≡ Menu

Cara Memotong Rambut Mengikut Trend Yang Dilarang Dalam Islam

Gaya penampilan manusia sering berubah-ubah seiring dengan perubahan trend dalam sesuatu zaman. Hal ini tidak terhad hanya kepada kaum wanita malah kaum lelaki juga. Jika wanita, fokus gaya penambilan lebih kepada cara menggayakan tudung, pemilihan corak pakaian serta cara untuk memadankan pakaian, lelaki juga tidak jauh bezanya. Selain pakaian, fokus lelaki pula termasuk gaya potongan rambut.

Jika pada zaman 90an dahulu kita sempat melihat potongan rambut gaya ‘mohawk’ dan ‘spike’ menjadi pilihan anak muda, namun sekarang gaya potongan rambut lelaki semakin berevolusi kepada pelbagai bentuk dengan nama yang bermacam jenis lagi.

Potongan Gaya Rambut Yang Dilarang Dalam Islam

Di dalam Islam, cara potongan rambut juga perlu mengikut panduan tertentu. Antara potongan yang tidak dibenarkan ialah mencukur sebahagian rambut dan meninggalkan bahagian rambut yang lain. Gaya begini dipanggil qaza’. Jika diteliti, ramai yang sebenarnya telah mengikut potongan rambut yang dilarang dalam Islam ini tanpa disedari.

Menurut Syeikh Muhammad bin Salih Al ‘Utsaimin rahimahullah, qaza’ adalah menggundul (mencukur habis) sebahagian rambut di kepala dan membiar sebahagian rambut yang lain.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Terdapat beberapa jenis potongan rambut yang dilarang antaranya:

1. Mencukur habis secara berurutan, iaitu mencukur bahagian di sebelah kanan, lalu bahagian kiri, bahagian depan kepala dan tengkuknya.

2. Mencukur habis bahagian tengah dan membiarkan di bahagian lainnya.

3. Mencukur bahagian tepi kiri dan kanan rambut lalu meninggalkan rambut di bahagian tengah sahaja.

4. Mencukur bahagian hadapan kepala sahaja dan membiarkan bahagian lain.

Hukum Memotong Rambut Gaya Qaza’

Hukum Qaza’ telah digariskan sebagai makruh. Nabi SAW juga pernah menegur seseorang yang menggundulkan sebahagian rambutnya lalu membiarkan bahagian lain. Rasulullah menyuruh agar lelaki tersebut mencukur keseluruhannya, atau membiarkan keseluruhannya.

BACA:  Adakah Batal Puasa Jika Keluar Air Mani

“Cukurlah seluruhnya. Atau biarkanlah seluruhnya.”

Larangan ini juga ada disebutkan oleh Ibnu Umar. Ia berkata,

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم – نَهَى عَنِ الْقَزَعِ

“Rasulullah SAW melarang qaza’.” (HR. Bukhari, no. 5921 dan Muslim, no. 2120)

Dalam keterangan yang lain, Imam Nawawi RA menjelaskan bahawa para ulama berijma’ (sepakat) bahawa qaza’ itu dimakruhkan jika rambut yang digundul tempatnya berbeza-beza (misalnya: depan dan belakang gundul, bahagian tepi tidak gundul, -pen) kecuali jika dalam situasi penyembuhan penyakit dan seumpamanya. Yang dimaksud makruh di sini adalah makruh tanzih (ertinya: sebaiknya ditinggalkan). … Ulama mazhab Syafi’iyah melarang qaza’ secara mutlak termasuk laki-laki dan perempuan.” (Syarh Shahih Muslim, 14: 101)

Kesimpulan yang dapat dibuat daripada perbincangan ini ialah – jika membuat potongan rambut gaya qaza’, maka hukumnya makruh tanzih. Namun jika mengikut gaya orang kafir contohnya potongan Mohawk Balotelli, maka ia haram kerana termasuk dalam larangan menyerupai agama lain. Wallahua’lam.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel