≡ Menu

Adakah Muntah Membatalkan Wuduk?

Adakah Muntah Membatalkan Wuduk

Muntah adalah perkara biasa yang akan dialami apabila perut terlalu penuh atau rasa mual kerana pening. Seperti yang kita tahu, muntah dengan sengaja akan membatalkan puasa, namun bagaimana pula dengan wuduk. Adakah ia juga membatalkan wuduk?

Menurut Imam Syafie, muntah tidak membatalkan wuduk, malah inilah pandangan yang sahih kerana tidak ada dalil yang menunjukkan bahawa muntah membatalkan wuduk.

Yang ada adalah pandangan daripada sebahagian imam seperti Imam Ahmad dan Imam Abu Hanifah yang menyebutkan bahawa muntah membatalkan wuduk. Dalam hal ini Imam Ahmad mensyaratkan muntah yang membatalkan wuduk adalah apabila ia dalam jumlah yang banyak. Imam Abu Hanifah pula mensyaratkan bahawa ia berasal dari perut, memenuhi mulut dan keluar secara sekali gus.

Selain daripada itu, memang ada beberapa hadis lain yang menunjukkan situasi di mana Nabi SAW muntah lalu mengambil semula wuduk. Namun hadis-hadis tersebut adalah lemah dan tidak boleh dijadikan hujah. Antaranya seperti:

Rasulullah SAW bersabda:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

مَنْ أَصَابَهُ قَىْءٌ أَوْ رُعَافٌ أَوْ قَلَسٌ أَوْ مَذْىٌ فَلْيَنْصَرِفْ فَلْيَتَوَضَّأْ

Maksudnya: “Sesiapa yang muntah, berdarah hidung, sendawa atau keluar air mazi di dalam solatnya, hendaklah dia berhenti dari solatnya lalu berwudhu.” (Sunan Ibnu Majah, no. 1221)

Manakala riwayat daripada Abu Dardaa’: “Sesungguhnya Rasulullah SAW muntah, dan membatalkan puasa Baginda lalu berwuduk. Kemudian aku (Abu Dardaa’) bertemu dengan Tsauban di Masjid Damsyik dan menyebut hal itu kepadanya, lalu Tsauban berkata “Benar, akulah yang membawakan air wuduk kepada Baginda”. (Sunan Tirmizi, no.87)

BACA:  Hukum Memegang Dan Membaca Al-Quran Daripada Mushaf Atau Telefon Pintar Ketika Solat

Menurut Ibnu Taimiyyah, perbuatan tersebut adalah sunat dan bukan bermakna wajib kerana tidak ada dalil yang jelas menunjukkan perintah wajib.

Kesimpulannya, muntah tidak membatalkan wuduk, seperti mana yang dipegang dalam Mazhab Syafie dan barisan ulama’ yang lain. Tetapi, sunat bagi mereka yang muntah untuk mengambil wuduk semula. Wallahua’lam.

Sumber: Mufti Wilayah Persekutuan via tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel