≡ Menu

Apa Yang Anda perlu tahu Jika Anda Puasa & Melancong Semasa Ramadan

Apa Yang Anda perlu tahu Jika Anda Puasa & Melancong Semasa Ramadan

Melancong telah menjadi sebahagian besar dalam gaya hidup kita, jadi ia tidak dapat dielakkan bagi  sesetengah daripada kita telah merancang percutian yang mungkin bertindih dengan bulan Ramadan. Berikut adalah tip-tip yang perlu dipertimbangkan ketika membuat keputusan sama ada untuk berpuasa atau tidak semasa melancong:

 

Di dalam Al-Quran, Allah SWT ada mengatakan bahawa anda dikecualikan dari puasa ketika melakukan perjalanan kerana Dia tidak ingin menjadikannya sukar bagi anda.

 

Pada hari perjalanan anda, anda boleh mula berpuasa sebaik matahari terbit dan berhenti sebaik sahaja anda dianggap sebagai “perjalanan” – yang bermaksud anda berada di luar bandar, bandar atau kampong di mana anda tinggal. Dan Anda perlu mengantinya semula puasa yang ditinggalkan selepas bulan Ramadan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

 

Walau bagaimanapun, jika ia sukar bagi anda untuk mencari masa untuk menganti puasa selepas bulan Ramadan, maka anda dibenarkan dan harus berpuasa semasa melakukan perjalanan. Tidak ada ganjaran tambahan untuk berpuasa dalam keadaan yang lebih sukar.

 

Apa Yang Anda perlu tahu Jika Anda Puasa & Melancong Semasa Ramadan

Sekiranya anda sedang berpuasa semasa perjalanan pesawat, jam puasa anda tidak mengikut dengan negara yang anda telah berlepas atau yang anda akan tiba. Anda harus membuka puasa apabila anda melihat matahari terbenam dari atas.

 

Walaupun telah masuk waktu berbuka puasa di kawasan di mana kapal terbang anda berada tetapi anda masih dapat melihat cahaya matahari dari tingkap pesawat, anda harus menunggu sehingga gelap. Jika anda tahu bahawa masa berbuka di negara anda yang telah anda berlepas, maka anda harus berbuka puasa.

BACA:  Tips Jimat Untuk Melancong Ke Seoul - Khas Untuk Pelancong Muslim

 

Jika anda telah berbuka puasa sebelum atau semasa perjalanan pesawat dan melihat matahari terbit kembali semasa perjalanan anda, anda tidak perlu memulakan puasa lagi kerana anda telah menyelesaikan puasa anda untuk hari itu.

 

Untuk mengelakkan diri dari memenatkan badan anda, rancang perjalanan anda lebih dekat dengan Maghrib supaya anda dapat berbuka dengan cepat.

 

Semakin dekat sebuah negara dengan Kutub Utara atau Selatan, semakin lama hari di musim panas. Mulai sekarang hingga 2020, Ramadan akan jatuh pada musim ini. Seorang Muslim di Iceland perlu berpuasa hampir sepanjang hari! Para ulama Islam menasihati mengikuti jam puasa Arab Saudi, di mana Mekah. Sebagai alternatif, ikuti jadual negara tempat asal anda, atau negara terdekat dengan hari dan malam yang boleh dibezakan.

Apa Yang Anda perlu tahu Jika Anda Puasa & Melancong Semasa Ramadan

 

Petua umum untuk mereka yang berpuasa

 

Apabila berbuka, elakkan mengambil pengambilan gula yang banyak dan makanan berlemak, yang boleh mengganggu metabolisme anda dan menyebabkan pening, keletihan atau senak.

 

Doktor SOS antarabangsa menasihatkan supaya anda berbuka puasa dengan kurma, yoghurt dan air dan kemudian tunggu 10 minit sebelum memakan makanan yang kaya dengan mineral dan vitamin.

Apa Yang Anda perlu tahu Jika Anda Puasa & Melancong Semasa Ramadan

 

Mengelakkan makanan yang tinggi lemak dan gula mungkin sedikit sukar dengan hidangan restoran, jadi mungkin anda boleh berbuka puasa dengan makanan yang lebih ringan dahulu sebelum makan hidangan berat.

 

Anda mungkin mahu meniggalkan shur apabila anda penat. Tetapi ianya penting untuk mengambilnya semasa perjalanan anda untuk mendapatkan tenaga yang mencukupi sepanjang hari. Pilih makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks seperti roti gandum, dan barli yang membantu menyimpan dan memberikan tenaga.

BACA:  Anda Boleh Dapatkan Halal Daifuku Dan Bento Di Mart Ini Di Asakusa

 

Mendapatkan makanan untuk sahur boleh menjadi rumit kerana tidak semua hotel menyediakan perkhidmatan bilik 24-jam. Ida yang baik adalah menyimpan makanan malam tadi.

 

Kerana anda kurang aktif semasa berpuasa dan mungkin makan makanan berat sebelum waktu tidur, jadi penting untuk anda bersenam agar tetap sihat. Tetapi elakkan dari menyakitkan diri; fokus pada senaman ringan seperti berjalan cepat atau yoga. Doktor SOS antarabangsa mengesyorkan menunggu dua hingga tiga jam selepas berbuka sebelum anda bersenam. Perlu diingat bahawa bersenam sebelum tidur dapat membuat anda tidur nyenyak.

Apa Yang Anda perlu tahu Jika Anda Puasa & Melancong Semasa Ramadan

 

Selain berpuasa dan melakukan amal, Ramadan juga menggalakkan umat Islam untuk mendalami ilmu agama. Ini boleh menjadi sukar semasa perjalanan kerana hari dan jadual tidak dapat diramalkan, oleh itu, adalah berguna untuk menetapkan matlamat mingguan. Pada permulaan minggu ini, rancang berapa banyak muka surat al-Quran yang anda bercadang untuk membaca atau video mengenai ceramah Islam yang boleh anda nonton di YouTube. Rancang beberapa hari lagi dan jangan terlalu keras dengan diri sendiri jika anda terlepas sesi.

 

Sumber: Zafigo

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel