≡ Menu

5 Amalan Yang Patut Ditinggalkan Menjelang Tahun Baru

Hanya tinggal lebih kurang dua minggu sebelum 2018 melabuhkan tirainya. Apabila bercakap tentang tahun baru, kita tidak dapat lari daripada bercakap tentang keinginan, semangat dan azam. Ya, azam memang tidak perlu tunggu tahun baru. Tapi tahun baru tetap tarikh bermakna yang tidak selalu tiba.

Dalam artikel kali ini, saya akan berkongsi tentang lima perkara yang patut kita tinggalkan apabila memasuki tahun baru.

#1- Membandingkan Diri Dengan Orang Lain

Kita lihat kehidupan orang lain dan kita rasa kagum. Perlahan-lahan rasa kesal mula terbit di hati apabila melihat perkembangan diri sendiri.

Selalunya kita akan melihat yang baik-baik sahaja dalam kehidupan orang lain, dan memandang yang buruk dalam kehidupan sendiri. Membandingkan diri dengan orang lain tidak akan membawa kita ke mana jika kita tidak mula bertindak untuk melakukan perubahan. Perubahan yang dilakukan pula bukan untuk mengatasi orang lain tetapi untuk mengatasi diri kita yang semalam.

#2- Takut Mengambil Peluang

“Ni dah tahun 2019 kot”

Kata-kata seumpama itu yang selalu disebut di media sosial apabila ada yang masih dengan cara fikir negatif dan lama. Kata Buya Hamka, peluang tidak datang apabila kita telah bersedia. Ia datang pada waktu yang tak terjangka, dan kita harus bijak dan cepat membuat pilihan.

Peluang hanya akan menatijahkan dua perkara. Pertama, jika hasilnya menggembirakan, kita akan merasai satu lagi nikmat pemberian Tuhan dalam hidup. Kedua, jika hasilnya tidak seperti yang kita inginkan, kita akan memperoleh pengalaman dan kematangan.

#3- Membiarkan Diri Terganggu Dengan Teknologi

Ada banyak perkara yang akan menggangu produktiviti kita dalam kehidupan seharian, dan teknologi merupakan salah satunya. Dalam artikel yang lalu saya ada berkongsi tentang kesan buruk jika terlalu lama menggunakan media sosial. Stres akan meningkat dan proses berfikir secara kreatif tidak berjalan dengan baik.

BACA:  Pandangan Ulama Empat Mazhab Tentang Tasawwuf

Jadikan 2019 sebagai tahun di mana kita lebih bijak menguruskan masa dengan media sosial.

#4- Berlengah-lengah

Tugas dan kerja yang perlu kita lakukan bukanlah gunung yang tidak dapat diangkat atau dialihkan. Ia menjadi besar dan terasa berat apabila kita menumpukan kepada halangan dan kesukaran yang ada. Pecahkan tugasan tersebut kepada bahagian yang lebih kecil. Usah berfikir terlalu lama, mulakan sahaja!

#5- Masih Terkesan Dengan Kesilapan Lampau

Tidak ada orang yang tidak melakukan kesilapan dalam hidup. Jangan terlalu keras dengan diri sendiri. Jika kita boleh memaafkan orang apabila mereka melakukan kesilapan yang sama, mengapa tidak kepada diri sendiri.

Kita akan hidup dengan diri sendiri lebih lama daripada kita hidup dengan orang lain. Bergembiralah dengan kehidupan sekarang, usah lagi hidup di masa lampau.

Semoga 2018 yang akan berlalu mengajar kita untuk jadi lebih matang dan bijaksana dalam menempuh 2019 yang akan tiba!

 

Sumber: Tazkirah.net 

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel