ حَرَامٍ
“Akan datang suatu zaman di mana manusia tidak lagi peduli dari mana mereka mendapatkan harta, apakah dari usaha yang halal atau yang haram.” (HR. Bukhari, no. 2083)

Doa Yang Boleh Dibaca Supaya Berasa Cukup Dengan Harta Dunia

Allah menguji setiap dari manusia dengan perkara yang berbeza dan dengan cara yang pelbagai. Kita juga kadang kala tidak tahu akan diuji dengan jalan yang mana. Namun dalam hal ini, kita masih boleh mengamalkan doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW supaya terlindung daripada ujian harta.

BACA:  Sempena Malam Isra' dan Mikraj, Berdoalah Sebanyaknya

اللَّهُمَّ اكْفِني بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ ، وَأَغْنِنِي بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ

“Ya Allah cukupkanlah aku dengan yang halal dan jauhkanlah aku dari yang haram, dan cukupkanlah aku dengan karunia-Mu dari bergantung pada selain-Mu.” (HR. Tirmidzi, Ahmad dan Al-Hakim – hadis dinilai hasan menurut At-Tirmidzi)

Hakikatnya, kita memerlukan perlindungan daripada ujian harta ini bukan hanya kerana ia menjerumuskan seseorang ke dalam rasa leka dan alpa, tetapi kita juga mahu hidup lebih tenang.

Kesenangan harta bukan datang begitu sahaja. Ia datang bersama tanggungjawab dan amanah yang perlu dijalankan dengan sebaik mungkin. Ingatlah bahawa setiap sen yang kita ada akan ditanya dari mana ia datang dan ke mana ia digunakan kelak. Semoga Allah memudahkan kita mencari rezeki yang halal dan baik.

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel