≡ Menu

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Selain bunga ceri, satu lagi musim yang ramai pelancong suka melawat Jepun adalah musim luruh! Apabila daun merah, kuning dan coklat mengambil alih landskap, ia adalah pemandangan yang paling menarik sekali

Jika ini kali pertama anda bercuti pada musim luruh di Jepun tetapi anda tidak pasti waktu yang tepat untuk melihat dedaun musim luruh (dikenali sebagai, koyo) atau tempat terbaik, kami telah menyediakan panduan ini hanya untuk anda!

 

1. Semak ramalan gugurnya daun musim luruh

Walaupun pemandangan untuk melihat daun musim luruh tidak terhad seperti bunga ceri, anda masih perlu melakukan penyelidikan terlebih dahulu dan melihat perubahan cuaca yang mungkin menjejaskan pengalaman anda. Secara amnya, kawasan yang terdahulu bakal mengalami musim gugur adalah kawasan pergunungan dan bahagian utara Jepun. Memandangkan perubahan daun bergantung pada suhu dan ketinggian, musim luruh berpeluang tinggi akan datang lebih awal jika cuaca menjadi lebih sejuk pada awal tahun.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Tetapi berdasarkan pada ramalan tahun lalu, anda boleh berpandukan tempoh untuk dedaunan gugur sebagai berikut:

Hokkaido: Awal September hingga Akhir Oktober

Sebahagian utara Jepun, Hokkaido adalah yang pertama yang akan melihat daunnya menjadi kuning! Tetapi kawasan pulau adalah besar, dedaunan musim gugur berbeza-beza mengikut tempat di mana anda berada.

Kawasan pergunungan Daisetsuzan akan mula melihat daun musim gugur seawal minggu kedua bulan September hingga minggu pertama bulan Oktober. Tetapi jika anda menuju ke Sapporo, rancang perjalanan anda dari pertengahan lewat Oktober kerana itu adalah waktu terbaik untuk melihat gugurnya dedaunan musim luruh.

 

Wilayah Tokyo dan Kanto: Awal November hingga Awal Disember

Biasanya untuk sebahagian besar wilayah Tokyo dan rantau Kanto, waktu terbaik untuk melihat daun musim luruh adalah antara akhir bulan November dan awal Disember. Tetapi terdapat pengecualian jika anda menuju ke kawasan yang lebih banyak pergunungan. Di Hakone, anda akan mula melihat daun musim gugur dari awal November tetapi waktu terbaik untuk melihatnya mungkin akan berada di tengah-tengah bulan semasa di bandar Nikko yang indah, ia akan dari pertengahan Oktober hingga pertengahan November. Guguran daun musim luruh dapat dilihat menghiasi kawasan tasik Fuji Lima dari awal hingga akhir November.

Untuk bandar-bandar pesisir Kamakura dan Yokohama, musim luruh datang lewat, di mana anda boleh melihat daun menjadi merah dan kuning hanya dari akhir November hingga pertengahan Disember.

 

Wilayah Kansai (Kyoto, Osaka Nara): Awal hingga Akhir November

Bagi kebanyakan wilayah Kansai yang sering dikunjung oleh pelancong seperti Kyoto, Osaka dan Nara, anda akan mula melihat dedaunan musim luruh pada awal pertengahan November, dengan musim puncak pada akhir November, terkadang berlanjutan hingga awal Disember.

 

Kyushu: Pertengahan hingga Akhir November

Jika anda menuju ke bandar-bandar selatan Fukuoka, Nagasaki, dan Kagoshima atau melawat Takachiho Gorge atau Gunung Aso yang indah, cuba kosongkan waktu anda dari pertengahan hingga akhir November untuk melihat dedaunan gugur.

 

Wilayah Hiroshima dan Chugoku: Pertengahan hingga Akhir November

Begitu juga, bagi anda yang merancang lawatan ke Hiroshima, Pulau Miyajima dan bahagian lain di rantau Chugoku, musim kemuncak untuk daun musim luruh gugur adalah dari pertengahan hingga akhir November.

 

2. Tempat tontonan yang terbaik untuk melihat gugurnya dedaun musim luruh

Sebaik sahaja anda mengetahui waktu terbaik untuk menonton dedaunan musim luruh, sudah tiba masanya untuk merancang perjalanan anda dan menyertakan tempat-tempat bersiar-siar yang membolehkan anda mengalami warna musim luruh yang paling indah

 

Tokyo:

Rikugien

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Menarik kerana ianya elegan, Taman Rikugien merupakan tempat terindah taman Jepun tradisional. Pohon maple yang kelihatan berapi-api antara tarikan semasa musim koyo, dan pelawat sering melengkapkan piknik mereka di taman dengan berjalan ke rumah tea yang berdekatan untuk matcha dan manisan Jepun.

 

Alamat : 6-16-3 Hon-komagome, Bunkyo-ku, Tokyo 113-0021

Waktu buka : 9 pagi – 9 malam (hanya semasa Lampiran Malam Petang, kemasukan terakhir pukul 8.30 malam)

Stesen keretapi bawah tanah terdekat: Stesen Komagome

 

Shinjuku Gyoen

Taman awam berhutan terbesar di Tokyo, anda boleh melihat pelbagai ciri-ciri di Shinjuku Gyoen: ia terdiri daripada taman Jepun tradisional, taman Perancis yang formal dan taman landskap Inggeris yang menakjubkan!

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Dengan lebih daripada 20,000 pokok di sini, anda boleh membayangkan jumlah guguran daun terkumpul di taman – ia adalah peluang yang sempurna untuk gambar Instagram

Alamat: 11 Naitomachi, Shinjuku, Tokyo 160-0014

Waktu buka: 9 pagi – 4 petang (pintu ditutup pada pukul 4.30 petang)

Stesen kereta api bawah tanah terdekat: Shinjuku-Gyoemmae

 

Icho Namiki Dori (Meiji Jingu Gaien)

Terletak dengan baik di antara dua fesyen mewah dan daerah perniagaan, Icho Namiki menawarkan pokok gingko yang mengagumkan bertukar menjadi emas pada musim luruh.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Laluan popular ini menarik ramai pelancong dan penduduk setempat yang berjalan-jalan di bawah daun – daun atau bersantai di salah satu kafe yang menawan. Jangan terlepas pesta tahunan yang diadakan di sini: anda boleh menemui pelbagai jenis barangan, menjelajah kraftangan Jepun, mencuba masakan tempatan dan menikmati persembahan jalanan!

Alamat: Antara daerah fesyen Gaienmae dan daerah perniagaan Aoyama Itchome

Waktu buka: 24 jam

Stesen kereta bawah tanah terdekat: Stesen Aoyama-Itchome

 

Koishikawa Korakuen

Koishikawa Korakuen, atau Taman Botani Koishikawa, sebenarnya adalah taman tertua di Jepun dan juga taman-taman terbaik yang dipelihara!

BACA:  13 cenderahati yang mesra-Muslim untuk membeli di Seoul (dan di mana untuk mencari mereka!)
Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Dibina pada awal zaman Edo, sukar untuk mempercayai bahawa taman berabad-abad lamanya ini terletak betul-betul di sebelah kompleks Tokyo Dome City yang ultra moden. Susunan kolam berkilauan, pokok maple dan bukit-bukit buatan manusia dianggap sebagai penghormatan kepada kebun-kebun tradisional pengaruh Jepun dan Cina.

Alamat: 1-6-6 Koraku, Bunkyo, Tokyo 112-0004

Waktu buka: 9 pagi – 5 petang (kemasukan terakhir pada 4.30 petang)

Yuran kemasukan: JPY300

Stesen kereta bawah tanah terdekat: Stesen Lidashi (JR Chuo Line)

 

Mt Takao

Dikatakan tempat terbaik untuk mendaki di pinggir Tokyo. Pendakian selama 90 minit ke puncak, tetapi ianya sangat berbaloi. Jika anda bernasib baik, anda akan mendapat pemandangan panorama Tokyo atau Mt Fuji yang cantik!

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Apabila musim luruh, pandangan dari atas gunung lengkap dengan pokok-pokok musim luruh yang sempurna

Alamat: Gunung Takao, Takaomachi, Hachioji, Tokyo 193-0844

Arah: Ambil keretapi Keio dari stesen Keio Shinjuku dan turunlah ke stesen Takaosanguchi.

 

Mt Fuji dan Lima Tasik Fuji:

Latar belakang warna musim gugur yang menakjubkan dan Gunung Fuji? Tidak mungkin anda melepaskan peluang ini! Sekiranya anda mempunyai kemampuan untuk menuju ke kawasan Lima Tasik Fuji, anda akan dilayani dengan Festival Fuji-Kawaguchiko Leaves Autumn. Akan ada gerai menjual makanan ringan, kraf, cenderahati comel dan banyak lagi. Disebabkan Tasik Kawaguchi besar, berikut adalah beberapa tempat untuk mendapatkan pandangan yang terbaik:

Terowong Momiji

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Berjalan sepanjang Terowong Momiji tidak boleh dilepaskan. Momiji bermaksud “daun merah” dan ini adalah tempat yang popular untuk melihat pokok – pokok maple cantik bersama dengan pemandangan Gunung Fuji yang menakjubkan. Berjalan lebih jauh di sepanjang terowong dan permandangannya pasti akan menarik perhatian anda.

 

Koridor Maple

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Permandangan lain di sini ialah Koridor Maple di mana satu barisan pokok maple dipenuhi sepanjang kanal. Pada waktu malam, pokok-pokok diterangi yang menjadikan seluruh kawasan itu benar-benar ajaib. Untuk pengetahuan anda,di sini juga merupakan kawasan utama perayaan sehingga anda juga boleh berenang di suasana yang sibuk!

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Sekiranya anda ingin lagi memenuhi pengalaman dengan permandangan indah, kami mencadangkan menuju ke Pagoda Chureito di mana anda akan mendapat pemandangan Fujiyoshida yang menakjubkan dengan warna merah dan kuning, dan jika anda bernasib baik, Mt Fuji. Bagi anda yang mencari pengalaman koyo yang lebih aman, Lake Yamanashi adalah tempatnya- permandangan yang setanding dari Mt Fuji dan daun musim luruh tetapi tanpa orang ramai!

 

Nikko, Tochigi

Pekan pergunungan Nikko yang indah di wilayah Tochigi adalah salah satu tempat terbaik untuk melihat daun musim luruh di Jepun. Ia terletak sekitar 2 jam 40min dari Asakusa di Tokyo jadi ia merupakan perjalanan seharian yang sempurna jika anda menginap di Tokyo.

Akechidaira Plateau dan Kegon Falls

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Akechidaira bukan sahaja menawarkan pemandangan Nikko yang menakjubkan, tetapi anda juga akan dapat melihat warna-warna musim luruh yang menakjubkan di atas gunung yang tiada kesudahan serta gambaran keseluruhan Tasik Gunung Berapi Chuzenji dan Kegon Falls.

Jambatan Shinkyo

Sukar untuk terlepas melihat Jambatan Shinkyo yang ikonik apabila anda berada di Nikko kerana ia adalah perkara pertama yang anda lihat semasa anda masuk ke bandar. Dikenali sebagai “jambatan suci,” ia adalah salah satu daripada tiga jambatan terbaik di Jepun dan dibina pada tahun 1636.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Dengan dedaun musim luruh yang subur dan sungai yang indah berlatar belakangkan jambatan, mengagumi jambatan dari jauh akan merasa seolah-olah anda sedang menatap lukisan cantik. Jika anda berminat, anda boleh menaiki jambatan itu dengan bayaran yang kecil ¥ 300, tetapi hanya dibuka sehingga 5 petang (Apr – Sep) dan 4 petang (Okt – Mar).

 

Wilayah Kansai:

Terdapat banyak tempat bersiar-siar di rantau Kansai, tidak hairanlah bahawa banyak pelancong Muslim terus kembali ke rantau Kansai. Sama ada anda menghayati suasana yang tenang di kuil-kuil Kyoto atau mencari jeda di Osaka yang sibuk, anda tidak akan kekurangan permandangan yang indah!

Arashiyama, Kyoto

Paling terkenal dengan hutan buluh yang ikoniknya, daerah tradisional Arashiyama juga patut dikunjungi untuk pemandangan yang menakjubkan dalam musim yang berbeza seperti musim bunga dan musim luruh.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Berangkat ke Jembatan Togetsukyo untuk melihat pemandangan dedaun musim luruh yang mengagumkan di sekitar kawasan gunung-gunung berhutan. Kemudian buatlah perjalanan anda ke Tenryuji untuk menangkap beberapa zen dan nikmatilah keindahan daun musim luruh di taman kuil sebelum menaiki Kereta Api Romantik Sagano untuk melihat dedaun musim luruh yang subur. Bagi anda yang tidak cukup dengan keindahan alam ini, kami mencadangkan untuk pergi ke Hozugawa River Cruise dan nikmatilah alam semula jadi sambil mengingati setiap bait permandangan.

Tofukuji, Kyoto

Sering kali dikenali sebagai salah satu kuil terbaik untuk melihat daun-daun musim luruh di Kyoto, Tofukuji mempunyai taman yang luas yang terdiri daripada pokok-pokok maple yang berubah menjadi merah pada musim luruh.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Tempat yang paling popular di sini ialah Jambatan Tsutenkyo di mana anda boleh menikmati pemandangan anda yang mengagumkan dan ia juga boleh menjadi sangat sibuk jadi cadang untuk melawat lebih awal! Juga ambil perhatian bahawa pandangan terbaik di sini biasanya pada separuh kedua bulan November.

 

Alamat: 778 Honmachi, Higashiyama Ward, Kyoto, 605-0981, Jepun

Waktu buka: 8.30 pagi-4 petang (Nov-awal Disember)

Yuran kemasukan: JPY400 (Tsutenkyo dan Kaisando Hall), JPY400 (Honbo Garden)

Stesen keretapi bawah tanah terdekat: Stesen Tofukuji (10 min berjalan kaki)

 

Minoo Park, Osaka

Dikenali sebagai tempat terbaik untuk melihat daun musim luruh di wilayah Osaka, lawatan ke Taman Minoo adalah suatu kewajipan! Tempat yang indah ini mempunyai gunung, kuil, air terjun dan laluan mendaki.

BACA:  Makan Halal Korean Restaurant
Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Air Terjun Minoo yang menakjubkan adalah tumpuan utama di sini. Pentingnya bahawa semasa musim luruh, anda boleh menjangkakan banyak pelancong bakal melawat Minoo Park dan banyak orang suka mendaki menuju ke air terjun sambil melihat pemandangan persekitaran yang indah.

Alamat: 1-18 Minookōen, Minoo-shi, Ōsaka-fu 562-0002, Jepun

Waktu buka: 24 jam

Stesen kereta bawah tanah terdekat: Stesen Minoh (Hankyu Minoh Line). Mengambil garisan Hankyu Takarakuza dari Umeda di pusat bandar Osaka dan dipindahkan ke Minoh Line di stesen Ishibashi.

 

Osaka Castle Park, Osaka

Sekiranya anda terjebak dengan masa dan hanya boleh melihat di Osaka, kami mencadangkan anda menuju ke Taman Istana Osaka.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Bukan sahaja anda dapat melawat Istana Osaka yang megah, tetapi anda juga akan mengagumi daun musim luruh berwarna merah, coklat dan kuning di sekeliling taman.

Alamat: 1 Ōsakajō, Chuo-ku, Ōsaka-shi, Ōsaka-fu 540-0002, Jepun

Waktu buka: 24 jam

Stesen keretapi bawah tanah terdekat: Osakajokoen, Morinomiya

 

Hokkaido:

Universiti Hokkaido, Sapporo

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Hiasi mata anda dengan lebih daripada 70 pokok gingko bertukar kuning pada musim luruh. Pokok-pokok yang kemas di sepanjang jalan dapat menghasilkan gambar yang sempurna. Jangan terlepas pesta Golden Leaf di mana pokok-pokok akan diterangi dengan pemandangan yang menakjubkan dan anda juga boleh melihat aktiviti dan makanan ringan di jalanan.

