≡ Menu

Belajar Dari Nabi Yusuf – Tetap Berdoa Di Kala Lapang

Belajar Dari Nabi Yusuf – Tetap Berdoa Di Kala Lapang

Tahukah anda mengenai kisah Nabi Yusuf? Baginda merupakan salah seorang nabi yang begitu banyak diuji bermula daripada permasalahan dalam kalangan ahli keluarganya sendiri sehinggalah kepada ujian wanita dan sekeliling.

Namun, kesabaran Baginda sangat tinggi. Benarlah firman Allah yang menyebut bahawa ujian itu hanya akan hadir dalam hidup seseorang apabila bahu dan hati mampu menggalasnya dengan baik.

Bukan daripada kisah Nabi Yusuf sahaja kita boleh belajar mengenai perihal ini, namun daripada kisah para nabi dan rasul yang lain juga menunjukkan bahawa ujian setiap orang berbeza dan mengikut kepada sejauh mana mereka boleh melaluinya.

Bagaimana kita yakin bahawa kita boleh melaluinya? Perkara pertama yang perlu disemat di hati adalah apabila kita menerima sesuatu masalah atau musibah, yakinlah bahawa Allah tahu kita mampu melaluinya.

Berbalik kepada kisah Nabi Yusuf yang sering ditimpa ujian bertalu-talu, perkara itu sebenarnya semakin mendekatkan baginda kepada Allah SWT.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Kita boleh lihat kisahnya sewaktu berada di dalam penjara, baginda sering berdoa kepada Allah meminta agar keimanannya sentiasa teguh.

Dengan kesusahan yang dialami itu membuatkan baginda rajin berdoa kepada Allah, bukan sahaja di waktu susah, bahkan juga apabila senang.

Pada akhir surah Yusuf, baginda berdoa:

تَوَفَّنِي مُسْلِمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ
Mafhum: “Sempurnakanlah ajalku (ketika mati) dalam keadaan Islam dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh.” (Surah Yusuf, 12:101)

Berdoa itu bukan apabila kita ditimpa kesusahan sahaja, namun pada setiap waktu. Sama ada susah mahupun senang, berdoalah kepada Allah. Jadikan Dia sebagai tempat mengadu dan meluahkan segala isi hati.

BACA:  Wahai Ibubapa Jangan Lupa Amalkan 7 Doa Terbaik Ini Untuk Anak-anak Berjaya Dunia Akhirat

Dengan ini, ia mungkin akan menjadi salah satu asbab untuk doa kita suatu hari nanti mudah dimakbulkan oleh Allah SWT.

Ada sebuah riwayat dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ سَرَّهُ أَنْ يَسْتَجِبَ اللَّهُ لَهُ عِنْدَ الشَّدَائِدِ وَالْكَرْبِ فَيَكْثُرُ الدَّعَاءَ فِى الرَّخَاء
Maksud: “Barangsiapa yang ingin doanya terkabul pada saat sedih dan susah, maka hendaklah memperbanyak berdoa pada saat lapang.” (HR Tirmizi, no. 385)

Justeru, jangan tunggu apabila dilanda ujian baru ingin mencari tuhan, namun carilah Dia pada setiap masa.

Wallahu a’alam

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel