≡ Menu

“Anda Melaksanakan Solat Tetapi Akhirnya Anda Ke Neraka” Kerana 5 Perkara Ini

“Anda Melaksanakan Solat Tetapi Akhirnya Anda Ke Neraka” Kerana 5 Perkara Ini

Solat merupakan perintah Allah SWT kepada para hambaNya yang wajib untuk dilaksanakan. Ketika hari perhitungan amal nanti, perkara yang pertama kalinya akan dihisab adalah solat. Hal ini membuktikan begitu utamanya beribadah yang satu ini. Jika sempurna solatnya InsyaAllah mudahlah urusan yang lain.

Didalam Al-Quran, perintah yang paling seringkali Allah katakan adalah perintah mengenai solat. Ada banyak ayat yang memerintahkan kita untuk tetap melaksanakan solat.

Dalam satu hadis, Rasulullah bersabda:

“Sebenarnya pertama kalinya yang dihisab (di tanya serta dipertanggungjawapkan) dari seluruh amalan seseorang hamba di hari kiamat nantinya adalah solatnya. Apabila solatnya baik jadi beruntunglah ia dan bilamana solatnya rosak, sungguh kerugian menimpanya.” (HR. Tirmidz).

Oleh itu, begitu utama untuk kita untuk tetap membangun solat. Tetapi, dizaman yang telah maju nampaknya ramai orang yang telah mula melihat solat sebagai sesuatu yang remeh. Bahkan juga cuma lantaran satu alasan yang tidak masuk akal, seorang boleh dengan mudah meninggalkan solat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Bahkan juga saat ini ramai orang yang menganggap kalau solat itu cuma untuk kebiasaan beribadah semata. Ada pula seorang yang melakukan solat lantaran sangat terpaksa dan sebagainya. Beberapa hal berikut penyebabnya seorang yang rajin solat tetapi masuk neraka, lantaran dalam melakukan beribadah itu mereka langsung tiada perasaan ikhlas ketika melakukannya.

Di bawah ini terdapat banyak kelompok orang yang rajin solat tetapi masuk neraka.

1) Solat tetapi Suka Berdusta

Berdusta adalah satu diantara dosa besar serta diancam seksa neraka yang pedih di akhirat nantinya. Dizaman ini, kebohongan nampaknya telah jadi satu rutin di kelompok manusia. Walau sebenarnya, sekecil apa pun satu pembohongan bakal tetaplah dikira sebagai dosa besar.

BACA:  7 Tips Buat Pasangan Bertunang Mengekalkan Hubungan Hingga Ke Alam Perkahwinan

Walau ada seorang yang rajin solat serta melaksanakan ibadah, tetapi bila lisannya suka berbohong jadi solat serta ibadahnya bakal percuma semata. Lantaran pembohongan itu bakal menafikan amal-amalnya. Apabila ia mati dalam keadaan tak bertaubat pada Allah, jadi dia bakal dimasukkan dalam neraka.

Allah SWT berfirman:

“SEBENARNYA YANG MENGADA-ADAKAN KEBOHONGAN, HANYA BEBERAPA ORANG YANG TIDAK BERIMAN KEPADA AYAT-AYAT ALLAH, SERTA MEREKA TERSEBUT BEBERAPA ORANG PENDUSTA.” (QS. AN-NAHL AYAT 105)

Berbohong tunjukkan satu diantara ciri dari kumpulan beberapa orang yang munafik. Untuk tersebut kenapa kita sebagai umat Islam harus menjauhi yang namanya aksi dusta, kerananya dapat menyengsarakan kita baik didunia serta di akhirat.

2) Solat tetapi Minum Minuman Keras

Hal semacam ini sering kita temui dikalangan manusia, banyak sekali orang yang melakukan solat tetapi suka meminum minuman keras. Ini mengakibatkan bila menganggap solat cuma untuk satu kebiasaan semata, sehingga dalam melakukannya tak diimbangi dengan hati yang ikhlas.

Minuman keras adalah semua jenis minuman yang memabukkan. Serta minuman sejenis ini begitu dilarang oleh agama Islam. Banyak, orang yang solat belum pasti boleh terlepas dari minuman keras (khamr).

Rasulullah sendiri berkata kalau tiap-tiap minuman keras itu adalah induk dari semua jenis kejahatan, bahkan juga Rasulullah juga melarang tiap-tiap muslim untuk mendekati khamr, terlebih meminumnya. Baik sedikit atau banyak, khamr adalah barang haram yang tidak boleh diambil oleh orang yang beragama Islam.

Rasulullah juga melaknat beberapa orang yang berkaitan dengan minuman keras (khamr), oleh itu sebagai umat Islam harus hukumnya untuk elakkan arak serta menjauhinya. Serta dia kembali bertaubat bila pernah meminumnya, lantaran walau shalatnya rajin, namun bila suka meminum arak jadi neraka bakal jadi tempat kembalinya.

BACA:  Apakah Perbezaan Tadabbur dan Tafsir?

Rasulullah bersabda,

“BARANGSIAPA MINUM KHAMR, PASTI ALLAH BERIKAN MINUM PADANYA DARI AIR PANAS NERAKA JAHANNAM” (HR. AL BAZZAR)

3) Solat tetapi Mempercayai Bomoh

Orang yang solat tetapi dia yakin dengan bomoh atau tukang ramal adalah satu diantara orang yang boleh disebutkan solat tetapi ia masuk neraka. Seperti yang kita ketahui, bomoh adalah orang yang mengakui yang dia tahu perkara-perkara ghaib serta tersembunyi.

Dalam hadis kisah Imam Muslim, orang yang yakin pada bomoh maka solatnya akan tidak di terima sepanjang 40 hari. Diluar itu, yakin dengan bomoh adalah termasuk juga dalam kumpulan dosa besar.

Lantaran cuma Allah sajalah Yang Maha Tahu semua suatu hal. Yakin pada bomoh boleh juga digolongkan sebagai perbuatan musyrik, lantaran bomoh itu adalah orang yang bersekutu dengan bangsa jin. Apabila kita mempercayainya, jadi kita bakal diserang dosa syirik.

Oleh itu, bila ada orang yang solat tetapi meyakini bomoh, benda pusaka, serta lain-lain, jadi ia bakal terancam dosa yang begitu besar.

Rasulullah bersabda,

“BARANGSIAPA YANG MENDATANGI TUKANG RAMAL ATAU DUKUN LALU IA MEMBETULKAN APA YANG DIKATAKANNYA ITU, JADI SEBENARNYA IA TELAH INHKAR PADA APA YANG TELAH DI TURUNKAN PADA NABI MUHAMMAD SAW” (HR. ABU DAWUD, AT TURMUDHI SERTA IBNU MAJAH)

4) Solat Namun Suka Membuka Aib Orang Lain

Allah SWT berfirman:

“Apakah yang memasukkan anda ke dalam Saqar (neraka)?” Mereka menjawab: “Kami dulu tak termasuk dalam orang yang mengerjakan solat, serta kami tak (juga) berikan makanan kepada orang miskin, serta adalah kami mengulas yang batil, selari dengan beberapa orang yang membicarakannya, serta adalah kami mendustakan hari pembalasan, hingga datang pada kami kematian “. Jadi tak mempunyai matlamat lagi untuk mereka syafa’at dari beberapa orang yang membahagikan syafa’at. “(QS. Al-Muddaththir ayat 42-48)

BACA:  4 Adab Menziarahi Orang Sakit Yang Perlu Kita Ketahui

Dalam ayat di atas, satu diantara penyebabnya orang masuk neraka adalah lantaran suka membuka keburukan orang lain. Orang yang mengerjakan solat, tetapi suka mengulas kejelekan orang lain jadi dia bakal diletakkan di dalam neraka Saqar.

Allah melarang kita untuk mengulas aib orang lain, Allah berfirman: “Hai beberapa orang yang beriman, jauhilah banyak buruk sangka (keraguan), lantaran beberapa dari buruk sangka itu dosa. Serta jangan sampai mencari-cari ketidak lebih baikan orang serta jangan sampai kamu mengumpat keduanya.

Adakah seseorang di antara anda yang suka memakan daging saudaranya yang telah mati? Jadi tentunya anda terasa jijik padanya. Serta bertakwalah kepada Allah. Sebenarnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. ” (QS. Al-Hujurat ayat 12)

5) Solat tetapi Meremehkan Anak Yatim

Beberapa orang yang solat tetapi meremehkan anak yatim adalah termasuk juga dalam kumpulan beberapa orang yang mendustakan agama. Hal semacam ini telah terang diterangkan dalam Al-Quran surat Al-Ma’un.

Jadi, orang yang solat tetapi tidak ingin membantu orang miskin, meremehkan anak yatim, serta malas membantu sesama sendiri adalah termasuk juga dalam beberapa orang yang celaka. Hingga, walaupun ia pakar beribadah jadi dia boleh juga masuk ke neraka lantaran dia mensia-siakan anak yatim.

Sidang pembaca sekalian, demikianlah perkara yang harus anda ambil perhatian. Walaupun kita mengerjakan solat tetapi masih melakukan perkara-perkara yang dinyatakan seperti di atas maka nerakalah yang akan menjadi tempat kita.

 

Sumber: kalamindah.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel