≡ Menu

Dosa Orang Suka Maki Hamun

Dosa Orang Suka Maki Hamun

Dari ‘Abdullah bin Mas’ud r.a., katanya Rasulullah SAW. bersabda: “Mencaci-maki orang muslim hukumnya fasik, dan membunuhnya hukumnya kafir.” (Hadis Sahih Muslim Jilid 1. Hadis Nombor 0053.)

Qutaibah menceritakan kepada kami, Abdul Aziz bin Muhammad menceritakan kepada kami dari Al-Ala’ bin Abdur Rahman dari ayahnya dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW. bersabda: “Dua orang yang saling mencaci maki menanggung dosa apa yang mereka ucapan. Dan (dosa) atas orang yang memulai mencaci diantara mereka selama orang yang teraniaya tidak melampaui batas.” Dalam bab ini terdapat hadis dari Saad ibnu Masud dan Abdullah bin Mughaffal. Hadis ini adalah hasan sahih. (Hadis Sunan At-Termizi Jilid 3. Hadis Nombor 2047.)

Dari Abu Hurairah r.a., dari Rasulullah SAW. sabdanya: “Dua orang yang saling memaki, dosanya atas orang yang mulai memaki, selama yang dimaki tidak membalas berlebihan.” (Hadis Sahih Muslim Jilid 4. Hadis Nombor 2217.)

Dari Ma’rur r.a, ujarnya: “Saya bertemu dengan Abu Dzar di Rabazah. Dia dan hamba sahayanya memakai pakaian serupa. Saya tanyakan kepadanya, apa sebabnya mereka memakai pakaian serupa. Jawabnya “Dahulu saya pernah memaki seseorang dengan mencela ibunya. (Sehubungan dengan itu) Rasulullah menegur saya: “Hai Abu Dzar! Mengapa engkau maki dia dengan mencelanya ibunya? Rupanya engkau masih berfikiran seperti Jahiliyah. Hamba sahayamu itu adalah saudara mu atau pakcikmu yang diamanahkan Allah dalam tanggungjawabmu. kerana itu, siapa saja mempunyai saudara yang menjadi tanggungjawabnya, hendaklah diberi makan sama seperti yang dimakannya, dan diberinya pakaian sama seperti pakaian yang dipakainya. Dan janganlah mereka dibebani pekerjaan diluar kemampuan mereka. Jika mereka terpaksa harus mengerjakannya juga, bantulah mereka.” (Hadis Sahih Bukhari Jilid 1. Hadis Nombor 0024.)

BACA:  Subhanallah!!! Inilah Zikir Yang Boleh Menumbuhkan Pohon Di Syurga Bagi Pembacanya!!
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel