≡ Menu

4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

 

Merancang perjalanan ke Tokyo ialah pengalaman yang menyeronokkan .. sehingga anda sedar betapa mahalnya sesetengah tarikan pelancong yang disyorkan! Anda mungkin terfikir untuk tidak ketempat-tempat tersebut bagi menjimatkan kos perbelanjaan anda.

 

Tetapi percaya atau tidak, terdapat beberapa tarikan yang menarik di Tokyo yang beharga kurang daripada 1000 yen! Tertarik? Terus baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
  1. National Museum of Emerging Science and Innovation
4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

National Museum of Emerging Science and Innovation atau lebih dikenali sebagai Miraikan, ia adalah muzium dengan kemudahan ultra-moden di mana pengunjung dapat melihat pencapaian Jepun dalam bidang teknologi. Pengunjung juga boleh merasai bagaimana rasanya apabila terjadi bencana bumi seperti gempa bumi. Cara untuk tangani bencana alam ada diajar di muzium ini.

4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

Selain itu, anda boleh juga belajar tentang robot, penerokaan ruang angkasa, serta inovasi terkini Jepun seperti pengangkutan moden.

 

Waktu Operasi: 10 pagi hingga 5 petang (jualan tiket terakhir 30 minit sebelum tutup), ditutup pada hari cuti Selasa dan Tahun Baru

Tiket: ¥ 620 setiap orang dewasa, ¥ 210 untuk kanak-kanak berusia 18 tahun dan kebawah

Cara untuk ke sana: 4 minit berjalan kaki dari Stesen Pusat Telecom atau 5 minit berjalan kaki dari Stesen Fune-no Kagaku (Yurikamome). Ataupun boleh ambil bas Shuttle Bay percuma dari Stesen Teleport Tokyo (Rinkai Line) dan turun di National Museum of Emerging Science and Innovation.

Laman web

 

  1. Tokyo Trick Art Museum, Odaiba
4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

Terletak di pusat membeli-belah Decks Tokyo Beach, Trick Art Museum ini dibahagikan kepada beberapa bahagian dengan tema yang berbeza, termasuk tema rumah hantudan tema zaman Edo Jepun, yang merupakan tarikan utama muzium. Terdapat cara dan panduan yang diberikan untuk setiap ilusi tentang bagaimana anda boleh mengambil gambar anda, tetapi anda digalakkan untuk menjadi kreatif. Tiket boleh dibeli dari mesin di pintu masuk.

4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

Waktu Operasi: 11 pagi hingga 9 malam (last entry pukul 8.30 malam)

Tiket masuk: ¥ 900 setiap orang dewasa (pelajar sekolah menengah dan warga emas), ¥ 400 setiap kanak-kanak (4 tahun sehingga pelajar sekolah rendah)

Cara untuk ke sana: 2 minit berjalan kaki dari Stesen Odaiba-Kaihinkoen (Yurikamome), 5 minit berjalan kaki dari Stesen Teleport Tokyo (Laluan Rinkai) Keluar B. Tokyo Trick Art Museum berada di tingkat 4 pusat membeli-belah Decks Tokyo Beach (sebelah Island Mall).

 

  1. Tokyo Sea Life Park
4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

Kubah gelas besar akan menjadi benda pertama yang menarik perhatian anda apabila anda sampai ke Tokyo Sea Life Park. Di bawah ini terdapat dunia laut yang cantik yang terdiri daripada pelbagai jenis kehidupan laut dari Pasifik, Atlantik, Antartika, Arktik, dan Lautan Hindi. Apa yang paling terkenal dengan akuarium ialah pameran penguin, salah satu yang terbesar di negara ini, yang dapat melihat hidupan di darat dan air. Tokyo Sea Life Park juga mempunyai koleksi replika kehidupan air tawar yang pernah wujud di Tokyo ketika tempatnya kaya dengan alam semula jadi.

4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

Waktu Operasi: 9.30 pagi hingga 5 petang (last entry pukul 4 petang)

Tiket masuk: ¥ 700 seorang, ¥ 350 setiap warga emas (umur di atas 65), ¥ 250 setiap pelajar sekolah menengah (umur 12-15 tahun), percuma untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun

BACA:  Panduan Mesra-Muslim Pertama Ke Sapporo

Cara untuk ke sana: 5 minit berjalan kaki dari Stesen Kasai-rinkai-koen (JR Keio Line)

 

  1. Menara Tokyo
4 Tarikan Di Tokyo Di bawah 1000 Yen

Perjalanan ke Tokyo tidak akan lengkap tanpa melawat Menara Tokyo yang ikonik! Walaupun Tokyo Skytree menjadi pusat bandar baru, ia masih belum dapat menewaskan menara merah ini sebagai salah satu mercu tanda negara yang paling dikenali. Menara Tokyo berdiri pada 333 meter dan merupakan simbol kelahiran pasca perang negara sebagai kuasa ekonomi utama. Observatori utama menara boleh dinaiki dengan lif atau tangga 600 langkahnya (tempat yang bagus untuk membakar kalori!). Satu lagi set lif akan membawa anda ke pemerhatian khas, di mana anda boleh melihat bird’s eye view bandar.

 

Waktu Operasi: 9 pagi hingga 11 malam setiap hari (kemasukan terakhir 10.30 malam)

Tiket masuk: ¥ 900 (main observatory sahaja), ¥ 1600 (kedua-dua observatory)

Cara untuk ke sana: 5-10 minit berjalan kaki dari Stesen Onarimon (Mita Line), Stesen Akanebashi (Oedo Line), dan Stesen Kamiyacho (Hibiya Line)

Laman web

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel