≡ Menu

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Busan adalah bandar pelabuhan terbesar di Korea, dan yang ke-2 dalam senarai tempat yang mesti dilawati selepas Seoul. Mengapa !? Ianya jauh dari kesibukan Metropolis, perkara pertama yang akan anda perhatikan di sini adalah bagaimana bersih dan kota yang kurang sesak. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk perjalanan 3H2M di Busan yang indah!

 

Cara untuk ke Busan

Bas

Jika anda datang dari Seoul, terdapat bas dari Stesen Dong Seoul ke Busan. Bas pertama adalah pukul 6.00 pagi dan bas terakhir ialah 7.40PM. (Ketahui lebih lanjut di sini ) Harga tiket mungkin berbeza, tetapi ia adalah 23,000 KRW ketika artikel ini ditulis (September 2015). Masa perjalanan adalah sekitar 4 jam.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

 

Cara untuk ke sana: Untuk sampai ke Terminal Bas Dong Seoul turun di Stesen Gangbyeon (Seoul Subway Line 2), Exit 4

 

Kereta api

Anda boleh naik kereta api ke Busan juga, ada kereta api yang berlepas dari Seoul Station. KTX (kereta api berkelajuan tinggi) mengambil masa kira-kira 3 jam dan harga tiket lebih tinggi pada 44,800 KRW. Ketahui lebih lanjut di sini .

 

Di mana Untuk Tinggal: Indy House Hostel

 

Sebelum anda memulakan penerokaan bandar, izinkan saya memperkenalkan anda ke rumah baru anda di Busan; Indy House Hostel. Terletak di Haeundae, asrama ini beberapa minit dari beberapa lokasi pelancong utama di Busan; iaitu Haeundae Beach, Sea Life Aquarium, dan banyak lagi !!

 

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Asrama ini mempunyai suasana mesra yang indah. Konsep kayu akan mengalu-alukan anda, dan ketika anda naik tangga, anda akan melihat pelawat dari seluruh dunia, gambar yang meliputi dinding koridor yang mengatakan betapa indahnya penginapan mereka di Indy.

 

Anda akan melihat betapa bersih dan rapi tempat itu, walaupun ruang itu tidak begitu besar. Kebanyakan kemudahannya dibahagikan kepada asrama yang berasingan untuk tetamu lelaki dan wanita. Tetapi keluarga boleh menyewa satu bilik dengan beberapa katil juga. Harga berbeza mengikut musim, tetapi berkisar antara 15,000 hingga 24,000 KRW setiap malam.

 

Terdapat ruang umum dan ruang dapur di tingkat atas, dengan teres yang indah dan kemudahan dobi. Satu malam menginap termasuk sarapan pagi keesokkannya; anda boleh makan roti bakar janggut dengan telur goreng dan nikmati di sofa lounge yang sangat selesa di ruang tamu.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Buat tempahan di Indy House Hostel di sini !

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Bonus: Terdapat sebuah kedai mudah alih MiniStop yang bertentangan dengan asrama Indy House, jadi anda akan dapati semua yang anda perlukan sepanjang penginapan anda.

 

Arah: Dari Terminal Bas Express Busan di Nopo ke asrama yang terletak di Haeundae, perjalanan teksi membawa kira-kira 40 minit. Jika anda memilih untuk mengambil kereta api bawah tanah, ia akan mengambil masa sekitar 1.5 jam dari Stesen Nopo ke Stesen Haeundae.

 

Cara untuk sampai ke Indy House Hostel, Haeundae:

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Dari Stesen Haeundae Keluar 1, berjalan kaki 80 meter lurus (1 minit)

Belok ke kanan di jalan pertama di kedai mudah ‘CU’ * Jika anda berjalan melewati ‘MEGABOX’, anda pergi terlalu jauh

BACA:  Kini Anda Boleh Beli Barangan Halal Di pasar Berdekatan Masjid Terbesar Tokyo

Berjalan di sepanjang jalan (400 meter) berhampiran hujung jalan, INDYHOUSE akan berada di sebelah kiri anda

 

Apa Yang Anda Tidak Boleh Ketinggalan

 

  1. Haeudae Beach
Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Ramai orang dari bermacam tempat datang melawat Pantai Haeundae. Masa terbaik untuk pergi ke pantai pada hari yang cerah lebih kurang 3 / 4PM. Terdapat matahari yang cukup untuk panas, dan diseimbang oleh angin laut yang sejuk.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Bayangkan semua perkara indah yang boleh anda lakukan sebaik sahaja anda berada di sana !! Pasir yang berkilauan bersih di bawah kaki anda, udara laut segar yang menyegarkan di wajah anda dan sebaik sahaja anda berada di tepi pantai, ombak lembut menyambut anda dan menjemput anda untuk berenang di dalam air! Kanak-kanak membina istana pasir, beberapa layang-layang terbang, rakan-rakan mengambil gambar, keluarga yang berkelah, semua imej yang indah di sekeliling anda akan membuatkan anda berasa tenang dan damai.

Arah: Turun di Stesen Haeundae (Busan Subway Line 2) dan Keluar 5. Berjalan lurus sejauh kira-kira 330m dan belok kanan ke jalan Haeundaehaebyeon-ro 265 beon-gil selepas anda melihat restoran ‘Kampung Mokjang’. Teruskan untuk kira-kira 120m dan ke belok kanan lagi selepas kedai serbaneka CU.

 

  1. Sea Life Aquarium
Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Siapa yang tidak mahu menghabiskan masa yang indah dengan beberapa makhluk laut yang indah apabila anda begitu dekat dengan laut? Terletak di kawasan Pantai Haeundae, Sea Life Aquarium adalah tempat yang mesti dikunjungi untuk pencinta haiwan. Bermula dari obor-obor terkecil hingga Manta Ray terbesar, Sea Life mempunyai semuanya.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Terdapat akuarium laut yang sama di Seoul juga, tetapi jika anda berada di Busan dan anda belum lagi ke akuarium, Busan Sea Life adalah yang anda akan ingat untuk masa yang lama. Jika anda melancong dengan anak-anak, ia akan menjadi pengalaman pembelajaran baru yang menyeronokkan untuk mereka.

 

Arah: Stesen Haeundae (Busan Subway Line 2), Keluar 5. Berjalan 600m ke arah Pantai Haeundae.

 

Waktu Operasi: Mon-Thur 10: 00-20: 00 / Fri-Sun, Hari Kebangsaan 09: 00-22: 00, Musim Peak (Jul, 21 Ogos, 26)

 

Kemasukan terakhir: 1 jam sebelum waktu tutup.

 

Harga Tiket: Individu – Dewasa 25,000 won / Kanak-kanak 19,000 won

 

Maklumat lanjut di sini .

 

  1. Taman Yongdusan dan Menara Busan
Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Yongdusan Park adalah yang mesti pergi untuk pencinta alam. Terletak di atas Gunung Yongdusan, anda akan terkejut melihat eskalator besar yang membawa anda ke puncak gunung. Terdapat tangga juga, jadi anda boleh menikmati sedikit senaman dalam perjalanan anda.

 

Sebahagian taman termasuk kuil, dan terdapat banyak kucing yang pihak berkuasa menjaga di sekitar premis taman. Tarikan utama di taman ini ialah Menara Busan. Sama seperti Menara Namsan di Seoul, Menara Busan merupakan simbol Busan yang berdiri tegak 69m di atas paras laut pada ketinggian 120m. Bahagian atas menara dimodelkan setelah Pagoda Dabotap di Candi Bulguksa, Gyeongju. Walaupun pemandangan bandar cukup menakjubkan dari taman itu sendiri, anda boleh pergi ke puncak menara untuk mendapatkan pandangan yang lebih baik.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Terdapat bangunan yang sangat menarik di sebelah menara, jika anda pernah menonton “Spirited Away” salah satu animasi yang dihasilkan oleh syarikat Animasi Jepun Studio Ghibli, anda akan melihat bangunan bergaya Jepun ini menyerupai Bath House yang terkenal di dalam filem . Sebenarnya dalam sejarh, bahagian Busan ini pernah diduduki oleh Jepun pada masa dahulu, dan bangunan ini merupakan peringatan itu. Ini sebenarnya sekarang kedai cenderahati, dan di antara semua jenis cenderahati, mereka ada koleksi lampu suluh yang menakjubkan yang boleh anda beli.

BACA:  Tip Mencari Makanan Halal untuk Pelancong Muslim di Korea

 

Dalam perjalanan pulang dari taman, anda akan menyedari bahawa tempat itu mempunyai intipati sejarah, agama dan apresiasi keindahan alam. Waktu terbaik untuk pergi ke sana sekitar sejam sebelum matahari terbenam, supaya anda dapat menikmati pemandangan hari dan malam ke bandar.

 

Arah: Stesen Nampo (Busan Subway Line 1), Keluar 7. Apabila keluar stesen, belok kiri ke Gwangbok-ro Street (광복로). Pergi lurus 160m untuk tiba di Yongdusan Park (eskalator di sebelah kanan).

 

Nota: Jika anda melalui Nampodong Street, anda akan melihat pintu masuk ke taman dengan eskalator gergasi. Para eskalator membawa anda sepanjang perjalanan ke gunung.

 

Waktu Pembukaan: Taman dibuka sepanjang tahun, tetapi Menara Busan beroperasi dari 9 pagi hingga 10 malam.

 

Maklumat Tiket: Harga tiket mungkin berbeza antara 3,000 hingga 5,000 KRW.

 

  1. Jalan Nampodong
Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Anda pasti telah mendengar mengenai Festival Filem Antarabangsa Busan (BIFF), bukan? Ia adalah salah satu acara terbesar di Busan dan berlaku di sekitar beberapa tempat termasuk Haeudandae Beach dan Nampodong Street. Dikenali sebagai lokasi utama untuk BIFF, Nampo Street sebenarnya dikelilingi oleh teater-teater filem terkemuka, seperti Teater Busan, Pawagam Daeyoung, Cinus, dan CGV, menjadikan Nampo-dong sebagai tempat menarik untuk penggemar filem.

 

Jalan ini adalah kawasan membeli-belah yang bukan sahaja semua kedai jenama mewah tetapi juga banyak kedai diskaun. Terdapat pelbagai restoran dan gerai yang menjual banyak makanan jalanan antarabangsa di sepanjang kawasan tempatan. Catatan: Taman Yongdusan terletak tepat di sebelah Jalan Nampodong, dan terdapat eskalator di sepanjang jalan yang membawa anda terus ke taman.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Kedai-kedai Jalan Nampodong dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam.

 

Arah: Stesen Nampo-dong (Busan Subway Line 1).

 

  1. Pasar Ikan Jagalchi
Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Pasar Jagalchi adalah syurga ikan!! Ini adalah pasar mereka, ikan segar dan makanan laut yang diletakkan di dalam tangki air besar yang dipam dengan air laut untuk menjaga hidupan laut, sehingga mereka mendarat di atas pinggan.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

 

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Pasar Ikan Jagalchi lebih kurang dengan Pasar Borong Perikanan Noryangjin di Seoul yang merupakan salah satu tempat makanan tempatan kegemaran di Seoul !

 

Arah: Stesen Jagalchi (Busan subway line 1), Keluar 10. Belok ke Jagalchi 3 (sam) -gil Street. Berjalan selama 5 minit, kemudian belok kiri untuk tiba di Pasar Jagalchi.

 

Waktu Pembukaan: 08: 00-22: 00h. Ditutup pertama dan ketiga Selasa setiap bulan

 

  1. Haedong Yonggungsa Temple
Panduan Perjalanan Mesra Muslim ke Busan Panduan Perjalanan Mesra Muslim ke Busan

 

Kuil ini unik kerana ia terletak di pantai di bahagian utara Busan. Biasanya suasana sekitar kuil-kuil Buddha sangat tenang dan damai, menambah latar belakang gelombang laut biru yang berkilauan, angin segar dan bunyi burung camar yang terbang di udara, apa lagi yang anda boleh meminta? Ia popular di kalangan pelawat untuk melawat untuk menonton matahari terbit dan orang yang sering dilawati semasa malam Tahun Baru untuk menonton matahari terbit.

BACA:  11 Penginapan di Jeju untuk Setiap Bajet
Panduan Perjalanan Mesra Muslim ke Busan

Arah: Stesen Haeundae (Busan Subway Line 2), Keluar 7. Ambil Bas 181 dan turun di Kuil Yonggungsa (용궁사).

 

Waktu Pembukaan: 04: 00-19: 00h

 

Maklumat: Haedong Yonggung candi

 

Di mana hendak makan

 

  1. Haeundae Star Kebab
Panduan Perjalanan Mesra Muslim ke Busan

Panduan Perjalanan Mesra Muslim ke Busan Ok, kini anda sudah bersedia untuk meneroka Haeudae dengan berjalan kaki. Anda berjalan lulus kedai mudah beli di sebelah kanan anda. Berjalan kedepan lebih jauh, anda akan melihat bangunan besar yang dipanggil Seacloud Hotel. Berjalan ke dalam dan ke kiri anda akan menemui Kedai Halal Turki Kebab !! Anda boleh memilih untuk makan ayam lazat atau kambing Shawarma di kedai kecil atau mendapatkannya semua dan berkelah di pantai Haeundae yang terletak di seberang jalan !!

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Alamat: Haeundae Star Kebab, 1F, Seacloud Hotel, 287, Haeundaehaebyeon-ro, Haeundae-gu, Busan, Korea

 

Hubungi: 051-747-9185 / 010-6855-6378

 

  1. Restoran India Punjab

 

Semasa anda berjalan melepasi hotel Seacloud di sebelah kanan anda, anda akan sampai ke persimpangan jalan, belok ke kiri dan anda akan melihat jalan Gunam-ro yang dipenuhi oleh banyak restoran dan gerai makanan. Jalan ini sangat menarik dan juga mempunyai kedai-kedai dengan semua yang anda perlukan semasa melawat pantai. Berjalan lurus ke hadapan, dan selepas beberapa blok anda akan melihat Restoran Halal India Punjab.Restoran India ini sangat popular kerana menu India yang lazat, jadi biasanya ia sangat ramai.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Alamat: Punjab Indian Restaurant, 31, Gunam-ro, Haeundae-gu, Busan Telefon: 051-731-1947

 

Arah: Busan Subway Line 2, Stesen Haeundae Keluar 3, berjalan kaki 290 meter (lebih kurang 5 min)

 

  1. Pasar Ikan Jagalchi

 

Di samping tempat-tempat makan ini, anda akan mendapati banyak restoran makanan laut tempatan di Busan, terutamanya di Pasar Ikan Jagalchi yang merupakan salah satu acara penting.

Panduan Perjalanan 3H2M Mesra Muslim ke Busan

Petua Khas: Bas Lawatan Bandar Busan (BUTI Bus)

 

Bas Touring Busan City atau BUTI Bus berjalan melalui kawasan-kawasan yang berbeza di bandar pada siang hari, memberi anda peluang untuk melawat bandar Busan dan menikmati pemandangan kota. Bas ulang-alik berkembar mempunyai bumbung terbuka, jadi jika anda sedikit lebih mencabar duduk di tingkat dua, ia akan berasa seperti perjalanan roller coaster! Ia sangat disyorkan menaiki bas ini, kerana anda dapat melihat banyak bandar, termasuk banyak pelabuhan yang sibuk, dan juga menikmati infrastruktur yang menakjubkan di jambatan dan lebuh raya Busan. BUTI telah berhenti perkhidmatan berhampiran Stesen Busan dan juga di Haeundae.

 

Anda boleh menyemak butiran jadual bas di laman web rasmi di sini !

 

Kami cadangkan anda pergi ke Nampodong Street, Pasar Jagalchi dan Taman Yondusan pada hari yang sama, kerana mereka terletak sangat dekat antara satu sama lain. Pantai Haeundae dan Sea Life Aquarium pada dasarnya di Haeundae, jadi mulakan hari dengan pergi ke sana, dan kemudian bas / teksi ke Kuil Yonggungsa dari sini kerana ia lebih dekat.

 

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel