≡ Menu

Masjid Cantik ini akan Melengkapkan Perjalanan anda di Tokyo

Tokyo Camii Jepun (atau Masjid Tokyo) telah menjadi salah satu destinasi paling popular bagi pelancong Muslim ke bandar Tokyo. Kebiasaan dan keselesaan sebuah masjid, ditambah dengan sejarahnya yang kaya dan seni bina yang indah, pasti menjadikannya menonjol sebagai tempat ibadat dan tarikan yang tidak boleh dilupakan ketika anda berada di bandar.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Masjid Tokyo Camii dan melawatnya ketika berjalan di Tokyo? Teruskan membaca!

Masjid Cantik ini akan Melengkapkan Perjalanan anda di Tokyo

 

Masjid ini pertama kali ditubuhkan pada tahun 1938 oleh pendatang Turki ke Jepun (fakta gembira: ‘camii’ bermakna masjid dalam bahasa Turki!) Tetapi telah banyak kerosakan pada tahun 1986. Pembinaan semula masjid bermula pada tahun 1998, dan masjid seperti yang berdiri hari ini dibuka semula pada tahun 2000 selepas banyak renovasi. Hampir 20 tahun dari saat ikonik ini, ia benar-benar menjadi tumpuan pelancong Muslim.

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Masjid Cantik ini akan Melengkapkan Perjalanan anda di Tokyo

 

Terdapat pengaruh Uthmaniah dalam reka bentuk kedua-dua bahagian luaran dan dalaman masjid, yang menampilkan lekapan kaca berwarna, siling yang luar biasa, dan “chandelier” yang berkilauan yang akan membuat anda terpegun. Kompleks ini terdiri daripada masjid utama, Pusat Budaya Turki, serta pasar raya halal yang baru dibuka pada Mei 2019! Camii Tokyo adalah asas kepada masyarakat Islam Tokyo untuk penduduk tempatan dan pengunjung. Acara utama seperti nikah (upacara pernikahan Islam) juga diadakan di dalam premis, dan khotbah mingguan (khutbah) disampaikan dalam bahasa Jepun pada waktu solat Jumaat. Khutbah juga diterbitkan dalam bahasa Inggeris di laman web masjid jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut!

BACA:  Restoran Halal Chee Tayeb Di Perth Australia

 

Masjid Cantik ini akan Melengkapkan Perjalanan anda di Tokyo

 

Masjid ini benar-benar tempat yang indah dan tenang untuk berehat, menunaikan perkara wajib, dan berdoa. Ketahuilah bahawa terdapat kod berpakaian untuk semua pelawat kerana masjid adalah ruang suci. Pelawat bukan Islam diminta untuk berada di belakang dewan supaya tidak mengganggu umat Islam untuk menunaikan solat; tingkat atas masjid juga disediakan untuk wanita sahaja. Kumpulan besar yang lebih dari 5 pelawat diminta memaklumkan kepada ahli pengurusan masjid lebih awal dari lawatan mereka.

 

Masjid Cantik ini akan Melengkapkan Perjalanan anda di Tokyo

Sebaik sahaja anda telah melawat kawasan utama masjid, jangan lupa singgah ke pasaraya halal mereka untuk melihat makanan halal yang jarang dijumpai! Jika anda jenis pengembara yang suka memasak semasa bercuti, maka kami mencadangkan menuju ke sini untuk mendapatkan bekalan daging anda kerana mereka hanya mengedar daging halal yang diperakui.  Selain daging halal, anda juga boleh mendapatkan bahan-bahan halal yang lain dan makanan siap sedia, makanan segera serta mi segera dari Indonesia (Indomie) dan Korea (Nongshim). Terdapat juga buah-buahan dan sayuran segar, minuman dan produk dari negara-negara lain seperti baklava Turki (pastri pencuci mulut manis).

 

Alamat: 1-16 Ōyamachō, Bandar Shibuya, Tōkyō-to 151-0065, Jepun (〒151-0065 東京都渋谷区大山町1−16)

Waktu beroperasi: 10am – 6pm setiap hari

Lokasi: Ambil laluan Tokyo Metro Chiyoda atau laluan Odakyu dan berhenti di stesen Yoyogi-Uehara. Dari stesen, berjalan kaki selama 5 minit di sepanjang Inokashira-dori untuk sampai ke masjid.

Nombor Telefon: +81 3-5790-0760

Website | Facebook | Instagram

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel