≡ Menu

Berhutanglah Bila Perlu Sahaja, Bukan Pada Bila-bila Masa Sehingga Menjadi Tabiat

Berhutanglah Bila Perlu Sahaja, Bukan Pada Bila-bila Masa Sehingga Menjadi Tabiat

Setiap orang yang berhutang, pasti punya alasannya yang sendiri. Sama ada hutang untuk melanjutkan pelajaran, hutang untuk membayar kereta ataupun sekecil-kecil hutang seperti tidak cukup wang untuk membayar makanan.

Walaupun nilai tersebut berbeza, namun statusnya masih sama, iaitu kewajipan untuk membayar hutang tersebut. Walaupun orang yang memberi hutang kepada anda lupa akan hal tersebut, namun anda sebagai penghutang tetap wajib membayarnya. Ia adalah hak yang perlu dilunaskan.

Jangan ambil mudah akan perihal hutang. Jangan ambil mudah juga dengan menganggap bahawa hutang boleh menyelesaikan masalah. Selagi mampu, usahalah dengan cara sendiri dan elakkan berhutang terutamanya dalam hal-hal yang kecil.

Jangan gembira saat meminta untuk berhutang. Jangan bergembira apabila boleh berhutang. Sebaliknya, catatlah ia sebagai suatu kepentingan agar tidak terlupa untuk membayarnya.

مَنْ فَارَقَ الرُّوحُ الْجَسَدَ وَهُوَ بَرِىءٌ مِنْ ثَلاَثٍ دَخَلَ الْجَنَّةَ مِنَ الْكِبْرِ وَالْغُلُولِ وَالدَّيْنِ
Maksud: “Barangsiapa yang rohnya terpisah dari jasadnya dan dia terbebas dari tiga perkara, iaitu sombong, khianat dan hutang, maka dia akan masuk syurga.”
(Hadis Riwayat Ibnu Majah, no. 2412)

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Peristiwa Baginda Tidak Menggalakkan Hutang
Kita dapat lihat sebuah peristiwa yang menggambarkan bahawa Baginda tidak menggalakkan hutang itu diambil mudah.

Diriwayatkan dari Sahl bin Sa’ad RA, bahawa ada seorang wanita yang ingin berkahwin dengan Baginda SAW, namun Baginda tidak tertarik kepadanya. Namun, terdapat seorang lelaki yang hadir dan menyatakan hasratnya untuk menikahi wanita tersebut.

Baginda SAW bertanya: “Adakah engkau mempunyai sesuatu untuk dijadikan mahar?”

BACA:  Hukum Menghantar Makanan Kepada Orang Islam Yang Tidak Berpuasa

Pemuda itu menjawab: “Aku tidak mempunyai apa-apa.”

Kemudian, Baginda SAW menyuruh beliau untuk mencari sesuatu bagi dijadikan mahar walaupun hanya berupa cincin besi. Namun, beliau tidak mempunyai apa-apa untuk dijadikan mahar. Kemudian, Baginda memanggil lelaki itu dan bertanya: “Apa yang kamu hafal dari Al-Quran?”

Kemudian, lelaki itu menjawab bahawa dia ada menghafal beberapa surah. Kemudian, Baginda SAW menjawab: “Kalau begitu, baiklah. Sungguh, aku telah menikahkan engkau dengan wanita ini dengan mahar berupa surah-surah Al-Quran yang engkau hafal.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 5087)

Walau tidak mempunyai apa-apa, Baginda tetap berusaha untuk mengelakkan lelaki tersebut daripada berhutang. Walaupun boleh sahaja untuk berhutang, namun selagi boleh dielakkan, seeloknya ia dielakkan.

Kesimpulan
Tuntasnya, dalam berhutang, ingatlah ia. Paling mudah, catatlah di mana-mana nota yang penting agar anda tidak terlupa.

Jangan ambil mudah akan perihal hutang. Walaupun ia dibolehkan di sisi Islam, namun selagi punya cara lain, maka seeloknya didahului cara tersebut. Ingat, hutang itu hanya apabila perlu.

Wallahu a’alam.

 

Sumber: Rumaysho.com via tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel