≡ Menu

Anak Meninggal Dalam Kandungan, Ibu Bapa Masuk Syurga

Soalan :

Adakah benar perkataan setengah orang dimana anak yang mati semasa kecil bolih memasukkan ibu bapanya ke dalam syurga?
Adakah terdapat hadithnya sebagai sandaran dalil?

Jawab :

Ya memamng benar perkataan tersebut. Anak yang mati semasa kecil yakni sebelum baligh bolih memasukkan ibu bapanya ke dalam syurga di akhirat nanti dan menjadi perisai bagi ibu bapanya dari api neraka tetapi disyaratkan hendaklah ibu bapanya itu sabar dan redha dengan musibah kematian anaknya itu.

Diriwayatkan daripada Muaz bin Jabal r.a. Rasulullah saw bersabda :

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

ما من مسلمين يُتوفَّى لهما ثلاثةٌ من الولدِ إلا أدخلهما اللهُ الجنَّةَ بفضلِ رحمتِه إياهما فقالوا: يا رسولَ اللهِ أو اثنان؟ قال: أو اثنان قالوا: أو واحدٌ؟ قال: أو واحدٌ ثم قال: والذي نفسي بيدِه إنَّ السِّقطَ ليجرُّ أمَّه بسررِهِ إلى الجنَّةِ إذا احتسبَتْهُ

Artinya : “Tidak ada ibu bapa dari orang-orang Islam yang kematian tiga orang anaknya melainkan Allah akan masukan keduanya ke dalam syurga dengan kurnia dan rahmat-Nya bagi keduanya. Sahabat bertanya : Ya Rasulullah kalau dua orang anak? Jawab baginda : Ya dua orang anak juga. Bertanya sahabat : Kalau seorang anak? Jawab baginda : Atau pun seorang anak juga.
Kemudian baginda bersabda : Demi Tuhan yang diriku dalam kekuasaan-Nya sungguhnya bayi yang gugur akan membawa ibunya sekali hingga ke dalam syurga apabila ia bersabar dan mengharapkan kurnia Allah.” (Hadith Al-Munziri)

Dan diriwayatkan daripada Abu Musa Al-Asy’ari r.a. Rasulullah saw bersabda :

BACA:  7 Tanda Anak Kita Masih Terselamat Daripada Ketagihan Gajet – Dr Taufiq Razif

إذا مات ولدُ العبدِ قال الله لملائكته : قبضتُم ولدَ عبدي ؟ فيقولون : نعم . فيقول : قبضتم ثمرةَ فؤاده فيقولون : نعم . فيقول : ماذا قال عبدي ؟ فيقولون : حمدك واسترجع، فيقول اللهُ : ابنوا لعبدي بيتًا في الجنةِ وسموه : بيتَ الحمدِ

Artinya : “Apabila mati seorang anak bagi hamba yang mukmin maka berfirman Allah bagi malaikat : Adakah kamu telah ambil nyawa seorang anak bagi hamba-Ku? Jawab malaikat : Ya. Firman Allah : Kamu telah ambil buah hatinya? Jawab malaikat : Ya. Firman Allah : Apa yang dia kata? Jawab malaikat : Dia mengucapkan Innalillah wainna ialihi rajiuun dan memuji-Mu. Maka firman Allah : Bina baginya sebuah mahligai di dalam syurga dan namakannya Baitul Hamdi.” (Hadith Tirmizi dan Ibnu Hibban)

Dan pada hadith lain riwayat dari Abi Hurairah r.a. Nabi saw bersabda :

يقال لهم ادخلوا الجنة فيقولون حتى يدخل آباؤنا فيقال ادخلوا الجنة أنتم وآباؤكم

Artinya : “Dikatakan kepada anak-anak yang mati kecil itu : Masuklah kamu sekelian ke dalam syurga. Anak-anak itu berkata : Tidak sehinggalah masuk juga ibu bapa kami. Maka dikatakan kepada mereka : Masuklah kamu sekelian ke dalam syurga serta ibu bapa kamu juga.” (Hadith An-Nasaaie)

Imam Nawawi berkata :

موتُ الواحدِ من الأولادِ حجابٌ منَ النار ، وكذا السقطُ

Artinya : “Kematian seorang anak dari anak-anak adalah perisai dari api neraka dan begitu juga dengan anak yang gugur.” (Kitab Al-Majmu Syarah Muhazzab)

wallahua’lam

 

Sumber: Facebook Ustaz Azhar Idrus (Original) 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel