≡ Menu

Bolehkah Isteri Melakukan Iqamah Ketika Solat Berdua Bersama Suami

Bolehkah Isteri Melakukan Iqamah Ketika Solat Berdua Bersama Suami

Solat berjemaah sangat diangkat tinggi dalam Islam. Ganjarannya pula diberikan sehingga 27 kali ganda, tidak kiralah bilangan yang berjemaah sebanyak dua orang sahaja, seorang imam dan seorang makmum sekalipun.

Solat berjemaah mempunyai aturan tertentu yang sedikit berbeza jika dibandingkan dengan solat secara berseorangan. Biasanya seorang makmum akan bertindak melaungkan iqamah sebelum sama-sama menunaikan solat.

Namun bagaimana pula jika seorang perempuan menunaikan solat jemaah berdua bersama abang atau adik lelakinya atau suaminya. Adakah dia perlu melaungkan iqamah?

Golongan wanita diharuskan untuk melaungkan azan, iqamah dan juga menjadi imam apabila bersolat sesama mereka.

Daripada A’isyah R.Anha :

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

أَنَّهَا كَانَتْ تُؤَذِّنُ، وَتُقِيمُ، وَتَؤُمُّ النِّسَاءَ

Maksudnya : “Beliau mengumandangkan azan, iqamah, serta menjadi imam kepada orang perempuan.” (Riwayat Al-Hakim, Al-Mustadrak, no.730)

Tetapi jika mereka bersolat bersama lelaki, sekalipun suami, tidak dibolehkan untuk melakukan perkara-perkara tersebut. Yang dituntut melaungkan azan, iqamah serta menjadi imam adalah lelaki sendiri.

Jika hanya ada seorang lelaki dalam solat jemaah tersebut, maka dialah yang perlu melaungkan azan, iqamah dan menjadi imam. Wallahua’alam.

Rujukan: Mufti Wilayah Persekutuan

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

BACA:  Dosa Menunda Solat