Alamat: 5 Chome Kita 8 Jonishi, Kita Ward, Sapporo, Hokkaido 060-0808, Jepun

Stesen keretapi bawah tanah terdekat: Kitajunijo

 

Shiretoko Goko Lakes

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Kawasan semulajadi yang indah dengan 5 tasik, Shiretoko Goko adalah tempat yang harus dikunjungi jika anda ingin bersama alam semula jadi. Mulakan penerokaan anda dari Rumah Medan Shiretoko Goko dan berjalan kaki di salah satu daripada dua laluan trekking dan menyaksikan keindahan dedaun musim luruh yang indah yang berpantul di tasik!

Alamat: Onnebetsumura, Shari, Daerah Shari, Hokkaido 099-4356, Jepun

Waktu buka: 8 pagi 5 petang

Arah: Shiretoko Goko terletak kira-kira perjalanan bas Shari 1.5h dari stesen Shiretokoshari. Turun di hentian bas Shiretoko Goko. Kadar tambang sekitar JPY2000.

 

Kosetsu-en, Hakodate

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Mahu mengalami keajaiban daun musim luruh di taman Jepun? Ini adalah tempat untuk dikunjungi! Sekitar 150 jenis pokok di sini, anda boleh melihat pelbagai jenis warna merah dan kuning di sini. Pastikan untuk menghadiri Hakodate MOMI-G Festa di mana pokok-pokok akan dinyalakan dan akan ada persembahan juga.

Alamat: Hokkaido, Hakodate, Miharashicho 56

 

Mt Moiwa, Sapporo

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Gunung Moiwa sudah menjadi perhatian pada musim-musim lain, dengan permandangan Sapporo. Dikenali kerana mempunyai salah satu pemandangan malam terbaik di bandar-bandar di Jepun, laluan ke Gunung Moiwa melalui jalan bertali adalah lebih cantik dengan percikan warna merah dan kuning. Dapatkan permandangan yang terbaik dan tunggu sehingga malam untuk melihat pemandangan malam yang menakjubkan.

Alamat: Moiwayama, Minami Ward, Sapporo, Sapporo, Hokkaido 005-0041, Jepun

Waktu buka: 10.30 pagi-10 malam

Arah: Ambil garisan jalan Sapporo dari Susukino ke Ropeway Iriguchi. Dari situ, angkat ulang-alik percuma ke stesen ropeway yang lebih rendah.

 

3. Ketahui musim perjalanan kemuncak

Jika anda masih dalam merancang perjalanan musim luruh anda ke Jepun, terdapat beberapa musim kemuncak yang anda perlu ketahui. Sekiranya anda berhadapan dengan musim kemuncak, pastikan anda bersedia dari segi mental!

Minggu Perak (akhir bulan September)

Istilah yang dicipta berikutan Mingguan Emas yang popular pada akhir April-awal Mei, Mingguan Perak adalah ketika banyak orang Jepun mempunyai hari cuti dan mereka mungkin ingin melakukan perjalanan di seluruh negara untuk mendapatkan pandangan pertama musim luruh. Tetapi ini hanya berguna jika anda melawat Hokkaido pada musim luruh kerana musim luruh masih belum tiba di seluruh Jepun, jadi usah bimbang!

Musim kemuncak gugurnya daun musim Luruh (akhir-November)

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Banyak destinasi pelancongan yang popular seperti Tokyo dan Kyoto akan memasuki musim kemuncak gugurnya daun musim luruh pada masa ini dan kami merekomendasikan anda agar tidak lepaskan peluang untuk musim ini kerana ia adalah salah satu masa yang paling indah untuk melawat Jepun. Tetapi kami mengesyorkan untuk merancang masa perjalanan anda di sekitar tempat-tempat dedaun musim luruh kerana barangkali akan sesak di waktu – waktu tertentu dalam sehari. Atau lebih baik lagi, anda boleh melawat tempat yang kurang dikenali untuk melihat dedaun musim luruh dengan permandangan yang lebih baik.

Disebabkan terdapat banyak pelancong pada masa ini, anda mungkin perlu menempah penginapan dan tiket pengangkutan anda terlebih dahulu kerana harga pasti bakal melonjak lebih tinggi. Pentingnya disini bahawa terdapat juga cuti umum pada akhir bulan November (Hari Kesyukuran Buruh – 23 November) di mana orang Jepun mungkin mengambil cuti hujung minggu untuk berjalan.

 

4. Cuaca dan cara – cara berpakaian hangat

Apabila musim luruh mengambil alih di Jepun, kelembapan dan suhu mula jatuh. Bagaimana harus berpakaian bergantung pada waktu anda melawat Jepun dan rantau yang bakal ditujui. Pentingnya, ingatlah untuk sentiasa memeriksa cuaca sebelum pergi dan walaupun semasa anda berada di sana. Anda boleh menggunakan aplikasi cuaca telefon anda atau merujuk kepada aplikasi seperti Accuweather dan Agensi Meteorologi Jepun . Cuaca di musim luruh berubah kadang-kadang – ia cerah pada beberapa hari dan hujan pada hari-hari lain. Jangan lupa membawa payung atau baju hujan bersama anda ketika anda keluar!

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Berpakaian sesuai pada musim ini adalah untuk mengatasi masalah. Walaupun cuaca lebih menyenangkan daripada musim sejuk atau musim panas, anda masih perlu bersiap sedia untuk waktu paling teruk. Untuk waktu petang yang cerah, anda boleh memakai baju berlengan panjang atau menambah baju sejuk dan apabila tibanya petang dan malam, sarungkan kot untuk membuat anda lebih hangat. Jangan lupa membawa skarf, sarung tangan dan sarung kepala kerana berkemungkinan anginnya sejuk. Jika anda menuju ke kawasan pergunungan, bersiaplah untuk memakai lapisan tambahan juga.

BACA:  Cherry Blossom Jepun 2019: Masa Terbaik Dan Tempat Untuk Lihat Sakura

 

5. Campuran dalam budaya Jepun

Jika melihat bunga ceri dipanggil hanami, gugurnya daun musim luruh sering dirujuk sebagai koyo atau momiji (daun merah) dan aktiviti untuk mencari daun musim luruh yang paling menakjubkan dipanggil momigari, yang bermaksud “memburu daun merah”! Satu perkara yang harus diperhatikan ialah tidak seperti musim bunga ceri di mana orang Jepun akan keluar dan berpiknik di taman, musim luruh dikaitkan lebih banyak dengan aktiviti di luar rumah di mana orang Jepun akan melakukan lebih banyak mendaki, berkhemah atau bahkan melakukan aktiviti memancing kerana cuaca lebih sejuk.

Makanan ringan bermusim

Salah satu perkara yang selalu kita tunggu di Jepun ialah makanan ringan bermusim mereka! Pada musim luruh, anda boleh dapati banyak kedai yang menjual kek berbentuk maple dan menariknya, tempura daun maple adalah sejenis makanan ringan yang unik yang anda perlu cuba di Jepun.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Sekiranya anda tertanya-tanya, ya, daun maple dicelupkan dalam adonan tempura dan kemudian digoreng dan dimakan dengan teh Jepun. Jangan bimbang, orang Jepun tidak akan goreng daun yang telah jatuh dari pokok, mereka hanya goreng daun kuning. Salah satu tempat di mana anda boleh mencuba snek eksklusif ini di Minoo Park di Osaka (Jalan Takido) di mana terdapat lebih daripada 10 gerai menjual tempura daun maple.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Selain tempura daun maple, musim luruh juga membawa pelbagai tanaman dan buah-buahan. Anda boleh nantikan banyak persimmons dan pear, buah berangan, cendawan matsutake dan kacang gingko. Bagi mereka yang berminat dengan pencuci mulut Jepun (wagashi), anda pasti akan gembira setelah mengetahui bahawa beberapa wagashi bermusim akan mempunyai barang-barang bermusim di dalamnya, terutama buah berangan dan persimmon. Makanan ringan lain yang boleh dicuba pada musim luruh ialah yakiimo (ubi jalar panggang) yang boleh anda dapati di pelbagai kedai di seluruh Jepun.

Perayaan Jepun

Orang – orang Jepun suka meraikan musim – musim, anda boleh melihat mereka mengalu-alukan musim luruh dengan beberapa perayaan yang menarik (matsuri) juga. Di Kyoto pada bulan Oktober? Kemudian anda perlu menyaksikan Jidai Matsuri , salah satu daripada tiga perayaan besar di bandar ini.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Sekitar 2,000 orang akan mengambil bahagian dalam perarakan yang menceritakan sejarah Jepun antara zaman akhir Edo dan zaman awal Meiji.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Bagi anda yang melawat Tokyo pada bulan November, jangan terlepas pesta Tori no Ichi yang diadakan di Asakusa Ootori dan Hanazono Jinja Shrine. Perayaan ini diadakan untuk berdoa untuk peroleh nasib yang baik pada tahun berikutnya dan diikuti dengan zodiak Cina yang meraikan hari “ayam” pada bulan November. Sangat menarik untuk melihat vendor menjual pelbagai azimat nasib baik yang berbentuk seperti kren, kura-kura, kapal harta karun dan sebagainya.

 

6. Ambil seberapa banyak gambar untuk menangkap pemandangan musim luruh

Tanya siapa saja yang telah pergi ke Jepun pada musim luruh dan mereka akan akui bahawa ia adalah salah satu musim yang paling romantis untuk melawat negara ini. Percayalaha kami apabila kami mengatakan bahawa anda tidak akan mahu melepaskan peluang musim romantis ini!

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Tidak dinafikan lagi! Sukar untuk tidak menyukai dedaunan merah, coklat atau kuning yang menyeluputi sebahagian besar landskap negara.

 

Mempunyai tripod kamera dan pengawal berguna untuk mengambil gambar solo atau kumpulan tanpa terlepas satu orang dalam gambar. Anda juga mempunyai kebebasan untuk menentukan sudut dan latar belakang yang anda kehendaki!

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Memandangkan banyak taman mengadakan perayaan-perayaan untuk menerangi pokok-pokok, jangan ketinggalan permandangan di malam hari dari daun musim luruh yang menakjubkan. Walaupun anda mungkin fikir ia tidak akan berbaloi, dedaunan itu hidup dengan cahaya pada waktu malam – benar-benar pemandangan ajaib untuk dilihat

 

7. Nikmati makanan halal

Salah satu perkara yang anda tidak boleh terlepas peluang di Jepun sepanjang pelbagai musim adalah menikmati makanan halal! Dengan begitu banyak restoran halal dan mesra Muslim di bandar-bandar utama dan lebih banyak lagi bakal dibuka di kawasan-kawasan pelancongan, anda pasti dapat mencuba hidangan halal Jepun ketika di Jepun.

Musim Luruh Di Jepun: 7 Tips Awesome (Dan Mesra Muslim!) Untuk Percutian Terbaik Anda

Mengidam semangkuk ramen atau BBQ Jepun di Tokyo atau mencari sah halal takoyaki dan okonomiyaki yang di Osaka? Jepun ada semuanya! Lihat senarai panduan makanan halal di bandar-bandar Jepun yang popular ini untuk mengetahui di mana untuk mendapatkan hidangan halal terbaik Jepun:

Jika anda berfikir untuk mengalami musim luruh di rantau Mt Fuji / Hakone atau Nikko, sila lihat panduan mesra Muslim di kedua-dua kawasan – lengkap dengan pilihan makanan yang mesra-Muslim dan ruang doa:

Sekarang anda tahu masa terbaik untuk melihat daun musim luruh dan tempat yang paling indah untuk melihatnya serta tips penting lain, anda kini lebih bersedia untuk bercuti pada musim luruh yang paling memuaskan di Jepun! Kongsi ini dengan teman perjalanan anda dan biarkan mereka tahu petua penting ini juga.

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel