≡ Menu

Tips 8M untuk Mereka yang Ingin Berhenti Merokok..Sila Amalkan

Tips 8M untuk Mereka yang Ingin Berhenti Merokok..Sila Amalkan

Mengapa anda perlu berhenti merokok? Jawapan yang paling tepat dan mudah untuk dijawab adalah kerana ia merupakan aspek penting untuk menjaga kesihatan.

Tahukah anda, kajian menunjukkan bahawa merokok boleh membantu peningkatan risiko sehingga 10 kali ganda untuk mendapat 40 penyakit serius seperti kanser paru-paru, penyakit jantung dan juga angin ahmar.

Bukan kesan buruk kepada badan sahaja, namun ia juga boleh memberi kesan kepada sekeliling. Banyak kes yang telah dilaporkan bahawa ahli keluarga menderita daripada sebab perokok itu sendiri seperti keguguran janin dan juga kanser paru-paru.

Berhenti merokok akan memberi pelbagai kesan buat diri anda dan juga gaya kehidupan sendiri. Bukan sahaja boleh memberi kesan kepada kesihatan yang baik, bahkan anda juga boleh berjimat dan mengumpul wang.

Namun, berhenti merokok bukanlah mudah terutamanya apabila jika seseorang itu sudah lama terjebak dengan perkara tersebut.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Jadi, sebagai langkah permulaan, apa kata cuba untuk amalkan beberapa tips mudah yang telah dikongsi melalui portal My Health sebagai panduan anda.

#1 – Melengah-lengah keinginan untuk merokok dengan mencipta alasan kepada diri sendiri

#2 – Minum banyak air masak kerana ia boleh membantu mengurangkan keinginan kepada rokok

#3 – Mengehela nafas panjang kerana ia membantu membekalkan oksigen kepada badan

#4 – Melalukan aktiviti yang boleh menggangu keinginan kepada rokok waktu itu seperti membasuh muka, berkumur-kumur atau membaca buku

#5 – Menjauhkan diri dari kumpulan perokok kerana ia boleh membantu mengurangkan pengaruh luaran kepada anda

BACA:  Kurangkan Makan Hasil Laut Bercangkerang Di Selat Melaka, Risiko Dicemari Logam Berat – Saintis UMT

#6 – Mengunyah gula-gula getah atau makanan yang boleh mengenyangkan anda

#7 – Melakukan senaman seperti amalkan riadah di waktu pagi atau petang dan boleh juga melakukan senaman regangan apabila timbulnya keinginan terhadap rokok

#8 – Mencari sokongan luaran seperti mendapatkan bantuan daripada pasangan anda yang boleh memberi motivasi atau dapatkan tips luaran daripada rakan-rakan yang telah berjaya

Walaupun langkah awalnya kelihatan sukar, namun jika dilakukan dengan perlahan-lahan dan semangat yang cekal, insya-Allah akan dibantu dipermudahkan urusan tersebut.

Yang paling penting adalah letakkan niat berhenti merokok demi menjaga kesihatan anda. Jika niatnya baik, maka yang baik-baik akan mengikuti anda.

Sumber: MyHealth.gov – Amalkan Cara Hidup Sihat via Tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel