≡ Menu

Bagaimana Menjadi Isteri Yang Menyenangi Hati Suami

Bagaimana Menjadi Isteri Yang Menyenangi Hati Suami

Asam garam dalam rumah tangga pasti ada pasang surutnya. Ada masanya cinta sentiasa mekar tidak kuncup-kuncup. Namun, ada kalanya pasti wujud salah faham dan pertengkaran yang perlu diharungi.

Namun, jika kedua-duanya saling bertoleransi dan memahami antara satu sama lain, pasti setiap masalah itu dapat diharungi dengan baik walaupun ada kalanya jalannya berliku-liku.

Sebab itu, dalam mengharungi badai rumah tangga, kedua-dua pihak memainkan peranan. Bukan bergantung kepada suami sahaja. Namun, tidak salah jika sebagai isteri, anda juga meletakkan usaha untuk mengurangkan pertelingkahan dalam rumah tangga.

Kerana, salah satu ciri yang disukai oleh suami adalah wanita yang sentiasa menenangkan hatinya. Jadi, entri kali ini akan memberi tips mengenai bagaimana cara untuk menjadi isteri yang disenangi suami:

#1 – Mengambil Berat Mengenai Perkara Yang Kecil

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Kadang-kadang, mengambil berat mengenai perkara yang kecil pun boleh dijadikan sebagai cara yang mudah untuk menambat hati suami.

Bertanya kepadanya mengenai sarapan apa yang ingin dimakannya, warna tali leher apa yang ingin dipakainya dan pelbagai lagi.

Ia sedikit sebanyak boleh dijadikan perkara untuk bergurau jenaka sesama suami isteri.

Dari sini juga, anda boleh mengetahui perkara yang disukai suami dan sama ada dia seorang yang suka dimanja atau berdikari.

#2 – Tukarkan Leteran Kepada Penyelesaian

Lumrah wanita suka bercakap sama ada ia adalah dalam bentuk leteran atau sebaliknya.

Namun, tak ramai lelaki yang suka akan perkara itu. Terutamanya jika ia dilakukan secara kerap. Kadang-kadang perkara ini yang boleh menimbulkan pergaduhan.

Jadi, jika leteran itu adalah disebabkan oleh perkara kecil seperti kenapa tidak memasukkan baju yang telah dipakai ke dalam bakul atau mengapa ubat gigi tidak dipicit dari bawah; apa kata tukarkan ia kepada penyelesaian.

BACA:  Subhanallah! Penyakit Depresi Hilang Selepas Sedekah, Kisah Lelaki Ini Menjadi Pedoman

Contohnya, meletakkan bakul baju di tempat yang suami anda biasa lemparkan baju.

Cari cara yang kreatif untuk menyelesaikan masalah itu jika perkara itu tetap berlaku walau setelah menasihatinya berkali-kali.

#3 – Jangan Memperkecil Minat Suami

Jika suami suka bertanya pendapat mengenai sesuatu atau meminta bantuan kita mengenai minatnya, jangan dipandang ringan akan perkara tersebut.

Mereka juga sama seperti wanita. Yang sentiasa memerlukan sokongan dan pendapat daripada orang lain.

Dan semangatnya boleh luntur jika orang terdekatnya memberi komen atau kata-kata yang boleh meruntuhkan semangat.

#4 – Memahami Situasi

Seorang isteri yang baik ialah yang sentiasa memahami situasi dan mood suami. Apabila suami pulang dari kerja dengan penat, janganlah dimulakan perkara yang tidak disukainya. Contohnya mencari gaduh atau berleter kepadanya.

Jika suami memerlukan masa untuk bersendiri atau tidak menjawab persoalan anda, berikan dia ruang untuk berfikir.

Seperti wanita yang memerlukan ruang untuk bersendiri atau difahami, begitu juga dengan suami.

#5 – Sentiasa Berhias Untuk Suami

Berhias di rumah tidak semestinya memakai make up secara penuh atau berkebaya sepanjang masa, namun memadai dengan sentiasa kemas dan menjaga pemakaian.

Sekurang-kurangnya biarlah sedap mata kita memandang. Jika kita rajin untuk berhias di luar rumah, rajin-rajinkanlah diri juga untuk berhias di dalam rumah. Berhias itu bukan untuk orang lain, tetapi suami anda juga.

Kesimpulan

Banyak lagi perbuatan yang boleh diambil perhatian dan dititikberatkan dalam rumah tangga. Semua itu adalah bergantung kepada kreativiti dan personaliti masing-masing.

Yang paling penting ialah rumah tangga itu perlu dilalui dengan toleransi, barulah akan wujud harmoni.

Dan wanita yang menggembirakan suami adalah termasuk dalam ciri-ciri wanita solehah yang sentiasa didambakan syurga dan merupakan harta yang tidak ternilai buat suami.

BACA:  Bacalah 3 Surah Ini Jika Sering Diganggu Jin Atau Syaitan.Kesannya Amat Luar Biasa

Maksud: “Hendakkah kamu aku beritahukan tentang sebaik-baik harta seorang lelaki adalah wanita yang solehah. Apabila dia melihat kepadanya, dia akan menggembirakan, apabila dia memberi arahan kepadanya, wanita itu taat dan apabila dia tidak berada di sisinya,wanita tu menjaga maruah dirinya.” (Hadis Riwayat Abu Daud, no.1664)

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel