≡ Menu

Bagaimana Untuk Mengelakkan Diri Daripada ‘Overthinking’

Jika kita tidak sihat dan memerlukan rehat, mudah sahaja kita mengesannya dengan melihat tanda-tanda yang ditunjukkan oleh badan. Biasanya kita akan mendapat demam dan selesema.

Lain hal nya dengan fikiran. Kadang kala kita tidak menyedari keperluan fikiran untuk memastikannya dalam keadaan baik. Kita terus-terusan membiarkan minda berfikir secara berlebihan khususnya perkara-perkara negatif sehingga mendatangkan stres dan tekanan. Hakikatnya, minda kita juga mempunyai hak yang perlu kita tunaikan.

Dalam artikel yang lalu, Tzkrh ada menerangkan tentang tanda-tanda seseorang itu cenderung berfikir secara berlebihan atau overthinking. Kali ini Tzkrh akan berkongsi pula tentang tips atau langkah-langkah untuk mengelakkan daripada berfikir secara berlebihan.

#1- Memperuntukkan Masa Yang Khusus Untuk Melakukan Refleksi Diri

Kita memperuntukkan masa untuk makan, minum, tidur, dan segala keperluan diri yang lain. Selain itu, memperuntukkan masa untuk proses refleksi diri juga sangat penting. Ia adalah ruang di mana kita dapat berfikir dengan lebih mendalam tentang diri, apakah yang boleh diperbaiki dan dipelajari serta berfikir tentang perspektif yang baru tentang sesuatu perkara.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

#2- Sedar Apabila Anda Berfikir Secara Berlebihan

Kita sebenarnya dapat mengenal pasti bilakah fikiran mula menerawang memikirkan hal-hal yang negatif. Dengan menyedari apa yang sedang difikirkan, ia adalah langkah awal untuk mengawal minda sendiri daripada berfungsi dalam mod automatik yang negatif.

Kata Robin Sharma, penulis buku The Monk Who Sold His Ferrari, fikiran kita umpama sebuah taman yang bersih dan cantik. Setiap kali kita berfikir tentang perkara yang negatif, kita ibarat mengotorkan ‘taman fikiran’ sendiri. Jika kita tidak mengawal apa yang kita benarkan masuk ke taman, maka taman fikiran berubah buruk dan akan dipenuhi sampah sahaja.

BACA:  Roh perjuangannya terus mekar

#3- ‘Swipe’ Fikiran Anda

Alangkah mudahnya jika apa yang kita fikirkan dapat di ‘swipe’ seperti melihat gambar dalam telefon pintar atau di Instagram. Tidak mahu melihat satu-satu gambar, tatal sahaja ke kanan atau kiri.

Tapi sebenarnya kita juga boleh ‘swipe’ fikiran negatif yang ada dalam minda. Caranya dengan berfikir hal lain, berbual dengan rakan tentang topik yang berbeza atau melibatkan diri dalam aktiviti yang menuntut fokus. Dalam tidak sedar, anda akan lebih kurang menghabiskan masa berfikir tentang hal-hal negatif.

#4- Fokuskan Kepada Cara Untuk Menyelesaikan Masalah

Terus menerus berfikir tentang masalah tanpa ada usaha untuk mencari jalan penyelesaiannya adalah hal yang sia-sia. Tanyakan pada diri, apa yang sedang Tuhan aturkan dan apakah yang dapat anda ambil pengajaran. Apakah langkah yang dapat diambil untuk mengelakkan daripada perkara yang sama terjadi lagi pada masa akan datang.

Daripada bertanya – “mengapa hal ini terjadi?”, tukarkan soalan tersebut kepada – “apakah yang boleh saya lakukan?”

Fikiran negatif juga umpama magnet, ia dapat menarik hal-hal lain ke arahnya. Daripada hanya satu fikiran negatif sahaja, ia menarik hal lain menjadi negatif sama hingga menjadi gumpalan yang banyak dan sukar dibuang.

Langkah mudah untuk mula menjaga kesihatan minda adalah dengan memberi perhatian kepada apa yang difikirkan. Ibarat membersih dan mencantikkan taman, lakukan satu persatu, buang sedikit demi sedikit sampah dan kotoran sehingga ia akhirnya bersih dan menarik.

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel