≡ Menu

Nikmati Privasi Onsen (Dan Makanan Mesra Islam!) Di Hotel Ini Di Jepun

Sesiapa yang pernah melawat Jepun (atau bahkan mereka yang tidak!) Mungkin akan mengetahui bahawa onsen, atau musim panas, adalah sebahagian besar budaya Jepun. Jepun mempunyai banyak mata air panas yang semulajadi berkat aktiviti gunung berapi yang kaya yang berjalan di seluruh negara, dan pergi ke onsen adalah sebahagian besar daripada kehidupan sehari-hari Jepun.

 

Memandangkan kepentingan budaya onsen di Jepun, sememangnya alam semulajadi bahawa pelancong ke Jepun ingin mengalaminya sendiri apabila mereka melawat! Bagi pelancong Islam, bagaimanapun, ia kadang-kadang boleh menjadi lebih sukar, memandangkan Jepun mempunyai etika ketat untuk melawat dan menikmati onsen yang mungkin tidak sesuai untuk pengunjung Islam. Sebagai contoh, onsen cenderung menjadi ruang kaum (dipisahkan oleh jantina) dan biasanya menghendaki pelawat menanggalkan pakaian (ya, sepenuhnya!) Semasa menggunakannya.

 

Nikmati Onsen Persendirian (Dan Makanan Mesra Islam!) Di Hotel Ini Di Jepun

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Tetapi kami mempunyai beberapa berita hebat – terdapat sebuah hotel di Gunung Gassan, Yamagata (kira-kira tiga jam dengan kereta api Tokyo) yang kini menawarkan kemudahan onsen swasta untuk anda nikmati! Tetapi itu tidak semua: hotel ini juga menawarkan makanan mesra Islam jika anda menempah dengan mereka terlebih dahulu.

 

Nikmati Privasi Onsen (Dan Makanan Mesra Islam!) Di Hotel Ini Di Jepun

 

Hotel ini dipanggil Ochimizu No Yu Tsutaya dan terletak di kawasan Gunung Gassan (dari Stesen Yamagata, ia adalah perjalanan 50 minit dengan bas). Hotel ini mempunyai 20 bilik yang tersedia untuk pelawat, dengan tetamu yang mempunyai akses percuma ke onsen hotel, walaupun anda juga perlu memilih untuk melawat hanya onsen tanpa bermalam untuk bayaran, dan hanya semasa tempoh masa pilih. Walaupun terdapat bilik mandi awam yang tersedia, hotel ini juga menawarkan dua bilik onsen peribadi yang boleh anda gunakan untuk diri sendiri!

BACA:  Restoran Halal Torisoba Ayam Ya (Kyoto & Tokyo)

 

Nikmati Privasi Onsen (Dan Makanan Mesra Islam!) Di Hotel Ini Di Jepun

 

Jika anda memilih untuk menginap di hotel, anda boleh meningkatkan pengalaman anda dengan memilih tinggal di salah satu bilik tatami gaya tradisional hotel ini! Tetapi jangan risau, mereka juga mempunyai lebih banyak bilik konvensional dengan katil biasa jika tidur di lantai bukanlah perkara anda. Menginap di hotel datang dengan makanan (sarapan pagi dan makan malam) yang disediakan, dan mereka juga menyediakan kemudahan seperti Wi-Fi percuma, yukata (kasual kapas kimono), peti sejuk dan cerek.

 

Nikmati Privasi Onsen (Dan Makanan Mesra Islam!) Di Hotel Ini Di Jepun

 

Berdasarkan pemeriksaan kami dengan pengurusan, mereka dapat menyediakan makanan mesra-Islam (yang memaparkan sayur-sayuran dan ikan yang ditanam secara tempatan), yang tidak termasuk perasa Jepun yang digunakan dalam memasak yang mengandungi alkohol seperti mirin atau sake. Anda perlu menempah dengan hotel terlebih dahulu dan mereka akan gembira untuk memenuhi keperluan anda. Sila maklum bahawa minuman beralkohol dihidangkan di sini – kami mengesyorkan agar anda makan mengikut budi bicara anda sendiri.

 

[P.S. Perlu diingat bahawa kami berkomunikasi dengan anak perempuan keluarga yang menjalankan hotel yang ramah dan mahir dalam Bahasa Inggeris, jadi mudah bagi anda untuk berkomunikasi dan membuat pengaturan)

 

Nikmati Privasi Onsen (Dan Makanan Mesra Islam!) Di Hotel Ini Di Jepun

 

Dengan peluang untuk mengalami onsen yang sah dalam suasana Jepun tradisional dalam latar belakang semulajadi yang indah di Gunung Gassan, siapa yang sanggup bertahan? Sudah waktunya untuk pergi dan mencuba pengalaman tempatan yang menakjubkan ini!

 

Harga satu malam untuk hotel: Dari 14,000 yen dan seterusnya. Makanan mesra-Muslim yang ada – sila tempah terlebih dahulu. Kami ambil perhatian bahawa minuman beralkohol boleh didapati di hotel dan mengesyorkan agar anda makan mengikut budi bicara anda sendiri.

BACA:  9 Hotel di Tokyo (Dari USD65) Berhampiran Makanan Halal Untuk Percutian Anda Yang Seterusnya

 

Alamat: 10, Nishikawa-chou Shizu, Nishimurayama-gun, Yamagata-ken, 990-0734, Japan

No. telefon: 81-237-75-2222

Email: tsutaya@e.jan.ne.jp

Website | Facebook | Instagram

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel