Khasiat berwuduk sebelum tidur

April 12th, 2013 | 8:35 pm | Ibadah | 20 responses

wudhu-menjaga-kesucian

Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa tidur dimalam hari dalam keadaan suci (berwudhu ‘) maka Malaikat akan tetap mengikuti, lalu ketika ia bangun nescaya Malaikat itu akan berucap’ Ya Allah ampunilah hamba mu si fulan, kerana ia tidur di malam hari dalam keadaan selalu suci , “(HR Ibnu Hibban dari Ibnu Umar ra).

Berwuduk mempunyai manfaat yang sangat besar. Bahkan ulama fikih menjelaskan hikmah wudhu sebagai sebahagian dari usaha untuk memelihara kebersihan fizikal dan rohani.

Sudah tentu setiap perintah Allah SWT itu mempunyai hikmah kebaikan disebaliknya. Dalam sekali aktiviti berwudhu, lima pancaindera terkena semua tanpa terkecuali disapu oleh air wudhu. Mata, hidung, telinga & seluruh kulit tubuh. Ini betul-betul luar biasa!.

Muhammad Kamil Abd Al-Shomad, memetik sumber dari Al-I’jaz Al-Ilmiy fi Al-Islam wa Al-Sunnah AlNabawiyah, menjelaskan bahawa manfaat semua hal yang diperintahkan dalam wudhu sangatlah besar bagi tubuh manusia. Mulai dari membasuh tangan dan menyela-nyela jari, berkumur-kumur, memasukkan air ke dalam lubang hidung, membasuh muka, membasuh kedua tangan sampai siku, mengusap kepala, membasuh telinga, hingga membasuh kaki hingga mata kaki.

Lalu, bagaimana jika berwudhu dilakukan sebelum tidur? Nah, para pakar kesihatan di dunia sentiasa menganjurkan agar kita mencuci kaki mulut dan muka sebelum tidur. Bahkan, sejumlah pakar kecantikan menghasilkan alat kecantikan agar dapat menjaga kesihatan kulit muka.

Di samping itu tentunya anjuran untuk berwudhu juga mengandungi nilai ibadah yang tinggi. Jika seseorang berada dalam keadaan suci, bererti dia dekat dengan Allah. Kerana Allah akan dekat dan cinta kepada orang-orang yang berada dalam keadaan suci.

Khasiat berwuduk sebelum tidur

Pertama, menenangkan otot-otot sebelum berehat. Mungkin tidak terlalu banyak penjelasan. Boleh dibuktikan dalam ilmu perubatan bahawa percikan air wudhu itu merupakan suatu kaedah atau cara mengendurkan otot-otot yang kaku dalam beraktiviti. Kesan positifnya jika seseorang itu telah melakukan wudhu, maka fikiran kita akan terasa tenang. Badan tidak akan terasa letih.

Kedua, mencerahkan kulit wajah. Wudhu dapat mencerahkan kulit wajah kerana prestasi wuduk ini menghilangkan kotoran dalam kulit. Kotoran-kotoran yang melekat pada kulit wajah kita akan sentiasa hilang dan tentunya wajah kita menjadi cerah dan bersih.

Ketiga, didoakan malaikat. Malaikat akan sentiasa berdoa memohon perlindungan kepada umat muslim yang sentiasa berwudhu sebelum tidur. Malaikat adalah makhluk yang sentiasa berzikir kepada Allah. Nescaya doanya akan sentiasa dikabulkan oleh Allah. Oleh kerana itu, sentiasa lah berwudhu.

Diterjemahkan dari sumber islampos.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Responses so far...(20)

 1. 1

  bolehkah saya copy artikel-artikel untuk disimpan?

  • 2

   assalamualaikum…………………sangat memberi menafat……..wassalam.

 2. 3

  terbaik.

 3. 4

  syukron ustad…. jadi bertambah ilmu ku

 4. 5

  minta share di blog ye :)
  julia jamaludin recently posted..Kurus: tiada jalan pintas

 5. 6

  Berwudhu itu murah, salam silaturohmi
  Madrasah Aliyah recently posted..Persiapan Marathon dan Ramadhan

 6. 7

  salam..mohon dikongsi untuk blog saya..

 7. 8

  Indahnya Islam :)

  • 9

   bagus sekali share ny

   • 10

    Sy bukan lh ustaz. Tpi sy ade blajar bab ini.. ada pendapat mengatakan tidak batal.. aisyah bgthu, rasulullah pernah memegang aisyah sebelum baginda pergi ke masjid. Wallhualam.

 8. 11

  Assalamualaikum,
  saya ingin bertanya. Bagaimana dgn status hubungan suami dan isteri pula? Jikalau saya dalam keadaan berwudhu, akan terbatal kalau saya bersentuhan dengan suami samada sengaja atau tidak. Jadi boleh ustaz perjelaskan bagaimana saya boleh mendapat pahala yg sama seperti berwudhu ini. Kerana kalau dulu sebelum bernikah, berwudhu sebelum tidur mmg menjadi amalan harian saya. Assalamualaikum :)

  • 12

   Sy bukan lh ustaz. Tpi sy ade blajar bab ini.. ada pendapat mengatakan tidak batal.. aisyah bgthu, rasulullah pernah memegang aisyah sebelum baginda pergi ke masjid. Wallhualam.

  • 13

   Wa’aikumsalam wrwb. bagi para suami – istri sebelem berhubungan pun dianjurkan berwudhu terlebih dahulu, mengingat Rasululloh SAW selalu melakukannya, dan dianggap mencukupi suami istri bersetubuh dalam keadaan suci dan tidak dianggap rusak wudhunya karena persetubuhan ketika itu karena memang kondisinya seperti itu. wallau a’lam.

 9. 14

  Alhamdulillah. .. memang banyak nikmat dan khasiat berwuduk. Amalkanlah. Bkn saja pahala yg dapat malahan kebersihan dan cahaya dan penyelemat diakhirat nanti
  nurmisnan recently posted..Wordless Wednesday #84

 10. 15

  Alhamdulillah…dapat 1 ilmu yg sgt berguna lagi hari ni…

 11. 16

  Wuduk sblm tidur jika sentuh isteri pahala dapat sepanjang malam…namun jika nak solat kne ambil wuduk baru..Wallahua’
  lam..

 12. 17

  Manfaat wudhu sebelum tidur

 13. 18

  Masya allah…tingginya nilai wudhuk yang kita tak tahu…

 14. 19

  Hebat, cuma satu cara nulisnya doank kurang enak, ber “wuduk”, kaya nasi aja….

Trackbacks and Pingbacks

 1. Khasiat berwuduk sebelum tidur | Tanyalah Ustaz

Leave a Reply

CommentLuv badge