≡ Menu

BARU: Menikmati Masakan Kari Jepun Asli Di Restoran Bersertifikat Halal Di Kyoto

 Bagi mereka yang suka pada Jepun, Kyoto sering menghiasi tempat yang istimewa di hati mereka. Kota ini yang pernah menjadi ibukota Jepun terkenal dengan pemuliharaan budaya tradisi Jepun yang kuat serta menjadi rumah bagi banyak kuil yang indah.

Kami telah menulis secara terperinci tentang Kyoto, termasuk jadual perjalanan (di Kyoto atau digabungkan dengan bandar-bandar Jepun lain , panduan di mana untuk makan serta tempat tarikan yang tidak boleh anda ketinggalan di Kyoto, lihat disini

Dan kini anda mempunyai satu lagi sebab untuk pergi ke Kyoto – terdapat restoran baru bersertifikat halal yang terletak berdekatan dengan salah satu tarikan terbesar di bandar ini, Kuil Kiyomizu (juga dikenali sebagai Kiyomizu-dera!).

Menikmati Masakan Kari Jepun Asli Di Restoran Bersertifikat Halal Di Kyoto

Curry Club Ruu adalah restoran yang meyediakan khususnya dalam masakan kari Jepun. Restoran ini mempunyai beberapa cawangan di tempat-tempat seperti Miyazaki, Fukuoka dan Osaka, yang malangnya tidak halal, tetapi baru-baru ini mereka mengumumkan berita yang luar biasa – Curry Club Ruu mendapat pensijilan halal untuk keluarnya Kyoto, Curry Club Ruu Kiyomizudera Ninzeka ! Kedai ini terletak hanya 10 minit berjalan kaki dari Kiyomizu-dera. Persijilan halal disediakan oleh Persatuan Halal Nippon Asia.

Menikmati Masakan Kari Jepun Asli Di Restoran Bersertifikat Halal Di Kyoto

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Di Curry Club Ruu di Kyoto, anda boleh mencuba semua hidangan kari istimewa mereka, termasuk yang paling popular, Ayam Nanban – yang diperap dengan kepingan ayam goreng yang dihiasi dengan sos tartar, dihidangkan bersama beras dan kari.

Menikmati Masakan Kari Jepun Asli Di Restoran Bersertifikat Halal Di Kyoto

Tetapi menu lain juga kelihatan hebat, termasuk croquette daging wagyu, tofu Mapo (dibuat dengan tofu tempatan yang terkenal di Kyoto!) Dan makarel panggang.

BACA:  Restoran Naritaya Osaka ini Menyajikan Makanan Halal Yang Berkualiti

Menikmati Masakan Kari Jepun Asli Di Restoran Bersertifikat Halal Di Kyoto

Bukan itu sahaja – restoran ini juga menyediakan kemudahan bilik sembahyang. Bilik bersaiz selesa mempunyai ruangan berwudhuk dan tikar solat disediakan, jadi Curry Club Ruu semestinnya menjadi tempat yang terbaik untuk berhenti makan dan melakukan ibadah solat anda sebelum anda meneroka Kyoto.

Menikmati Masakan Kari Jepun Asli Di Restoran Bersertifikat Halal Di Kyoto

 Jadi jika anda berfikir untuk melawat (atau melawat semula!) Kyoto, anda kini mempunyai sebab lain untuk berbuat demikian. Dengan mudahnya mencari makanan halal dan tempat untuk melakukan iabdah solat di tempat-tempat seperti Curry Club Ruu, ia akan menjadikan perjalanan anda lebih menyeronokkan, dan anda juga akan menikmati kari tempatan asli! 

 

Status halal: Halal yang disahkan oleh Persatuan Asia Nippon Halal.

Julat harga: Dari 830 – 1,030 yen untuk hidangan utama

Waktu buka: 11 pagi – 8.30 malam (pesanan terakhir jam 8 malam) setiap hari

Alamat: 349-20 Masuyacho, Higashiyama-ku, Kyoto 605-0826

Facebook | Instagram

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel