≡ Menu

Peristiwa Badar ; Pahit Getir Di Bulan Ramadan Demi Meraih Kemenangan

Kekal dalam lembaran sejarah Islam peristiwa yang berlaku di bulan Ramadan. Bulan yang diuji dengan dahaga dan kelaparan. Peristiwa yang tidak dilupakan itu adalah terjadinya peperangan badar.

Ia adalah Ramadan pertama bagi umat Islam dan ditakdirkan Allah S.W.T berlakunya peperangan Badar. Betapa hebatnya sahabat-sahabat Nabi S.A.W yang mengharungi Ramadan dengan menghadapi musuh Islam.

5 Fakta Ringkas Tentang Perang Badar

#1- Perang Badar berlaku pada 17 Ramadan bersamaan dengan 2 Hijrah.

#2- 2 Ekor Kuda sahaja yang dimiliki pihak kaum Muslimin.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Iaitu milik Zubair bin al-Awwam dan Miqdad bin al-Aswad.

#3- Hanya memiliki 70 ekor unta sahaja

#4- 14 sahabat Nabi S.A.W yang syahid dalam peperangan Badar iaitu:

– Umair bin Abu Waqqas
– Safwan bin Wahb
– Umair (Zul Syimalain bin Abdu Amru)
– Mihja’ bin Soleh (Sahabat pertama yang meninggal dalam perang Badar)
– Aqil bin Bukair
– Ubaidah bin al-Harith
– Saad bin Khaisamah
– Mubassyir bin Abdul Munzir
– Harithah bin Suraqah
– Rafi’ bin Ma’la
– Umair bin Humam
– Yazid bin Harith
– Muawwiz bin Harith
– Auf bin Harith

#5- Jumlah ahli badar dalam 300 belasan orang.

Terdapat pelbagai riwayat mengenai jumlah ahli Badar. Menurut Ibn Kathir di dalam al-Bidayah menyebut ada 317, 313, 314, dan 315 orang. Waallahu a’lam.

Rintihan Seorang Nabi Kepada Tuhannya
Daripada Sayidina Umar, beliau merakamkan peristiwa tersebut:

“Semasa hari Badar, Nabi S.A.W melihat puak musyrikin. Mereka sekitar 1000 orang, sedangkan para sahabat hanya 319 orang sahaja. Lalu Nabi S.A.W menghadap kiblat kemudian mengangkat tangan ke langit bermunajat kepada Allah.

BACA:  Penyakit ‘Ain Boleh Terkena Melalui Media Sosial

‘Ya Allah, sampaikanlah apa yang engkau janjikan untukku. Ya Allah, berikan apa yang engkau telah janjikan. Ya Allah, jikalau musnah kumpulan orang Islam ini, engkau tidak akan disembah lagi di bumi.’

Tidak henti-henti Nabi S.A.W merintih kepada Tuhan dengan tangan yang terangkat sehingga selendang Nabi S.A.W menggelongsor jatuh daripada bahu Baginda S.A.W. Abu Bakar mengutip dan meletakkan kembali ke bahu Nabi S.A.W. Beliau menunggu di belakang Nabi.

Selepas itu beliau (Abu Bakar as-Siddiq) berkata: ‘Wahai Nabi Allah, cukuplah tuan merintih kepada Tuhan. Dia pasti berikan tuan apa yang dijanjikan kepada tuan.’”

Riwayat Muslim

Perang Badar adalah peperangan yang penting di dalam Islam. Ia penentu tertegaknya agama Islam. Ya, ketika itu umat Islam masih dalam kuantiti yang sedikit berbanding dengan orang musyrikin.

Kemenangan dalam perang Badar adalah satu harapan yang diinginkan. Alhamdulillah, Islam menang dalam peperangan Badar.

Malaikat Turut Bersama

Allah S.W.T turut menghantar tentera malaikat dalam perang Badar. Dalam al-Quran turut tercatat tentang tentera malaikat yang turut bersama dalam peperangan Badar:

“(Ingatlah) ketika kamu memohon pertolongan kepada tuhan kamu, lalu Ia perkenankan permohonan kamu (dengan firmanNya): “Sesungguhnya Aku akan membantu kamu dengan seribu (bala tentera) dari malaikat yang datang berturut-turut.”

Surah Al-Anfal 8:9

Allah S.W.T berfirman;

“Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah (kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). Oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu). (Ingatlah wahai Muhammad) ketika engkau berkata kepada orang-orang yang beriman (untuk menguatkan semangat mereka): ‘Tidakkah cukup bagi kamu, bahawa Allah membantu kamu dengan tiga ribu tentera dari malaikat yang diturunkan?’ Bahkan (mencukupi. Dalam pada itu) jika kamu bersabar dan bertaqwa, dan mereka (musuh) datang menyerang kamu dengan serta-merta, nescaya Allah membantu kamu dengan lima ribu malaikat yang bertanda masing-masing.”

BACA:  5 Tips Kembali Kepada Fitrah, Tinggalkan Kehidupan Songsang

Surah ali-Imran 3:123-125

Hebatnya Ahli Badar

Sahabat Nabi S.A.W yang menyertai peperangan Badar adalah sahabat yang istimewa dan mulia. Mulia di sisi Allah dan juga mulia sisi malaikat.

Suatu hari Jibrail datang kepada Nabi Muhammad S.A.W. Dia bertanya: “Apa pandangan kamu tentang ahli Badar dalam kalangan kamu?” Nabi S.A.W menjawab: “Mereka golongan Muslim yang terbaik!” Jibrail membalas, “Begitulah juga tentang malaikat yang menyertai Badar.”

Riwayat al-Bukhari

Walaupun bilangan kaum Muslimin yang menyertai perang Badar adalah kecil tetapi semangat mereka besar. Jumlah yang sedikit tidak mematahkan semangat juang dalam diri mereka.

Semoga artikel pertama ini memberi sedikit sebanyak gambaran tentang perang Badar. Berjumpa lagi pada artikel yang kedua yang lebih berfokus kepada pengajaran peristiwa perang badar dan kaitannya dengan Ramadan.

Waallahu a’lam.

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel