≡ Menu

6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

 

Apabila sebut Hong Kong dan perkara pertama yang masuk ke minda adalah pemandangan langit yang menakjubkan dan kehidupan bandar yang sibuk. Tetapi adakah anda tahu bahawa Hong Kong juga mempunyai banyak tempat semula jadi untuk diterokai? Terima kasih kepada landskap pergunungannya – perjalanan ke Hong Kong tidak akan lengkap tanpa menyaksikan kecantikan semulajadi yang menakjubkan.

 

Pengunjung pertama kali pasti teruja dengan tempat-tempat yang mesti dikunjungi di sekitar bandar, jadi mengapa tidak bermula dengan Ngong Ping yang ikonik? Terletak jauh dari pencakar langit dan di atas Pulau Lantau, kawasan ini menawarkan pengalaman unik dan budaya yang tidak boleh dilupakan. Inilah sebabnya kami fikir anda harus menambah daya tarikan ini kepada jadual perjalanan anda!

 

  1. Mulakan perjalanan dengan kereta kabel terpanjang di Asia dalam kabin kristal
6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

 

Cara terbaik untuk sampai ke Ngong Ping adalah dengan menaiki kereta kabel yang hebat! Disebut sebagai perjalanan udara kabel terpanjang di Asia, perjalanan 25-minit menawarkan pemandangan panorama Laut China Selatan dan Pulau Lantau termasuk kawasan pergunungan dan laluan mendaki.

6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

 

  1. Ada makanan halal!

Jangan risau disini terdapat restoran halal, Ebeneezer yang menghidangkan Kebab & Pizzeria yang hanya berdekatan dengan stesen kereta kabel. Restoran ini mempunyai kedai-kedai di seluruh Hong Kong dan walaupun hidangannya sedikit mahal berbanding makanan jalanan tempatan, tetapi ia berbaloi.

6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

 

Selesaikan hidangan anda dengan segelas soda yang menyegarkan dan beberapa kerepek ubi. Jika anda datang dengan kumpulan yang lebih besar, kami mengesyorkan berkongsi pizza tandoori!

BACA:  Lanzhou Ialah Salah Satu Tempat Lahirnya Islam Di China

 

Alamat: Shop No. 9A, Ngong Ping Village, Ngong Ping, Hong Kong

Waktu Operasi: Isnin-Jumaat, 10:00 pagi – 6:00 petang, Sat & Sun, 9:00 pagi – 6:30 petang.

Status: Bersertifikat halal

 

  1. Rumah kepada patung Buddha gangsa yang kedua terbesar di dunia
6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

Ngong Ping yang bertema dengan sekitar kaya dengan budaya Hong Kong, terdapat banyak pemandangan yang meraikan keindahannya – seperti Big Buddha yang ikonik. Berdiri pada 112 kaki, patung itu merupakan salah satu patung Buddha gangsa terbesar di dunia! Terletak di bukit-bukit Pulau Lantau, anda perlu memakai kasut yang sesuai kerana anda perlu memanjat 268 langkah ke Big Buddha! Tidak perlu risau, anda mungkin mengambil sedikit masa (dan banyak berhenti rehat), tetapi anda pasti boleh dilakukan!

 

Bukan itu sahaja – berjalan sedikit lagi dan anda akan menemui Bi Lin Poin, salah satu tempat suci Buddha yang paling penting di Hong Kong dan rumah kepada ramai rahib. Biara terkenal ini terkenal dengan manifestasi berwarna-warni ikonografi Buddha dan tamannya yang indah masih hidup dengan aroma bunga. Ada juga restoran vegetarian di dalamnya!

 

  1. Salah satu tempat terbaik untuk membeli cenderahati tradisional Hong Kong
6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

Jika anda mencari cenderahati terbaik dari Hong Kong, anda boleh dapatkannya di Ngong Ping! Kampung ini lengkap dengan kedai-kedai cenderamata yang terdiri daripada barang-barang bergaya dan karya-karya seni yang indah yang dibuat oleh penduduk setempat.

6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

 

Untuk merasai masa lampau, tuju ke HKLOVE – sebuah kedai cenderamata yang disesuaikan untuk mereka yang mempunyai tempat untuk cenderahati nostalgia seperti beg merah putih putih ikonik yang mewakili budaya tempatan. Atau jika anda suka Master Q? , HKLove juga ada!

BACA:  Merasai Apa yang Kyoto Tawarkan Dengan Jadual Perjalanan Mesra Muslim 3H2M ini

 

  1. Menyaksikan kehidupan para nelayan di Tai O Village
6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

Di pantai barat Pulau Lantau, hanya 15 minit perjalanan bas dari Ngong Ping, terletak sebuah perkampungan nelayan yang menarik dan indah iaitu Tai O. Apa yang istimewa tentang kampung ini ialah ia masih mengekalkan cara hidup tradisional. Terokai jalan-jalan sempit semasa anda menatap rumah bersejarah. Tidak menghairankan bahawa ini sering dipanggil ‘Venice of the Orient’!

6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

 

Jangan lupa melawat pasar ikan di mana anda akan dapati pelbagai makanan laut kering dan snek tradisional Hong Kong yang terdapat di setiap gerai. Walau bagaimanapun, kerana gerai-gerai di Tai O tidak diperakui halal, kami mengesyorkan memeriksa dengan vendor dengan bahan bukan halal (alkohol, gelatine, dll) digunakan!

6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

 

Memandangkan sifatnya sebagai salah satu daripada beberapa perkampungan nelayan yang tersisa di Hong Kong dan contoh yang jarang berlaku dalam komuniti Cina tradisional, Tai O tidak menghilangkan diri dari tempat yang dapat diskriminasi. Cari pintu pagar yang diukir ikonik yang semakin hilang di Hong Kong pada masa kini, dan Tai O Village menjadi salah satu tempat di mana anda masih boleh menemui mereka.

 

  1. Realiti maya dan pengembaraan multimedia yang menarik di VR 360
6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

Apabila anda selesai melihat pemandangan di sekitar Tai O, kembali ke Kampung Ngong Ping dan pergi ke VR360 di mana anda akan mengalami dunia baru! Objektif realiti maya yang unik ini menjanjikan gabungan hebat pelancongan, filem, fesyen dan teknologi inovatif. Menggunakan realiti maya, skrin sentuh dan teknologi mengesan gerakan, menantikan semua enam pengembaraan VR dan permainan multimedia yang menarik.

6 Sebab Kenapa Ngong Ping Harus Ada Di ‘Bucket List’ anda

Pengemar ‘thriller’ pasti akan mencuba “High Altitude Ropeway Walk” yang pertama di Hong Kong yang membolehkan anda meneruskan misi penyelamatan dengan berjalan di ropeway sambil menyelesaikan halangan. Bunyi mudah, tetapi ia pasti mencabar! Remaja (berusia 16 tahun ke atas) boleh pergi ke permainan ” Hide & Seek With Wuba ” dan cari Wuba di sekitar jalan-jalan sibuk di Hong Kong!

BACA:  2 Restoran Halal Yang Wajib Anda Singgah Jika Anda Di Osaka

 

Jadi jika anda fikir anda pernah mahu mengabaikan Ngong Ping , kami harap kami telah mengubah fikiran anda. Dari tarikan mesti lawatan ke hiburan dan cenderahati yang terbaik, tidak ada masa yang lebih baik seperti sekarang untuk merancang perjalanan ke Hong Kong!

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel