≡ Menu

‘Allah akan memberi kita kemenangan’ – Erdogan terhadap serangan Syria

Tentera Turki telah berkumpul ratusan kilometer di sepanjang sempadan dengan Syria ketika Presiden Recep Tayyip Erdoğan bersumpah atas musuh negaranya dan mengisyaratkan cita-cita yang lebih luas untuk Ankara, demikian laporan Bloomberg pada hari Rabu.

Makam Suleyman Shah, hubungan abad pertengahan pengasas Empayar Uthmaniyyah, beristirahat di sebuah kubu Turki kecil di dalam Syria sebelum dibawa ke Turki pada tahun 2015 dalam menghadapi ancaman oleh ISIS. Turki telah berjanji untuk memulihkan makam itu ke tapak asalnya, menunjukkan bahawa operasi Ankara yang sedang berjalan di Syria terhadap tentera Kurdish dan ISIS yang disokong AS boleh diperpanjang lagi apabila pasukan AS bersedia untuk menarik keluar, kata pusat berita AS.

“Mulai sekarang, proses Suleyman Shah akan jauh lebih penting,” kata Erdoğan kepada Menteri Pertahanan Hulusi Akar. “Saya percaya iman anda akan membawa lebih banyak kemenangan. Anda telah berjalan ke syahid dan anda berjalan semula. Allah akan memberi kita kemenangan. ”

Presiden Iraq Barham Salih dijadual bertemu dengan Erdogan di Turki pada hari Khamis. Pada 31 Disember, jet pejuang Iraq menembak kedudukan ISIS di dalam Syria, satu hari selepas kerajaan Syria memberi kuasa kepada jirannya untuk menargetkan kumpulan militan mengikut kehendaknya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

BACA:  Perokok, Penghisap Vape Berisiko Tanggung Sakit Lebih Teruk Sekiranya Dijangkiti COVID-19 -Pakar